Kennisbank

Hoe Analyseer Je Een Runchart? | Lean Green Belt

Het optimaliseren van processen met behulp van Lean en Run Charts

Lean is een methodiek voor het verbeteren van bedrijfsprocessen en het verhogen van de efficiëntie. Een belangrijk hulpmiddel binnen de Lean-methodiek is de Run Chart, die helpt bij het analyseren van procesprestaties. In deze blog zullen we dieper ingaan op het nut en de toepassing van Run Charts in Lean management.

Wat is een Run Chart?

Een Run Chart is een grafische weergave van procesdata in de tijd, waarbij je van ieder output-item de waarde van wat centraal staat registreert, zoals gewicht, productietijd, leveringstijd, enz. Bijvoorbeeld, als je het gewicht van pakken koffie wilt monitoren om de kwaliteit en instelling van de afvulmachine te bepalen, registreer je per item, in de volgorde waarin het “van de band” komt, het precieze gewicht. Door de gegevens volgordelijk te noteren, kunnen eventuele patronen zichtbaar worden die wijzen op problemen op specifieke momenten.

Het analyseren van een Run Chart

Met een Run Chart analyseer je of het proces stabiel presteert en of er trends herkenbaar zijn. Dit doe je door naar het verloop en patroon van de datapunten in de tijd te kijken. Hierbij let je op twee belangrijke aspecten:

  1. Trend: Vijf of meer opeenvolgende punten die allemaal stijgen of dalen, kunnen wijzen op een trend in het proces.
  2. Astronomisch punt: Ongewoon grote of kleine waarden, die kunnen duiden op een afwijking of fout in het proces.

Interpretatie van de Run Chart

Een stabiel proces heeft een consistent ritme met minimale afwijkingen en geen van de bovenstaande regels wordt herkend in de Run Chart. Als je proces stabiel blijkt te zijn, betekent dit dat het goed presteert en dat er geen directe noodzaak is voor verbetering.

Echter, als er trends of astronomische punten zichtbaar zijn in de Run Chart, is het belangrijk om de oorzaak van deze afwijkingen te onderzoeken en de nodige aanpassingen aan het proces door te voeren. Op deze manier helpt de Run Chart je om problemen in je proces te identificeren en te verbeteren, wat essentieel is binnen de Lean-methodiek.

Lean management streeft naar continue verbetering van bedrijfsprocessen en het verhogen van klantwaarde. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is de Run Chart, die helpt bij het analyseren van procesprestaties. Door de data volgordelijk te noteren en de Run Chart te interpreteren, kunnen eventuele patronen zichtbaar worden die wijzen op problemen op specifieke momenten. Een stabiel proces heeft een consistent ritme met minimale afwijkingen en geen trends of astronomische punten. Als deze wel zichtbaar zijn, is het belangrijk om de oorzaak van deze afwijkingen te onderzoeken en aanpassingen aan het proces door te voeren. Op deze manier helpt de Run Chart bij het identificeren en verbeteren van problemen in het proces, wat essentieel is binnen de Lean-methodiek. Door het toepassen van Lean en Run Charts kunnen bedrijven hun processen optimaliseren en hun efficiëntie verhogen.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank