Achtergrond

Wat kunt u met Lean thinking?

Lean thinking is een term die gebruikt wordt om het proces van het nemen van zakelijke beslissingen op een Lean manier te beschrijven. Het wordt beschouwd als de basis van elke Lean praktijk. Natuurlijk is er geen eenduidige definitie van Lean, maar er zijn wel enkele concepten die de meeste Lean praktijken in de wereld van vandaag sturen. We noemen die verzameling concepten het Lean Thinking process. Lean Thinking kan worden onderverdeeld in deze verschillende Lean principes. In dit artikel laten we u meer zien over deze principes en over het voordeel wat deze principes met zich meebrengen.

Elimineer verspillingen

Verspillingen in de productiesector, waar Lean denken is ontwikkeld, ziet er heel anders uit dan in het kenniswerk. Ook de manier waarop we afval identificeren is anders. Veel van de waarde en het afval in kenniswerk zit in de hoofden van de mensen die het werk doen, niet in de machines. Alles waar de klant niet graag voor zou willen betalen, wordt in het Lean Thinking process gedefinieerd als verspilling. Verspilling in kenniswerk kan het volgen zijn:

  • Het ontbreken van de juiste schakels
  • Inefficiënte informatiesystemen
  • Slechte tools
  • Slechte communicatie tussen teams onderling

Het creëren van kwaliteit

Om een systeem te creëren dat gebouwd is voor groei, moeten we onze systemen zoveel mogelijk foutbestendig maken. Om dit te doen, standaardiseren en automatiseren Lean organisaties de processen die vervelend, herhaalbaar of gevoelig voor menselijke fouten zijn. Op die manier kunnen de medewerkers hun vaardigheden en inspanningen  richten op innovatie, groei en continue verbetering. Bouwen aan kwaliteit zal er anders uitzien afhankelijk van uw branche, maar het algemene concept is hetzelfde: Creëer een systeem dat gebouwd is voor groei, door een solide basis te leggen.

Snelle levering door het beheer van de flow

De kern van Lean Thinking is het idee dat focus leidt tot kwalitatief beter werk. Als onze omgeving niet ontworpen is om ons te helpen focussen, bewegen we langzamer en langzamer dan wanneer we allemaal minder dingen op ons bord zouden hebben. Zie het als verkeer op de weg: Als die weg een capaciteit van 90% heeft, staat hij in principe stil. Als hij een capaciteit van 50% heeft, is elke auto eerder op zijn bestemming, omdat er minder auto’s op de weg rijden. Hoe werkt dit voor kennis? Het betekent dat we bewuster moeten zijn over de manier waarop we werken. Lean thinking stimuleert teams om hun flow te visualiseren, te managen en continu te optimaliseren. Als het doel is om in een duurzaam snel tempo waarde te leveren aan de klant, dan moeten we controle hebben over hoe het werk wordt gedaan; we moeten de stroom beheren.

Er zijn natuurlijk nog veel meer principes die komen kijken bij het Lean Thinking proces, dit waren maar een paar voorbeeldjes. Als u meer te weten wilt komen over het toepassen van de Lean thinking methode dan zou u zeker eens een kijkje moeten nemen bij onze Lean cursussen, hier leert u alles wat u maar nodig kunt hebben.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
10 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen