Achtergrond

Wat zijn Lean en Mean?

De methode Lean wordt de laatste tijd steeds vaker binnen bedrijven toegepast. De reden hiervoor is eenvoudig, het is namelijk super effectief om toe te passen. Een term die vaak wordt gebruikt is een Lean en Mean organisatie. Wat is dit precies? En waar kunt u deze organisaties en bedrijven aan herkennen? Dat is precies wat wij in dit artikel zullen laten zien!

Wat is een Lean en Mean organisatie

Een lean organisatie creëert meer waarde voor klanten met minder middelen. Ze begrijpt de waarde voor de klant en richt haar kernprocessen op het continu verhogen van de waarde voor de klant. Het uiteindelijke doel is om de klant een perfecte waarde te bieden door middel van een perfect waarde creatieproces dat geen enkele verspilling kent. Een mean organisatie heeft een gebrek aan inlevingsvermogen. Bedrijven in Silicon Valley zijn er bijvoorbeeld van beschuldigd dat ze geen empathie hebben voor mensen die niet genoeg hun best doen binnen Silicon Valley. Om te protesteren tegen bedrijven die als gemeen werden beschouwd, ging de Occupy Wall Street-beweging de straat op. Een lean en mean organisatie is efficiënt en klaar om hard te werken. De verwachting is dat het jaar na jaar een winstgevende organisatie wordt.

Nu is dit natuurlijk wel een beetje een vage term, het is namelijk maar de vraag of deze bedrijven ook echt geen inzage en inlevingsvermogen hebben in hun werknemers. Het is dan ook beter om een bedrijf als Lean en Mean te kenmerken wanneer deze er alles aan doet om zo succesvol mogelijk te zijn. Dit betekent niet dat alles wordt gedaan ten koste van de werknemer. Integendeel, succes kan alleen geboekt worden wanneer alle medewerkers op een effectieve manier samen aan de slag gaan.

De opkomst van de Lean methode

Volgens het Lean Enterprise Institute werden lean concepten geïllustreerd door Toyota in de jaren dertig van de vorige eeuw, toen Kiichiro Toyoda het Toyota Productiesysteem introduceerde. Eind jaren tachtig leidde Jim Womack, afgestudeerd aan het MIT en oprichter van het Lean Enterprise Institute, een onderzoeksteam dat de term “lean production” bedacht om het concept van Toyota te beschrijven. Lean organisaties zijn bedrijven die de lean methode hebben overgenomen in hun business model. Ieder soort bedrijf kan lean concepten in zijn organisatorische structuur implementeren aangezien deze concepten niet beperkt zijn tot de productie en de verwerkende industrieën.

Het lean concept zoekt naar manieren om onnodige middelen te elimineren, zodat bedrijven met minder middelen kunnen werken. Het proces begint met het identificeren van waarde. Stappen die niet bijdragen aan de waarde stroom moeten worden geëlimineerd, zodat processen in een strakkere volgorde kunnen worden afgerond. Dit moet een continu proces zijn, zodat bedrijven altijd dingen van waarde onderzoeken en bepalen hoe ze optimale prestaties kunnen bereiken.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
10 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma
Ontdek onze trainingen