Kennisbank

Lean Training Niveaus: Van White Belt tot Black Belt

Lean Training Niveaus: Van White Belt tot Black Belt – Welke is geschikt voor jou?

Bij het kiezen van een Lean training is het belangrijk om te weten welk niveau het beste bij jou past. In Lean noemen ze dit “Belts”. Er zijn verschillende kleuren Belts, elk met hun eigen focus en expertise. In dit artikel bespreken we de verschillende Lean ‘belts’ – van White Belt tot Black Belt – en helpen we je bepalen welke training het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften.

White Belt

De White Belt is het instapniveau voor Lean trainingen en biedt een basisbegrip van Lean principes en terminologie. Deze training is geschikt voor iedereen die nieuw is in het vakgebied en een algemeen overzicht van Lean wil krijgen.

Yellow Belt

Een Yellow Belt heeft basiskennis van Lean Six Sigma en ondersteunt het Six Sigma-team bij het maken van proceskaarten en het identificeren van kansen voor procesverbetering. Ze kunnen optreden als vakspecialisten of deelnemen als kernteamlid aan Six Sigma-projecten. Yellow Belts kunnen ook kleine projecten uitvoeren onder begeleiding van Green Belts of Black Belts en deelnemen aan minder complexe procesverbeteringsprojecten met behulp van Kaizen of PDCA.

Orange Belt

De Orange Belt is een tussenniveau dat dieper ingaat op de Lean Six Sigma methodologie. Orange Belts zijn verantwoordelijk voor het begeleiden van Yellow Belts en het ondersteunen van Green Belts bij procesverbeteringsprojecten. Ze werken samen met andere teamleden om complexere problemen op te lossen en zorgen voor effectievere procesverbetering.

Green Belt

Een Green Belt heeft uitgebreide kennis van de DMAIC-fasen en werkt onder toezicht en begeleiding van Black Belts. Ze zijn verantwoordelijk voor het analyseren en oplossen van kwaliteitsproblemen en nemen deel aan kwaliteitsverbeteringsprojecten. Green Belts werken meestal aan projecten binnen hun eigen functionele gebied en ondersteunen Black Belts bij het identificeren van proceslacunes.

Black Belt

Black Belt professionals hebben een diepgaand begrip van Lean Six Sigma principes, ondersteunende systemen en tools & technieken. Ze tonen leiderschap in probleemoplossing, onderhouden de teamdynamiek en wijzen rollen en verantwoordelijkheden toe aan teamleden. Black Belts beheersen de DMAIC-methodologie en hebben uitgebreide kennis van Lean concepten. Ze zijn in staat om niet-waarde toevoegende activiteiten te identificeren en te verminderen en treden op als leiders in transformerende Six Sigma-projecten.

Het kiezen van de juiste Lean opleiding of training hangt af van jouw doelen en ambities binnen een organisatie. Door de verschillende functies en niveaus van de ‘belts’ te analyseren, kun je bepalen welke training het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Met de juiste Lean training op zak ben je klaar om een positieve impact te maken op de processen binnen jouw organisatie.

Ben je klaar om jouw Lean-reis te beginnen en een verschil te maken binnen jouw organisatie? Bekijk onze uitgebreide selectie van Lean trainingen en ontdek welke het beste bij jou past. Neem de eerste stap naar een efficiëntere en effectievere werkomgeving – schrijf je vandaag nog in voor een Lean training!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank