Kennisbank

Wat Is Lean? Een Filosofie, Methode? of Beide?

 

Wat is Lean? Een filosofie, methode, of beide?

Lean is een veelbesproken begrip in de wereld van organisatieverbetering. Maar wat is Lean nu precies? Is het een filosofie, een methode, of misschien beide? In deze blog duiken we dieper in de wereld van Lean en ontdekken we de verschillende aspecten ervan.

Wat is Lean?

Lean is een filosofie en een methode die zich richt op het creëren van een cultuur van continue verbetering binnen organisaties. Met behulp van Lean tools en technieken kunnen problemen in processen worden opgelost. Lean kan in ieder bedrijf worden toegepast en biedt zowel op korte als lange termijn verbeteringen. De principes van Lean zijn al decennia oud en hebben zich in veel organisaties bewezen.

Lean als filosofie en methode

Lean is zowel een filosofie als een methode en omvat daarnaast een scala aan tools en technieken. Het kan worden omschreven aan de hand van de volgende ideeën:

  • Just in Time leveren
  • Foutloos leveren
  • Langetermijnrelaties met alle belanghebbenden, inclusief werknemers, managers, eigenaren, leveranciers, distributeurs, de gemeenschap, de maatschappij en het milieu

Lean kan worden gezien als een verzameling gereedschappen of technieken om problemen in processen op korte termijn op te lossen. Tegelijkertijd kan het worden gezien als een filosofie waarbij de cultuur van een organisatie zich richt op continue verbetering op lange termijn.

De oorsprong van Lean

De grondslag van Lean is ontwikkeld door Eiji Toyoda, Kiichiro Toyoda en Taiichi Ohno, en vindt zijn oorsprong in het Toyota Production System (TPS). TPS concentreert zich op de volgende kernelementen:

  • Het creëren van waarde in processen voor de klant
  • Het elimineren van verspillingen
  • Voorkomen van fouten

De 8 verspillingen volgens Taiichi Ohno

Taiichi Ohno, de bedenker van de 7 verspillingen (Muda), baseerde zijn idee op de uitspraak: “Iedere medewerker moet weten welke waarde hij voor de klant toevoegt. Alle andere activiteiten, daar stop je mee”. De eerste stap naar het toepassen van Lean is het leren identificeren van verspillingen in processen. Taiichi Ohno kwam met 7 verspillingen, waar later een achtste aan werd toegevoegd:

  1. Verspilling in transport
  2. Verspilling in voorraad / opslag
  3. Verspilling in beweging
  4. Verspilling in beweging
  5. Verspilling ten gevolge van overproductie
  6. Verspilling in overbewerking (in het proces zelf)
  7. Verspilling door defecten
  8. Verspilling door niet benutten van talent van medewerkers

Een ezelsbruggetje om deze verspillingen te onthouden is TIMWOODS:

T = TRANSPORT

I = INVENTORY

M = MOTION

W = WAITING

O = OVERPRODUCTION

O = OVERPROCESSING

D = DEFECTS

S = SKILLS

Naast de acht verspillingen (Muda) zijn er ook Mura (onbalans in het proces) en Muri (zwaar werk voorkomen) als verspillingen te identificeren. 

Jidoka: Voorkomen van fouten

Jidoka staat voor het inbouwen van kwaliteit en heeft alles te maken met het voorkomen van fouten. Als er tijdens het productieproces toch iets verkeerd gaat, stopt het werk:

  • Machines schakelen zichzelf (autonomatie) uit
  • Medewerkers kunnen de lijn stopzetten

Alles om te voorkomen dat er fouten doorgegeven worden aan het volgende proces en om het streven naar perfectie te waarborgen. Eiji Toyoda verfijnde het proces van ‘stop the line’. De productielijn stopt wanneer er zich een fout voordoet, zodat fouten direct opgelost kunnen worden.

De filosofie van Jidoka stelt dat de persoon die werk produceert binnen een bepaalde stap verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de taak die hij uitvoert. Als er een probleem is, is die persoon verantwoordelijk voor het oplossen ervan.

Lean is zowel een filosofie als een methode die zich richt op het continu verbeteren van processen en het creëren van waarde voor de klant. Door de principes van Lean te begrijpen en toe te passen, kunnen organisaties zowel op korte als lange termijn aanzienlijke verbeteringen realiseren. Of je nu focust op het oplossen van problemen met Lean tools of het ontwikkelen van een cultuur van continue verbetering, Lean biedt een veelzijdige benadering om het beste uit je organisatie te halen.

Ben je klaar om jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen met Lean? Ontdek de kracht van efficiëntie, waardecreatie en foutloze levering! Neem nu contact met ons op en begin vandaag nog aan jouw Lean-reis. Laat je inspireren en wordt een Lean-expert!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank