Lean – Kanban, het is een term waar medewerkers in een Lean organisatie regelmatig mee in aanraking mee komen. Echter zien we dat veel mensen niet precies weten wat het is. Tijd om hier verandering in te brengen. Het is een term die gebruikt wordt om een bepaalde lean methode aan te geven. Wat voor soort methode is het? En wat zijn de voordelen van Kanban? Om daar achter te komen zal je snel verder moeten lezen!
De Kanban methode kan ook wel gezien worden als een Lean methode voor het optimaliseren van processen binnen een onderneming. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan het verbeteren van de klachtafhandeling of aan het optimaliseren van de contentproductie binnen de onderneming. Kanban is een Japanse term voor “kaart” of “signaal”. Kanban zijn de signalen om te iets te verplaatsen en te produceren. Het zijn signalen naar de voorgaande bewerkingsstap om één of meerdere (half)producten en diensten te leveren.
In dit signaal wordt aangeven:
De Kanban kaart wordt ook wel een voorraadkaart genoemd. Als de voorraad bij een kaart is
verbruikt, is dit het start signaal voor productie van de vastgestelde hoeveelheid bij de leverancier of voorgaande processtap.
Er zijn verschillende soorten Kanban kaarten. De eenvoudigste Kanban is de 1 kaart kanban.
Dit zijn de kaarten waarbij alleen productiesignalen worden gevisualiseerd via kaarten of bakken. Er bestaan verschillende vormen van 1-kaart Kanban systemen:
Een fysieke kaart waarop staat wat geproduceerd moet worden, in welke hoeveelheid, voor welk werkstation, etc.
Ook wel het “tweebakken” of “dubbel pot” systeem genoemd.
-In bak 1 ligt de werkvoorraad die je gebruikt voor de productie. In deze bak ligt een fysiek
kanbankaart.
-In bak 2 ligt een reserve voorraad en een fysiek kanbankaart.
Zodra de eerste bak leeg is haal je de kanban kaart uit deze bak en geeft deze aan de verantwoordelijke persoon voor herbevoorrading.
De tweede bak waar je reserve voorraad ligt wordt nu gebruikt. Zodra bak 1 weer is aangevuld is de systeem weer in balans.
Als bak 2 leeg is dan haal je de kanban kaart uit deze bak en geeft deze aan de verantwoordelijke persoon voor herbevoorrading. Het systeem begint dan weer opnieuw.
Op deze manier zit je nooit zonder voorraad.
Deze kanban wordt gebruikt als signaal naar een vorig proces dat materialen uit de voorraad
gehaald kunnen worden en naar het volgende punt getransporteerd kunnen worden. Een
voorbeeld hiervan is de “two bin”. Op zo’n kanban staat informatie zoals: ID, waar komt dit
vandaan, waar moet dit naartoe en hoeveel.
Deze kanban wordt gebruikt als signaal naar de productie dat gestart kan worden met produceren.
Op dit type kanban vindt men gewoonlijk informatie betreffende de bewerkingen, de nodige
materialen, ID en/of locatie waar het geproduceerde goed naartoe moet.
Deze kanban is gelijk aan de vervoerskanban, maar wordt gebruikt bij de externe leveranciers.
Deze kanban wordt gebruikt om de productie te triggeren wanneer er een minimum aan voorraad
is bereikt.
Welk type kanban er ook gebruikt wordt, het principe blijft steeds hetzelfde: het ontvangen van
een kanban triggert altijd het vervoeren, produceren of bevoorraden van iets.
Als het aankomt op het toepassen van de Kanban methode zijn er eigenlijk zes stappen die altijd gevolg zullen worden. Wij hebben het je wat makkelijker gemaakt door deze hieronder op een rijtje te zetten. Zo weet je wat je tijdens een Kanban van Lean kunt verwachten:
Wil je meer te weten komen over Kanban of sta jij te popelen om het ook te implementeren binnen jouw team of onderneming? Dan staan wij van Lean klaar voor je op het gebied van alle mogelijke soorten trainingen. Op onze site vind je veel meer informatie over deze betreffende Kanban training. Kijk dit zeker op je gemak even door. Heb je na het lezen nog vragen? Neem gerust contact met ons op.
Wil je meer te weten komen over Kanban of sta jij te popelen om het ook te implementeren binnen jouw team of onderneming? Dan staan wij van Lean klaar voor je op het gebied van alle mogelijke soorten trainingen. Op onze site vind je veel meer informatie over deze betreffende Kanban training. Kijk dit zeker op je gemak even door. Heb je na het lezen nog vragen? Neem gerust contact met ons op.
Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.
Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen: