Kennisbank

Wat Zijn De Nieuwe 7 Hulpmiddelen? | Lean Green Belt

De nieuwe zeven hulpmiddelen van Lean: maak jouw kwalitatieve analyses nog effectiever

In de wereld van Lean zijn de zeven basic quality tools al lange tijd bekend als een set hulpmiddelen om kwalitatieve analyses uit te voeren. Maar wist je dat er ook een set nieuwe zeven hulpmiddelen bestaat die minstens zo belangrijk zijn? Deze hulpmiddelen helpen je bij het analyseren van complexe situaties en het vinden van oplossingen. In dit artikel bespreken we deze nieuwe zeven hulpmiddelen, en leggen we uit hoe je ze kunt gebruiken.

1-Relatiediagram:

Een relatiediagram is een nuttig hulpmiddel om de complexe onderlinge verbanden tussen verschillende aspecten van een situatie in kaart te brengen. Door middel van een netwerk van vakken en pijlen kun je de interacties tussen de verschillende elementen analyseren. De elementen met de meeste uitgaande pijlen worden beschouwd als beginoorzaken, terwijl de elementen met de meeste inkomende pijlen als uitkomsten worden beschouwd.

2-Affiniteiten diagram:

Een affiniteiten diagram is een hulpmiddel om ideeën te verzamelen en deze in groepen te verdelen voor verdere analyse. Het is vooral nuttig wanneer er veel ideeën zijn die moeilijk onderling te relateren zijn. Door de natuurlijke relaties tussen de verschillende ideeën vast te stellen, kun je deze vervolgens in groepen verdelen en verder analyseren. Affiniteiten diagrammen zijn bijvoorbeeld perfect voor het opstellen van visgraat- en oorzaak-en-gevolg diagrammen.

3-Boomdiagram:

Een boomdiagram is een hulpmiddel om een probleem op te splitsen in steeds kleinere onderdelen, totdat er taken zijn die het team kan uitvoeren om het probleem op te lossen. Dit lijkt sterk op een work breakdown structure, en is vooral nuttig wanneer een probleem te groot lijkt om direct aan te pakken.

4-Matrixdiagram:

Een matrixdiagram is een nuttig hulpmiddel om alternatieven te vergelijken op basis van relaties of criteria. Door de relaties aan te geven met symbolen, kun je zien waar de daaruit voortvloeiende patronen op wijzen.

5-Prioriteitsdiagram:

Een prioriteitsdiagram is een hulpmiddel om een lijst met criteria vast te stellen in volgorde van prioriteit, en vervolgens een set opties te vergelijken op basis van deze criteria. Hierdoor kun je snel zien welke opties het meest geschikt zijn.

6-Proces Besluit Programma Grafiek (PDPC):

Een PDPC, oftewel Process Decision Program Chart, is een hulpmiddel om het mogelijke risico vast te stellen voor elke activiteit, en vervolgens een of meer contramaatregelen aan te geven voor elk risico. Dit hulpmiddel is vooral nuttig wanneer er veel risico’s zijn die aangepakt moeten worden.

7- Activiteitsnetwerk (pijldiagram):

Zet, net als bij een PERT-grafiek de project- of procestaken in de vereiste volgorde met duur en middelen en verbind ze met pijlen om de juiste stroom, het ‘kritieke pad’ van het project of proces aan te geven.

Het doel van deze hulpmiddelen is om een verdere verdieping te bieden in de kwalitatieve analyse en om complexe problemen aan te pakken. Deze nieuwe zeven hulpmiddelen zijn ontworpen om Lean-principes te ondersteunen en te versterken. Door ze te gebruiken in combinatie met andere Lean-hulpmiddelen, kunnen organisaties hun prestaties verbeteren en hun processen optimaliseren.

Wil jij meer leren over Lean en hoe je de nieuwe zeven hulpmiddelen effectief kunt toepassen? Meld je dan nu aan voor onze online Lean Green Belt training en word een expert op het gebied van kwalitatieve analyses.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank