Kennisbank

Hoe Bereken Je Kanban? | Lean Green Belt Training

Het Berekenen van Kanban Aantallen voor een Efficiënt Voorraadbeheer

Kanban is een Lean productie- en voorraadbeheersysteem dat is ontstaan in Japan. Het werd in de jaren ’40 en ’50 ontwikkeld door Taiichi Ohno, een ingenieur bij Toyota, om de efficiëntie en flexibiliteit van het productieproces te verbeteren. Kanban is een visueel systeem dat gebruik maakt van kaarten (kanban-kaarten) en borden (kanban-borden) om de stroom van materialen en informatie in een productieproces te reguleren. Het doel van kanban is om verspilling te verminderen, de doorlooptijd te verkorten en de algehele efficiëntie te verbeteren. In deze blog bespreken we de basisprincipes van kanban, hoe je het optimale voorraadniveau berekent en het aantal benodigde kanban-kaarten bepaalt.

De basisprincipes van kanban zijn:

 1. Visualiseren van het werk: Kanban maakt gebruik van visuele hulpmiddelen, zoals borden en kaarten, om de stroom van werk en de status van de taken in het productieproces weer te geven. Dit helpt teamleden om de voortgang en knelpunten te identificeren en bevordert de communicatie en samenwerking.
 2. Beperken van het onderhanden werk (WIP): Kanban stelt limieten aan het aantal taken of items dat tegelijkertijd in een bepaalde fase van het productieproces mag zijn. Dit helpt om overbelasting te voorkomen en zorgt ervoor dat de focus ligt op het voltooien van de taken, in plaats van het starten van nieuwe. Het beperken van het onderhanden werk verbetert de doorlooptijd en vermindert de kans op verspilling en vertragingen in het productieproces.
 3. Beheren van de werkstroom: Kanban richt zich op het soepel laten verlopen van de werkstroom door het productieproces. Het systeem moedigt teamleden aan om knelpunten en obstakels te identificeren en op te lossen, zodat het werk efficiënt kan blijven stromen. Het beheersen van de werkstroom helpt om de doorlooptijd te verkorten en de productiviteit te verhogen.Het maken van procesbeleid expliciet: Kanban moedigt teams aan om duidelijke en expliciete regels en beleidsmaatregelen vast te stellen voor het productieproces. Dit zorgt voor duidelijkheid en consistentie en helpt teamleden om effectiever samen te werken en betere beslissingen te nemen.
 4. Feedbackloops implementeren: Kanban benadrukt het belang van voortdurende verbetering door het inbouwen van feedbackloops in het productieproces. Dit kan bestaan uit regelmatige teamvergaderingen, evaluaties en aanpassingen aan de werkstroom en het systeem op basis van de verzamelde feedback en gegevens.
 5. Streven naar continue verbetering: Een van de kernprincipes van kanban is het streven naar continue verbetering. Teams worden aangemoedigd om voortdurend het productieproces te analyseren en optimaliseren om verspilling te verminderen, efficiëntie te verhogen en betere resultaten te behalen. Dit wordt gedaan door te leren van ervaringen, het delen van best practices en het aanpassen van het proces op basis van feedback en prestatiegegevens.

Hoe bereken je het aantal Kanbans?

Het berekenen van het aantal kanbans is belangrijk voor de optimale werking van een kanban-systeem. Het helpt bij het bepalen van het juiste voorraadniveau om een soepele productiestroom te waarborgen.

Kanban en voorraadniveaus:

In een kanban-systeem wordt het aantal kanbans (of kanban-kaarten) in omloop gebruikt om voorraad aanvragen te reguleren. Een groter aantal kanbans leidt tot meer voorraad, terwijl minder kanbans tot minder voorraad leiden. Het doel is om het optimale voorraadniveau te bereiken, waarbij er voldoende voorraad is om de productie gaande te houden.

Het bepalen van het optimale voorraadniveau:

Er zijn verschillende methoden om het optimale voorraadniveau te berekenen en te bepalen wanneer het moet worden aangevuld. Het aantal kanban-kaarten helpt om dit proces zo efficiënt mogelijk te maken en de kans op stilstand in de productie te minimaliseren.

Aantal kanban-kaarten:

Terwijl de voorraad wordt verbruikt, wordt het signaal (kanban) volgens het principe van “Pak er 1, Maak er 1” stroomopwaarts gestuurd om bevoorrading te activeren. Het aantal benodigde kanbans is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • De gemiddelde vraag per tijdseenheid (meestal per dag)
 • De totale doorlooptijd
 • De veiligheidsvoorraad
 • De containercapaciteit

De formule voor het berekenen van het aantal kanbans is als volgt:

 • Number of Kanban = [DD * LT * (1 + % SS)] / Q

Waarbij:

 • DD = Daily Demand (dagelijkse vraag)
 • LT = Lead Time (in dagen)
 • SS = Safety Stock (veiligheidsvoorraad)
 • Q = Quantity in a Container (hoeveelheid in een container)
 • Voorbeeld:

Stel dat het downstream-proces gemiddeld 100 producten per dag verbruikt. De doorlooptijd om de producten van het upstream-proces of de leverancier te verkrijgen is 5 dagen. De veiligheidsmarge (Safety Stock) is 20% om eventuele leveringsvertragingen op te vangen. Er zitten 50 producten in een doos (container). In dit geval zouden de variabelen als volgt zijn:

 • DD = 100
 • LT = 5
 • SS = 20%
 • Q = 50

Aantal kanbans = 100 * 5 * 1,20 / 50 = 12 kanbans

Wat betekent dit?

Dit betekent dat er in totaal 12 kanbans (dozen) tussen het bestellen (upstream) en verbruiken (downstream) moeten liggen om te voorkomen dat de productie stilvalt.

Frequentie van levering en het aantal benodigde kanbans:

Hoe vaker er wordt geleverd, hoe kleiner de voorraadbuffer hoeft te zijn en dus hoe minder kanbans er nodig zijn. Door de leveringsfrequentie te verhogen en het aantal benodigde kanbans te verminderen, kun je zowel de voorraadkosten als de kans op voorraadtekorten verminderen.

Het berekenen van het aantal kanbans is essentieel voor het efficiënt beheren van voorraden en het waarborgen van een ononderbroken productieproces. Door het optimale voorraadniveau te bepalen en het aantal benodigde kanban-kaarten te berekenen, kun je een effectief kanban-systeem implementeren dat de kosten verlaagt en de productiviteit verhoogt.

Ben je klaar om je kennis van Lean en Kanban naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je in voor onze online Lean Black Belt training!

Leer op jouw tempo, waar en wanneer het jou uitkomt. Aan het einde van de cursus ontvang je een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service.

Ontdek de Lean-training die zich aanpast aan jóuw tempo. Meld je nu aan!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank