Kennisbank

Hoe Stel Je Een Flowchart Op? | Lean Green Belt

Lean Flowcharts: Inzicht in Processen voor Continu Verbeteren

In Lean management speelt het visualiseren van processen een belangrijke rol bij het identificeren van verspillingen. Een hulpmiddel voor procesvisualisatie is de flowchart. In dit artikel zullen we het belang van flowcharts in Lean management bespreken en een stappenplan geven om je eigen flowchart op te stellen.

Belang van flowcharts in Lean management:

Kaoru Ishikawa die een belangrijke rol speelde bij het bevorderen van kwaliteitsinitiatieven binnen organisaties in Japan, geloofde dat stroomdiagrammen, zoals flowcharts, essentieel waren voor kwaliteitscontrole en procesverbetering. Als gevolg hiervan werd de flowchart een van de “Seven basic quality tools” in Lean management.

Flowcharts helpen bij het verkrijgen van een beter inzicht in processen, het identificeren van verspillingen. Met behulp van standaardsymbolen uit de “Business Process Model and Notation” (BPMN) kunnen flowcharts worden gebruikt om de activiteiten binnen een proces stap voor stap weer te geven.

Stappenplan voor het opstellen van een Lean flowchart:

  1. Bepaal het proces: Kies het proces waarvoor je een flowchart wilt maken. Beslis of het een deelproces is of het totale proces. Identificeer de deelnemers die kennis hebben van dit proces.
  2. Bepaal het detailniveau:Kies welk niveau de flowchart moet vertegenwoordigen. Bij Lean management streven we naar een gedetailleerde weergave van de activiteiten.
  3. Benoem de activiteiten: Benoem alle activiteiten met zelfstandige naamwoorden of werkwoorden en bepaal alle beslissingen door ja/nee-vragen te stellen. Organiseer een workshop met materiedeskundigen van het proces om dit te doen.
  4. Maak de flow: Zet de taken en beslissingen, van begin tot eind, in de juiste volgorde onder elkaar en creëer zo de flow van het proces.
  5. Teken de flowchart met symbolen:
    1. Plaats de overkoepelende deeltaken naast elkaar bovenaan op de flowchart.
    2. Plaats de taken en beslissingen onder de overkoepelende deeltaken waartoe ze behoren in de flowchart.
    3. Gebruik pijlen om de taken en beslissingen te verbinden.
  6. Geef de flowchart een logische en herkenbare naam: Zorg ervoor dat de naam van de flowchart eenvoudig te begrijpen en te onthouden is, zodat teamleden gemakkelijk kunnen verwijzen naar het diagram bij toekomstige procesverbeteringen.

Flowcharts zijn een essentieel hulpmiddel in Lean management, omdat ze helpen bij het visualiseren en begrijpen van processen. Door het creëren van een gedetailleerde flowchart, kunnen teams knelpunten en verspilling identificeren en gerichte verbeteringen doorvoeren.

Bovendien zorgen flowcharts voor een betere communicatie tussen teamleden en andere belanghebbenden, waardoor samenwerking en continue verbetering worden bevorderd.

Bij het opstellen van een flowchart is het belangrijk om het juiste detailniveau te kiezen, de activiteiten en beslissingen nauwkeurig te benoemen en het diagram overzichtelijk en logisch te structureren. Door deze stappen te volgen en samen te werken met materiedeskundigen, kun je effectieve flowcharts maken die je Lean management inspanningen ondersteunen.

Als je je vaardigheden op het gebied van Lean management en flowcharts verder wilt ontwikkelen, zijn er tal van workshops, cursussen en certificeringsprogramma’s beschikbaar die je kunnen helpen bij het versterken van je kennis en expertise. Door continu te leren en je processen te verbeteren met behulp van flowcharts, kun je bijdragen aan een cultuur van continue verbetering en efficiëntie binnen je organisatie.

Een goede basis om je kennis van processen naar een hoger niveau te tillen is een Lean Green Belt training. 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank