Achtergrond

Lean verspillingen: wat zijn Muda, Mura en Muri?

Het Toyota Productie Systeem en later ook het concept van Lean, is ontwikkeld rondom het elimineren van de drie soorten lean verspillingen binnen het bedrijf. De drie typen zijn Muda (verspilling), Mura (oneffenheden) en Muri (overbelasting). Deze drie vormen van lean verspillingen vereisen ieder een aparte aanpak. Aangezien het wel zo belangrijk is dat u de onderliggende verschillen kent zullen wij u vandaag wat meer laten zien over deze diverse soorten lean verspillingen, zo weet u precies wat u te wachten staat.

  • Muda (verspilling)

Muda betekent verspilling, nutteloosheid en afval. Dit is dan ook tegenspraak met de toegevoegde waarde binnen het bedrijf. Toegevoegde waarde is een proces dat waarde toevoegt aan het product of de dienst waarvoor de klant bereid is te betalen. Er zijn twee soorten Muda’s, Type 1 en Type 2.  Muda Type 1 omvat niet-waarde toevoegende activiteiten in de processen die nodig zijn voor de eindklant. Inspectie en veiligheidstesten voegen bijvoorbeeld niet direct waarde toe aan het eindproduct; het zijn echter noodzakelijke activiteiten om een veilig product voor klanten te produceren. Muda Type 2 neemt niet-waarde toevoegende activiteiten op in de processen, maar deze activiteiten zijn voor de klant niet nodig. Dit zijn dan ook de Lean verspillingen die terug moeten worden gebracht.

  • Mura (oneffenheden)

Mura betekent oneffenheden, niet-uniformiteit en onregelmatigheid in het Japans. Mura leidt erg vaak tot het toenemen van Muda. In een productielijn moeten producten bijvoorbeeld tijdens het assemblageproces langs meerdere werkplekken gaan. Wanneer de capaciteit van het ene station groter is dan die van de andere stations, zult u een stijging zien van lean verspillingen zien in de vorm van overproductie en langere wachttijden. Het doel van een Lean productiesysteem is om de werklast te egaliseren zodat er geen oneffenheden of afvalophoping meer ontstaat.

  • Muri (overbelasting)

Muri betekent overbelasting. Muri kan het gevolg zijn van Mura en kan in sommige gevallen worden veroorzaakt door het overmatig verwijderen van Muda (verspilling) uit het proces. Muri ontstaat ook wanneer machines te lang worden gebruikt of op een niet-duurzame manier worden gebruikt. Muri kan over een bepaalde periode leiden tot ziekteverzuim en storingen van machines. Automatisering van het werk kan helpen om te voorkomen dat Muri ontstaat. Overbelasting is namelijk hetgeen voor een hele hoop problemen kan zorgen.

In de echte wereld is het niet altijd gemakkelijk of mogelijk om een optimale oplossing te vinden. Het reduceren van Muda kan leiden tot Muri. Het ontstaan van Mura kan vervolgens weer worden gezien als een verspilling in Muda. En tot slot kan Muri leiden tot een storing in het systeem dat zal resulteren in een grote hoeveelheid Muda en Mura. Dit zorgt er dus voor dat het nog niet zo eenvoudig is om deze drie vormen van lean verspillingen te verminderen, echter zou u zich niet door moeten laten weerhouden. Het implementeren van de lean methode brengt namelijk een hele hoop voordelen met zich mee.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten hoe je Muda, Mura en Muri kan voorkomen? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
10 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen