Achtergrond

Het gebruik van Lean in IT omgevingen

Lean IT is de uitbreiding van de principes van lean manufacturing en lean services naar de ontwikkeling en het beheer van producten en diensten binnen de informatietechnologie (IT). Het centrale doel in de context van IT is het elimineren van verspilling, waarbij afval iets is wat geen waarde toevoegt aan een product of dienst. Hoewel lean principes over het algemeen een brede toepasbaarheid hebben, is de uitbreiding van deze principes van productie naar IT nog niet zo lang bekend. Lean IT vormt een belangrijke uitdaging voor de mensen in de praktijk, het brengt dan ook echt de nodige obstakels met zich mee. In dit artikel laten we u meer zien over de Lean IT methode.

Overeenkomsten met andere bedrijven

Nu lean manufacturing op grotere schaal is ingevoerd, begint de uitbreiding van lean principes zich uit te breiden naar IT (en andere dienstverlenende industrieën). Er zitten dan ook een hele hoop overeenkomsten tussen de bedrijven in de IT en in de productiesector als het aankomt op het gebruik van Lean. Net als bij de productie brengt de ontwikkeling van zakelijke diensten resource management, demand management, kwaliteitscontrole, veiligheidskwesties, etc. met zich mee.

Bovendien zorgt de migratie van bedrijven in vrijwel alle sectoren van de sector naar een groter gebruik van online of e-business-diensten. Dit zal ervoor zorgen dat de IT bedrijven steeds belangrijker gaan worden over de komende maanden en jaren. Vandaag de dag is de rol van IT in het bedrijfsleven al aanzienlijk en levert het vaak diensten die klanten in staat stellen om te ontdekken, te bestellen, te betalen en ondersteuning te krijgen. IT biedt ook een hoge mate van productiviteit door middel van software en communicatietechnologieën. Daarnaast stelt het leveranciers in staat om samen te werken en op een eenvoudige manier producten te leveren.

Een belangrijk onderdeel van Lean IT: de flow

Flow heeft betrekking op een van de fundamentele concepten van Lean zoals geformuleerd binnen het Toyota Productiesysteem – namelijk mura. Een Japans woord dat zich vertaalt als “oneffenheden”, mura wordt geëlimineerd door middel van just-in-time-systemen die nauw geïntegreerd zijn. Een server provisioning proces kan bijvoorbeeld weinig of geen inventarisatie met zich meebrengen, afhankelijk van de methode die wordt gevolgd.

Een focus op mura reductie en flow kan voordelen opleveren die anders gemist zouden worden door de focus op muda (het Japanse woord voor afval). De eerste vereist een brede aanpak, terwijl de laatste kan leiden tot suboptimale resultaten en onbedoelde gevolgen. Een software-ontwikkelingsteam kan bijvoorbeeld code produceren in een taal die de leden kennen en die optimaal is voor het team (zero muda). Maar als die taal geen API-standaard heeft waarmee zakenpartners toegang tot de code kunnen krijgen, zal de focus op mura deze bron van verspilling blootleggen.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
18 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen