Achtergrond

Hoe werkt 5S

5S is een begrip, dat refereert aan vijf Japanse woorden die het “schoonmaak / opruimen” beschrijven. Het gaat hier om de Japans principe voor orde en netheid.

Slordigheid en gebrek aan schoon en netheid leiden makkelijk tot ongevallen en onveilige situaties. Het 5S-systeem streeft een opgeruimde, goed georganiseerde en overzichtelijke werkplek na.

5S wordt gezien als werkplekorganisatie: vermindert verspilling, vervuiling en ongevallen.

Deze Japanse begrippen met hun Nederlands equivalent zijn:


Japans  Engels  Nederlands
S1 Seiri Sort Sorteren
S2 Seiton Set in Order Schikken
S3 Seiso Shine Schoonmaak
S4 Seiketsu Standadize Standaardiseren
S5 Shitsuke Sustain Standhouden

S1: Sorteren

onderscheid maken tussen wat noodzakelijk en wat overbodig is.  De eerste stap is opruimen. Wat je niet meer gebruikt moet verdwijnen. Dat zijn bijvoorbeeld kapotte of beschadigde voorwerpen. Voorwerpen die je lang niet meet gebruikt hebt. Bekijk al het materiaal en verzamel alles wat mogelijk overbodig is. 

S2: Schikken

Schikken betekent de gereedschappen / materialen en andere middelen een vaste plek geven, de werkplek zodanig organiseren dat iedereen alles snel en gemakkelijk kan vinden: een geschikte plaats voor alles en alles op zijn geschikte plaats. Alles binnen handbereik bijvoorbeeld. Maak gebruikt van vloerbelijning om aan te geven waar karren etc moeten staan. Als een plek leeg is zie direct dat er iets mist.

S3: Schoonmaken

Schoonmaken betekent het reinigen van bijvoorbeeld vloeren en alle voorwerpen (machines, gebruiksvoorwerpen, opbergsystemen) Het is ook het vastleggen van schoonmaak methodes, standaards en verantwoordelijkheden. Er worden afspraken gemaakt  over wie welke machines of werkplekken schoonhoud.  

S4: Standaardiseer

Standaardiseren geeft de eerste drie stappen en zorg ervoor dat dit een gewoonte wordt door standaarden in te voeren. Gebruik visuele Enkele visuele hulpmiddelen.

S5: Standhouden 

betekent het borgen van de andere vier S-en. Het altijd volgen van de gestandaardiseerde procedures. Voer audits uit op orde en netheid.

5S + 3 Safety, Security en Satisfaction

Sommige bedrijven voegen naast de 5s nog een aantal s-en toe.

SAFETY: 

Alle standaard werkmethoden moeten vooral een veilige werkomgeving opleveren, werk mag niet leiden tot gezondheidsklachten bij medewerkers. Een methode om veiligheid te controleren is op de Gemba audits uit te voeren.

Security: 

Beveiliging zijn maatregelen om medewerkers te beschermen tegen schadelijke invloeden. Deze komen vaak van buitenaf, criminaliteit of van intern, fraude.

Satisfaction: 

Geef mensen een gevoel van betrokkenheid door bijvoorbeeld successen met elkaar te vieren. Geef complimenten over de 5s.

Stappenplan 5S:

1 Opleiden van medewerkers in 5s

2 inrichten verantwoordelijkheidsgebieden

3 gebiedsindeling

4 implementeer de 5S stuk voor stuk

Online module 5S

Leren hoe je een 5S toepast? Dan is deze 5S online module iets voor jou. Niet meteen een volledige Lean-opleiding voor je kiezen: maar wel die Lean-bites op je bord waarmee je meteen aan de slag kunt.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
14 apr 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma

 

Ontdek onze trainingen