Achtergrond

Wat kunt u met lean leadership?

Als we het over Lean hebben, hebben mensen meestal de neiging om zich te richten op het procesmanagement gedeelte. Weinigen realiseren zich echter dat het gebruik van de meeste Lean management tools zoals Kanban niet noodzakelijkerwijs de gewenste verbetering oplevert zonder de manier waarop ze leiden te veranderen. Het is dan ook van cruciaal belang dat u aan de slag gaat om uw lean leadership vaardigheden te verbeteren. Meer hierover kunt u in dit artikel allemaal terugvinden.

Waarom heeft u Lean Leadership nodig?

Als methodiek is Lean gericht op het zo efficiënt mogelijk leveren van maximale waarde aan de klant. Daarom moet elke manager die vastbesloten is om dit te bereiken, een sterke nadruk leggen op continue verbetering. Het probleem met continue verbetering is dat het moeilijk is om te volhouden met traditionele leiderschapstactieken die sterk steunen op gecentraliseerde besluitvorming en micro-management. Met dit in het achterhoofd, is het wel zo eerlijk om te zeggen dat als u niet klaar bent om veranderingen in uw leiderschapsstijl aan te brengen u uw team niet kunt vragen om de manier waarop ze werken te veranderen.

Het Lean Leiderschapsmodel uitgelegd

Het lean leiderschapsmodel is gebaseerd op één cruciale overtuiging – het doel van de leider is om nieuwe leiders op te leiden. Om dit te bereiken, moet u uw leiderschapsstrategie opnieuw opbouwen rond 5 waarden:

  • Ga de uitdaging aan
  • Ontwikkel een Kaizen geest
  • Loop de vloer op
  • Vergemakkelijken het teamwork
  • Toon respect

Om te groeien moet elke persoon die u leidt zich uitgedaagd voelen tijdens het werk. Dit zal niet gemakkelijk zijn als u een fan bent van micromanagement, dit komt omdat uw team niet de moeite zal nemen om iets te doen buiten uw instructies om. Wanneer iemand wordt uitgedaagd en de vrijheid krijgt om verbeteringen te zoeken, kan hij een Kaizen-mentaliteit ontwikkelen die gericht is op het oplossen van problemen. Als we het kort moeten samenvatten, is het een cyclus met vier stappen: Plan->Do->Check->Act. Als lean leider moet u dit uit uw hoofd leren en uw team bij elke stap van het proces betrekken. Om de noodzakelijke Lean omgeving te faciliteren, moet u deel uitmaken van het team. Door regelmatig op de werkvloer te lopen en door vrij met iedereen te communiceren kunt u dit bereiken.

Conclusie: volg een lean management training

Lean management is noodzakelijk om de Lean methodiek optimaal te benutten. Het is meer een coachende dan een leidinggevende rol. De primaire functie van zo’n persoon is om nieuwe leiders op te leiden en hun team te helpen een cultuur van continue verbetering te omarmen. Een echte lean leader is gedreven en zet de behoeften van de klant op de eerste plaats. Als u er een wilt worden kunt u bij ons terecht voor het volgen van een cursus. Dankzij deze cursus bent u in staat om uw leiderschapspositie op een veel effectievere manier in te nemen. Neem snel een kijkje op onze site om te zien wat de opties zijn om uit te kiezen.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
18 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen