Achtergrond

Wat kan u met de 5s methode?

Door het steeds veranderende economische klimaat passen veel organisaties regelmatig hun middelen aan om zich aan te passen aan de bedrijfsstrategie. Dit resulteert vaak in de noodzaak om met minder middelen meer werk te realiseren. Om succesvol te blijven, moeten bedrijven efficiënter worden. Een manier om dit te bereiken is door het gebruik van de 5S methode. De 5S methode is zeer effectief in het identificeren en elimineren van afval en het verhogen van de efficiëntie. Er is veel informatie over 5S en hoe het tot stand is gekomen. Wij laten u in dit artikel de belangrijkste info hierover zien.

Wat is de 5S methode

De 5S-methode is een gestandaardiseerd proces dat bij een goede implementatie een georganiseerde werkplek creëert en zorgt voor een optimaal bedrijfsproces. Verbeterde visuele controles zijn geïmplementeerd als onderdeel van 5S om elk proces dat niet in overeenstemming is met de 5S-methode duidelijk en gemakkelijk kenbaar te maken. 5S is een onderdeel van een groter Lean initiatief en bevordert continue verbetering. De 5S methode wordt als volgt onderverdeeld:

  • Seiri / Sort: Scheiding van de essentiële en de niet-essentiële
  • Seiton / Straighten: Het organiseren van de essentiële materialen waar alles zijn plaats heeft
  • Seiso / Shine: Reinigen van het werkgebied
  • Seiketsu / Standardize: Opzetten van een systeem om 5S een gewoonte te onderhouden en te maken
  • Shitsuke / Sustain: Een veilige en hygiënische werkomgeving creëren

De 5S Principes worden in veel industrieën erkend als effectieve instrumenten voor het verbeteren van de organisatie van de werkplek, het verminderen van verspilling en het verhogen van de efficiëntie. Organisaties moeten opletten dat de 5S methode niet wordt gezien als het enige om het bedrijf te verbeteren. Het grootste voordeel van het gebruik van 5S wordt gerealiseerd wanneer het deel uitmaakt van een groter initiatief en wanneer de hele organisatie kiest om de 5S methode toe te passen. 5S is meer dan een systeem; het is een bedrijfsfilosofie en moet geïntegreerd worden in de cultuur van de organisatie.

Voordelen van de 5S methode

Er zijn veel voordelen verbonden aan de implementatie van de 5S-methode binnen uw bedrijf. De 5S stappen kunnen vele vormen van afval in elk proces of werkstation identificeren en verminderen. Een georganiseerd werkgebied vermindert overmatige beweging en tijdverlies bij het zoeken naar de juiste tool. Het visuele aspect van de 5S-methodologie is eveneens zeer effectief. Wanneer alles een plaats heeft, is het gemakkelijker om iets te zien wat ontbreekt of misplaatst is.

Een schone werkplek helpt de aandacht te vestigen op mogelijke problemen of veiligheidsgevaren. Een schone werkplek helpt bij het opsporen van eventuele lekkages die kunnen wijzen op slecht onderhoud. Bovendien kan het aanmoedigen van mensen om op problemen te letten en ze aan te pakken leiden tot een positieve verandering in de organisatiecultuur. Daarom kunnen de 5S Principes, geïmplementeerd als onderdeel van een groter Lean initiatief of als een op zichzelf staand instrument, de verspilling verminderen en het bedrijf naar een beter niveau tillen.

Online module 5S

Leren hoe je een 5S toepast? Dan is deze 5S online module iets voor jou. Niet meteen een volledige Lean-opleiding voor je kiezen: maar wel die Lean-bites op je bord waarmee je meteen aan de slag kunt.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
18 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen