Achtergrond

Waarom een lean management training volgen?

Lean management ziet op een techniek die ontwikkeld is met het doel om procesverspilling te verminderen en de waarde van het product of de dienst te maximaliseren. Dit is dan ook echt waar het bij Lean allemaal om draait. Het is ontstaan uit een idee van Toyota, ook wel het Toyoya Production System Wij laten u in dit artikel meer zien over het toepassen en het belang van een lean management opleiding.

Het idee achter Lean management

Lean wordt toegepast door middel van verschillende technieken zoals stroomdiagrammen, just in time, totaal kwaliteitsmanagement, herinrichting van de werkplek en totaal productief onderhoud. Het gaat bij het toepassen van Lean om het verzorgen van de hoogste waarde voor de klanten. Een aantal tools worden door het Lean management systeem ingezet om de waarde voor de klant te koppelen aan het proces en de mensen. Voor het toepassen van de Lean management filosofie worden de volgende principes gehanteerd :

  • Identificeer de waarde: De waarde zal moeten worden bepaald vanuit het oogpunt van de klant. Zoals het oude gezegde ook wel luidt is de klant altijd koning.
  • Het in kaart brengen van de waarde stromen: Zoek uit welke stappen betrokken zijn bij de waarde stroom voor elk product en haal de stappen weg die niet productief zijn.
  • Creëer de Flow: Zorg ervoor dat de stappen die waarde creëren altijd op de juiste manier worden doorgevoerd, dit zorgt ervoor dat het de klant zo snel mogelijk zal bereiken. Op deze manier wordt het productieproces op de meest eenvoudige manier verbeterd.
  • Zorg voor een Pull: Zodra de flow in gang is gezet, trekken klanten waarde uit het product. Deze Pull werking is van noodzakelijk belang om te zien wat er moet veranderen om de verspilling in het bedrijf tegen te gaan.
  • Zoek naar perfectie: Wanneer de waarde is gespecificeerd, worden de waarde stromen vastgesteld, worden niet-productieve stappen geëlimineerd en worden flow en pull geïnitieerd. Dit gaat net zolang door totdat er sprake is van een volledig geperfectioneerde bedrijfsvoering.

Lean management filosofie

Het Lean Manufacturing System is gericht op het implementeren van een prettige flow die zorgt dat alles in het bedrijf op rolletjes loopt. Zoals u al heeft gezien kan dit bereikt worden door de verspilling in het bedrijf tegen te gaan en door ervoor te zorgen dat de processen op de meest effectieve manier zullen verlopen.

Lean management kan ook wel gezien worden als een echte filosofie, het is dan ook echt iets wat u niet zomaar kunt invoeren in het bedrijf. Het verbetert de kwaliteit en vermindert defecten en verhoogt de algehele flexibiliteit van de productie. Soms zal u nog wel te maken krijgen met obstakels of met problemen, echter weet u met de kennis uit een Lean cursus wat u eraan kunt doen om dit te verhelpen.

Bekijk hier onze trainingen voor Lean management. Wil je direct starten? Doe dan een online Lean training.

Lean.nl biedt de volgende trainingen aan die je volledig online kunt volgen.

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black Belt

100% Lean, helemaal op jouw tempo.


Achtergrond
18 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen