Kennisbank

De verschillende Lean Belts

De verschillende kleuren van Lean Belt:

Professionals die een Lean certificering behalen, worden belangrijke personen bij het verbeteren van de kwaliteit van de activiteiten binnen hun organisatie en het versnellen van processen. Zij streven ernaar om variatie in de productie- en bedrijfsoperaties te elimineren door het implementeren van standaardprocessen, het elimineren van verspillingen en het vaststellen van statistieken die de kans op defecten tot een minimum beperken. Binnen de Lean methode zijn er verschillende taken die kunnen worden onderscheiden. We noemen dit ook wel een Lean belt. Welke Lean Belts zijn er? En wat doet deze rol? Dat is precies wat wij u in dit artikel eens zullen laten zien!

Het doel van de Lean Belt

Deze Lean belts geven aan welke rol individuen hebben bij het afronden van projecten en het bevorderen van kwaliteitsmanagement. Een online lean trainingsprogramma stelt professionals in staat om actief deel te nemen aan het optimaliseren van hun bedrijfscultuur en het vermijden van downtime. Hieronder hebben we bij iedere lean belt aangegeven wat u er mee kunt.

Lean White Belt

Professionals worden beschouwd als Lean White Belts als ze geen formeel certificeringsprogramma of uitgebreide training hebben gevolgd. Een enkele sessie met een overzicht van relevante methoden en woordenschat voor Lean laat werknemers op alle niveaus van een organisatie zien hoe zij bijdragen aan efficiënte.

Lean Yellow Belt

Een Lean Yellow Belt aanduiding duidt op een kennisgeving van Lean concepten die verder gaat dan de fundamenten van een Lean White Belt. Lean Yellow Belts kunnen meerdere trainingen hebben bijgewoond, waarbij de kennis die ze nodig hebben om als volwaardig teamlid aan een project te worden toegewezen, werd ontwikkeld. Zij kunnen projecten met een beperkte omvang begeleiden en managers op hogere niveaus bijstaan.

Lean Orange Belt

Deze training is dé opstap naar een Lean Green Belt of Lean Black Belt certificering. Je verdiept je tijdens deze cursus in de Lean-filosofie en leert diverse Lean-technieken en tools toepassen. In deze Lean training maak je niet alleen uitgebreid kennis met de Lean-filosofie. Je verdiept je ook in veelgebruikte Lean-technieken en toepassingen. Na deze training ben jij dé collega die actief bij kan dragen aan een cultuur van continu verbeteren. Als Lean Orange Belt herken je verspillingen, weet je hoe je quick wins implementeert en hoe je veelgebruikte Lean-technieken toe moet passen. Ook kun je zelfstandig kleinere verbetertrajecten leiden en organiseren.

Lean Green belt

Het behalen van een Lean Green Belt certificaat vereist dat professionals een volledige cursus volgen die hen kennis laat maken met Lean methoden voor het ontwikkelen en verbeteren van producten, diensten en processen. Ze leren om probleemoplossende kaders zoals DMAIC: Define, Measure, Analyze, Improve and Control toe te passen. Deze verbetercyclus beschrijft een reeks stappen om de problemen in een bedrijfsproces te begrijpen en te optimaliseren.

Lean Black Belt

Na het afronden van hun Lean Green Belt training kunnen leiders hun vaardigheden naar een hoger niveau tillen door verder te leren voor hun Lean Black Belt certificaat. Deze geavanceerde training vereist voorkennis van Lean omdat professionals de vaardigheden beheersen die ze nodig hebben om meer complexe en omvangrijke projecten of organisatorische veranderingen te plannen, te leiden en uit te leggen.

Lean Master Black Belt

Een doorgewinterde Lean Black Belt met sterk leiderschap en probleemoplossend vermogen kan uitgroeien tot een Lean Master Black Belt. Deze aanwijzing geeft aan dat een expert een brede kijk heeft op de strategie in een bedrijf, waarbij hij/zij de teams coördineert over de hele wereld.

Lean Champion

Een Lean Champion is een manager op het hoogste niveau die leiding geeft aan de Lean strategie en -implementatie. De Lean Champions zorgen ervoor dat alle initiatieven om afval te verminderen en defecten te verwijderen samenkomen in lijn met de groeibehoeften van een bedrijf. Met de hulp van Lean Master Black Belts begeleiden deze managers de leiders die betrokken zijn bij de Lean implementatie en volgen ze hun voortgang.

Lean Sponsor

Een Lean Sponsor is een belangrijke persoon die betrokken is bij de Lean implementatie in een organisatie. De sponsor ondersteunt en faciliteert de Lean transformatie en zorgt ervoor dat er voldoende middelen beschikbaar zijn om het proces te ondersteunen. De sponsor is verantwoordelijk voor het creëren van een cultuur van continu verbeteren binnen de organisatie en het communiceren van de voordelen van de Lean implementatie naar alle belanghebbenden.

 

In het kort zijn er dus verschillende Lean Belts die een persoon kan behalen. Elk niveau heeft zijn eigen specifieke taken en verantwoordelijkheden. Door het volgen van een Lean training, kunt u de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om uw organisatie te helpen bij het verbeteren van processen, het elimineren van verspillingen en het vergroten van de kwaliteit en waarde van de producten en diensten.

Wil je meer weten over Lean en je kennis op dit gebied verbeteren? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van Online Lean trainingen. Onze trainingen zijn volledig online te volgen, waardoor je kunt studeren op jouw eigen tempo en waar en wanneer je maar wilt. Bovendien ontvang je na afloop van de training een internationaal erkend certificaat van Cardiff University.

Met onze Online Lean trainingen krijg je de mogelijkheid om de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om de bedrijfsprocessen te stroomlijnen, verspilling te verminderen en waarde toe te voegen aan je producten of diensten. Door het toepassen van Lean-tools en -methoden zoals JIT, Jidoka en Kaizen, kun je bijdragen aan het creëren van een cultuur van continu verbeteren binnen je organisatie.

Dus waar wacht je nog op? Bekijk ons aanbod van Online Lean trainingen en start vandaag nog met het ontwikkelen van jouw Lean-vaardigheden.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank