Kennisbank

De verschillen tussen Lean Yellow, Lean Green en Lean Black belt

Het kiezen van een Lean training: de verschillen tussen Yellow, Green en Black belt

Als het aankomt op een Lean opleiding of training kunnen we verschillende niveaus onderscheiden. Het is van belang dat u wel weet wat de verschillen zijn tussen deze verschillende niveaus. Bij een Lean training, ook wel de Six Sigma training, kunt u verschillende ‘belts’ halen. Dit zijn de yellow, green en black belt. Welke Lean opleiding/training moet ik kiezen? Lees snel verder om hier achter te komen!

Yellow Belt

Een Yellow Belt heeft een basiskennis van Six Sigma. Echter, in tegenstelling tot de Black en Green belts, leiden Yellow Belts niet zelf zes sigma projecten. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van het Six Sigma -team bij het maken van proceskaarten. Zij kunnen optreden als vakspecialisten of deelnemen als kernteamlid aan Six Sigma-projecten. Ook kunnen zij op ad-hoc basis kleine projecten uitvoeren onder begeleiding van Green belts of Black belts. Ook kunnen zij actief deelnemen aan minder complexe procesverbeteringsprojecten met behulp van Kaizen of PDCA. PDCA is een acroniem voor PLAN-DO-CHECK-ACT techniek voor continue verbetering. Het stelt de Yellow Belts in staat om kansen voor procesverbetering te identificeren.

Green Belt

Een Green Belt heeft een goed inzicht in alle aspecten van de fasen van DMAIC. Deze professionals werken onder toezicht en begeleiding van de Black Belts. Zij analyseren en lossen de kwaliteit gerelateerde vraagstukken op, en zij participeren in kwaliteitsverbeteringsprojecten. In tegenstelling tot de Black Belts, die cross-functionele projecten leiden, werken Green Belts meestal aan projecten binnen hun eigen functionele gebied. Ze mogen verwachten dat ze regelmatig bijeenkomsten met hun Black Belt coach plannen om de voortgang van het project te beoordelen en advies in te winnen. Green Belts zijn medewerkers van een organisatie die getraind is in de Six Sigma verbetermethoden. Zij leiden procesverbeteringsprojecten in hun werkgebied en helpen Black Belts bij het vinden van proceslacunes.

Black Belt

Een Black Belt professional heeft een hoog niveau van begrip van Six Sigma principes, inclusief ondersteunende systemen en tools & technieken. Ze vertonen teamleiderschap als probleemoplosser, en houden de teamdynamiek in stand. Daarnaast wijzen zij de rollen en verantwoordelijkheden van de teamleden toe. Black Belts begrijpen alle aspecten van de DMAIC methodologie in lijn met de Six Sigma principes, ze hebben een goede kennis van de Lean concepten. Black Belt professionals zijn in staat om niet-waarde toevoegende activiteiten uit te zoeken en kunnen specifieke tools gebruiken om deze te verminderen. Zij treden op als leider in transformerende zes-sigma projecten. Ze zijn goed in stakeholder management en verdienen hun buy-in & support. Ze begeleiden de Green Belt professionals bij organisatorische verbeterprojecten.

Welke Lean opleiding of training moet ik nu kiezen? Dit hangt dus volledig af van wat u graag wilt bereiken en doen binnen een bepaalde organisatie. Door de bovenstaande functies te analyseren kan u in een oogopslag zien welke soort ‘belt’ er aansluit bij jouw wensen en behoeftes. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om één van de trainingen bij ons op de site te kiezen!

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black Belt

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank