Achtergrond

Lean: waar komt het vandaan?

De aanzet tot een lean productie komt voort uit het Toyota Productiesysteem, dat vaak wordt aangeduid als Just In Time (JIT) Production. De Toyota Company werd succesvol na de Tweede Wereldoorlog toen Japanse fabriekseigenaren een aantal Amerikaanse productie- en kwaliteitstechnieken toepasten. De productietechnieken van Henry Ford en de Statistical Quality Control ideeën van Edwards Deming werden de basis van Toyota’s productieproces. In dit artikel laten wij u meer zien over de betekenis van Lean, het is nu eenmaal wel van belang dat u weet waar we het over hebben hier op de site!

Principes van Lean Manufacturing

Om de betekenis van Lean te laten zien is het belangrijk om wat dieper in te duiken op de methode. Het uiteindelijke doel voor een bedrijf dat lean productieprocessen toepast, is het verminderen van afval. Een gemiddeld bedrijf zal een aanzienlijke hoeveelheid middelen verspillen. In gevallen waar het productieproces verouderd is, kan het afvalniveau bijna 90% bedragen. Door het gebruik van lean productieprocessen kan het afval worden verminderd tot ongeveer 25-35%. Lean manufacturing processen kunnen verbeteren:

  • Materiaalbehandeling – De voordelen in de materiaalbehandeling bij het gebruik van lean productieprocedures zijn onder meer minder materiaalverplaatsingen, kortere transportafstanden in het magazijn en eenvoudigere order verzamelroutes in het magazijn. Deze dragen ook bij aan besparingen in voorraad en kwaliteitsverbeteringen.
  • Inventaris – Door het gebruik van kleinere partijen zijn de inkomende en uitgaande wachtrijen kleiner. Dit vermindert de voorraad die nodig is om in de wachtrij te staan, dit heeft een goede invloed op het voorraadniveau in het algemeen.
  • Kwaliteit – Kleinere partijen betekenen dat alle kwaliteitsproblemen die zich voordoen, kunnen worden aangepakt op het moment van de productie. Bij productieprocessen met grotere partijgroottes kunnen kwaliteitskwesties pas laat in het proces worden geïdentificeerd, dit corrigeren van kwaliteitskwesties kan hierdoor een stuk kostbaarder zijn dan gewoonlijk.
  • Klanttevredenheid – Verbeteringen in materiaalbeheer, voorraad en kwaliteit leiden allemaal tot een succesvollere productie. Als artikelen op tijd worden geproduceerd en snel aan een klant worden geleverd zal de klanttevredenheid toenemen. Hetzelfde geldt als de artikelen die naar de klant worden verzonden van een hogere kwaliteitsstandaard zijn. Dit zal het aantal reparaties, retourzendingen en klachten van klanten verminderen.

Of u nu onderzoek doet naar lean manufacturing als ondersteunend instrument om verspilling van uw operationele processen tegen te gaan of dat u een programma nodig heeft dat echt kan zorgen voor een verandering in de manier van leven binnen uw bedrijf, het is altijd een goed idee om uzelf bij te scholen in het gebruik van Lean. Een procesgerichte verandering betekent een evolutionaire verschuiving in de manier waarop uw bedrijf werkt. Dit is dan ook de reden dat wij u zeker aanraden om zelf ook eens een Lean cursus te volgen. Meer informatie over het volgen van een dergelijke cursus vindt u hier op de website.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
13 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen