Kennisbank

Het gebruik van Lean in IT omgevingen

Wat is Lean IT?

Lean IT is de toepassing van de Lean managementfilosofie in de IT-branche. Het richt zich op het verbeteren van IT-processen en -systemen om zo een hogere kwaliteit van IT-diensten te bieden tegen lagere kosten en minder verspilling. Het doel is om de waarde voor de klant te vergroten en de IT-processen te stroomlijnen en te optimaliseren. Bij Lean IT worden dezelfde principes gehanteerd als bij Lean management, zoals het identificeren van waarde, het in kaart brengen van waardestromen, het creëren van flow, het zorgen voor een pull en het streven naar perfectie. De focus ligt op het elimineren van verspilling, zoals overproductie, wachttijden, transport, overprocessing, voorraden, beweging en defecten.

Overeenkomsten met andere bedrijven

Nu Lean Manufacturing op grote schaal wordt toegepast, zien we dat Lean principes zich ook uitbreiden naar andere industrieën, waaronder de IT-sector. Er zijn veel overeenkomsten tussen de productie- en dienstverlenende sectoren als het gaat om het gebruik van Lean. Net als bij productie brengt de ontwikkeling van zakelijke diensten resource management, demand management, kwaliteitscontrole en veiligheidskwesties met zich mee.

Bovendien neemt de rol van IT in vrijwel alle sectoren van het bedrijfsleven toe, vooral door de migratie naar e-business-diensten. Dit maakt IT-bedrijven steeds belangrijker in de komende jaren. Vandaag de dag speelt IT al een aanzienlijke rol in het bedrijfsleven en biedt het diensten aan klanten om te ontdekken, te bestellen, te betalen en ondersteuning te krijgen. IT biedt ook een hoge mate van productiviteit door middel van software en communicatietechnologieën, terwijl het leveranciers in staat stelt om eenvoudig samen te werken en producten te leveren.

Een belangrijk onderdeel van Lean IT: de flow

Een van de belangrijkste pijlers van Lean IT is het optimaliseren van de flow. Dit concept komt voort uit het Toyota Production System en richt zich op het elimineren van “onbalans” (Mura) door middel van just-in-time-systemen die nauw geïntegreerd zijn. Het verminderen van Mura en het optimaliseren van de flow kan voordelen opleveren die anders gemist zouden worden als de focus alleen op het verminderen van afval (muda) zou liggen.

Het verminderen van mura vereist een brede aanpak, terwijl het verminderen van muda suboptimale resultaten en onbedoelde gevolgen kan hebben. Bijvoorbeeld, een software-ontwikkelingsteam kan zich richten op het produceren van code in een taal die zij goed kennen en die optimaal is voor het team (zero muda). Maar als die taal geen API-standaard heeft waarmee zakenpartners toegang tot de code kunnen krijgen, zal de focus op de flow deze bron van verspilling blootleggen. Zo kan Lean IT helpen om processen binnen de IT-sector te optimaliseren en verspilling te verminderen.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank