Kennisbank

Een Future State VSM In Productiebedrijven?

Ben jij op zoek naar manieren om de waardestroom binnen jouw organisatie te optimaliseren? Dan is de Future State VSM dé oplossing voor jou! Met de Future State VSM ontwerp je het ideale proces, waarbij je alleen stappen toevoegt die waarde toevoegen en verspillingen vermijdt. Dit proces begint met het definiëren van de huidige status van de Value Stream, de Current State VSM, en gaat vervolgens door naar de Improve fase om de Future State VSM te creëren.

Bij het beschrijven van de Future State VSM zijn er verschillende stappen die je moet doorlopen. Zo bepaal je eerst de productfamilie en de takt tijd om te produceren wat de klant wil hebben. Vervolgens maak je de keuze tussen Made to Order of Made to Stock, creëer je continue flow en bepaal je waar supermarkten geïmplementeerd kunnen worden. Ook bepaal je waar het Pacemaker signaal komt te staan en hoe de product mix genivelleerd kan worden.

Maar dat is nog niet alles, want na het creëren van de Future State VSM is het belangrijk om te blijven verbeteren en te werken aan de optimalisatie van de waardestroom. Hierbij is het van belang om in kleine stappen te verbeteren en prioriteiten te stellen.

Hieronder vind je het stappenplan voor het creëren van de Future State VSM:

Stap 1. Bepaal de productfamilies

Bepaal de productfamilies en groepeer producten of diensten die volgens dezelfde waardestroom geproduceerd kunnen worden. Dit helpt bij het vinden van overeenkomsten zoals dezelfde route, bewerkingstijd en logische clustering.

Stap 2. Definieer de taktijd

Definieer de taktijd, het tempo waarop klanten producten afnemen. Dit is het basiselement voor een goede stroom en helpt bij het produceren van precies wat de klant wil hebben. Bepaal hoeveel producten per dienst of dag geproduceerd moeten worden in deze waardestroom en welke activiteit de grootste variatie heeft in de taktijd.

Stap 3. Bepaal de productstrategie

Bepaal de finished goods strategie (productstrategie) door te kijken naar de twee mogelijke manieren om de waardestroom met de klant te verbinden: made to order of made to stock.

Stap 4. Creëer continue flow

Creëer continue flow door One Piece Flow toe te passen waar mogelijk in het proces. Als dit niet mogelijk is, kan FIFO gebruikt worden tussen twee werkstations. Als dit nog steeds niet werkt, kunnen supermarkten tussen de processtappen geïntroduceerd worden. Dit zijn voorraden waar downstream processen elk willekeurig product uit kunnen halen dat nodig is op dat moment.

Stap 5. Implementeer supermarkten

Implementeer supermarkten tussen processtappen waar geen FIFO gebruikt kan worden. Bevoorraad de supermarkten met een KanbanSysteem, en pas Polca en Conwip toe waar mogelijk.

Stap 6. Bepaal het pacemaker signaal

Bepaal waar het pacemaker signaal (het punt van aansturen) moet zijn voor een eenvoudige aansturing. Dit is het punt waar de volgorde bepaald wordt, en de snelheid van de stroom bepaald wordt.

Stap 7. Nivelleer de product mix

Nivelleer de product mix door het interval te bepalen waarin alle producten uit de productfamilie over de pacemaker gaan. Pas Heijunka toe om de werkhoeveelheden te nivelleren en de omsteltijden te verkorten.

Stap 8. Verbeter de processen

Analyseer en bepaal wat er verbeterd moet worden. Gebruik de verbeteringen voor het aangeven van prioriteiten voor de implementatie en de planning van de verbeteringen. Plan een lijst van projecten die je gaat voltooien, met een duidelijke bepaling van de tijdsplanning en verantwoordelijkheden. Verbeter in kleine stappen en probeer niet om alle problemen tegelijk op te lossen.

Met deze stappen kun je de Future State VSM creëren en je organisatie Lean maken.

Wil jij graag meer leren over Lean en de Future State VSM? Dan is onze online Lean Green Belt training perfect voor jou! Leer op jouw eigen tempo, waar en wanneer je maar wilt en ontvang na afloop een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service. Wacht niet langer en meld je vandaag nog aan voor onze training. Let’s get Lean together!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank