Achtergrond

Wat kunt u met Lean tools?

Als we het hebben over lean process improvement tools richten veel mensen hun ogen op Lean, Six Sigma, Agile, Scrum, Lean Six Sigma, Kanban en zelfs op lean canvas. Maar wat deze mensen vergeten is dat de oorsprong van lean ligt in het gebruik van tools om processen op een flexibele en praktische manier te verbeteren, met als doel verspilling te verminderen en een “lean” proces te creëren. Laten we in dit artikel daarom enkele van deze lean tools processen bekijken om te zien wat u er aan heeft om deze te gebruiken.

JIT: Net op tijd.

Door de wildgroei van de bedrijven op het internet en de steeds uitgebreidere en complexere logistieke ketens kan JIT een van best Lean tools zijn om toe te passen. Het concept is eenvoudig: gaat gaat om het produceren van de hoeveelheid die precies nodig is om leveringen te leveren en om dit alleen te doen wanneer ze nodig zijn. Op die manier voorkomt u dat u met een veel te grote voorraad blijft zitten.

Jidoka

Een vrije interpretatie van deze term zou kunnen zijn: automatisering met een menselijk tintje. Deze lean tool is direct gekoppeld aan kwaliteitscontrole en maakt het mogelijk dat geautomatiseerde processen door de menselijke operator worden onderbroken zodra hij een storing opmerkt. Met de juiste opleiding van de operatoren vermindert Jidoka daarom de behoefte aan een groot aantal kwaliteitscontroleurs en geeft een deel van deze taak aan de operator zelf over.

Takt Time

Takt Time heeft als doel de tijd die in de productie wordt gebruikt, te definiëren als een functie van de werkelijke marktvraag. Door de productie af te stemmen op de vraag, is er een ideaal ritme, ook bekend als het “pull systeem”. Dit wil zeggen de behoefte van de markt om de productie te “trekken”, niet andersom.

Heijunka

Ook wel lean programming genoemd, deze lean tool heeft als doel de productie instabiliteit als gevolg van de veranderende eisen van klanten te verminderen. Dit vereist het creëren van een betrouwbare volgorde van orders en een productieschema in kleine series, waarbij wordt geprobeerd om elke dag dezelfde mix van producten te produceren. Dit zal leiden tot kleinere voorraden en een breed scala aan verschillende producten die aan de klant kunnen worden geleverd.

Poka-joke

Het maakt gebruik van “proof of error”-apparaten en voorkomt zo het optreden van productiefouten. Een praktisch voorbeeld is de onmogelijkheid om uw auto te starten als u uw veiligheidsgordel niet om hebt. Lean Poka-yoke tools maken gebruik van een soort fysieke controle en sensoren, zoals ons voorbeeld, die de fout voorkomen en de productie indien nodig stopzetten.

Zoals u wel kunt zien zijn er enkele belangrijke lean tools die gebruikt kunnen worden bij u in de onderneming. Door vandaag nog een training bij ons te volgen voor het toepassen van de Lean principes weet u zeker dat u het meeste zult halen uit uw productieprocessen. Dit zal als gevolg hebben dat de processen volledig geoptimaliseerd zullen zijn.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
10 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen