Achtergrond

Hoe werkt Lean project management?

Lean project management is een rage geworden bij productiebedrijven over de hele wereld, maar wat is het precies en hoe kan uw bedrijf deze ideeën integreren in de bedrijfsprocessen? Het idee gaat uit van een vergelijking tussen bedrijven en het menselijk lichaam. Net als ons lichaam kunnen bedrijven dik, traag en verspillend worden. Ze nemen te veel middelen in beslag die op de verkeerde plaatsen terechtkomen en er niet in slagen om die middelen om te zetten in productiviteit. Dit maakt dat bedrijven traag reageren op de marktomstandigheden en zwakker zijn dan hun concurrenten. In dit artikel laten we u zien hoe Lean project management nu eigenlijk werkt.

Lean project management begint met kennis

Het implementeren van een lean productiestrategie begint met een evaluatie van wat het bedrijf doet en hoe het dat doet. Het is noodzakelijk om uit te zoeken wat essentieel is voor de activiteiten van het bedrijf. Als een activiteit geen toegevoegde waarde oplevert voor het bedrijf, dan zal de “lean management “-strategie manieren bedenken om dit te elimineren of te veranderen, zonder het bedrijf als geheel te schaden. Idealiter, wanneer de beoordeling is voltooid, kan een blauwdruk worden geproduceerd die het bedrijf in staat zal stellen om de kosten te verlagen, de efficiëntie te verhogen en de productiviteit te verhogen om aan de behoeften van de klanten te voldoen.

Veranderen van de manier waarop de productie in elkaar steekt

De gebieden die worden bestreken door lean project management zijn talrijk. Een belangrijk aandachtspunt is het terugdringen van de kosten, maar daartegenover staat de noodzaak om te investeren in bepaalde gebieden zoals opleiding of milieubescherming. De kernvraag die een lean management strategie zal beantwoorden, is of een bepaalde kostenpost bijdraagt tot het creëren van waarde. Het gaat namelijk niet alleen om het verlagen van de kosten.

Een ander aspect van lean management strategie is culturele verandering. Het idee van een effectieve strategie zal zijn om een continu veranderingsproces op gang te brengen. De markt staat niet stil en effectieve lean bedrijven ook niet. Dit betekent dat de IT-systemen en -protocollen binnen een productiebedrijf de werknemers in staat moeten stellen om zich voortdurend te verbeteren en te beoordelen hoe de strategie werkt. Enterprise Resource Planning (ERP) pakketten zijn een belangrijk instrument dat alle lean bedrijven zouden moeten overwegen.

De voordelen van de lean management strategie

De voordelen van een lean project management strategie zijn ongekend. Wanneer afval tot een minimum wordt beperkt, zal de winst over het algemeen toenemen en zullen de klanten efficiënter worden bediend, waardoor langdurige relaties worden bevorderd. Werknemers kunnen effectiever te werk gaan, terwijl het milieu ook beschermd kan worden door praktijken als recycling en energie-efficiëntie. Bijna alle productiesectoren kunnen profiteren van een lean management strategie.  Wilt u ook kennis maken met een lean project management dan heeft u geluk, bij ons bent u namelijk aan het juiste adres voor alle mogelijke soorten trainingen en cursussen!

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
13 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen