Kennisbank

Hoe Stel Je Een Swimlane Op? | Lean Green Belt Training

Swimlane Diagrammen: Een Effectieve Tool voor Lean Procesvisualisatie

Binnen Lean management is het belangrijk om processen inzichtelijk, begrijpelijk en visueel te maken. Een effectieve manier om dit te bereiken is door het gebruik van swimlane diagrammen, die een uitgebreide versie van een flowchart zijn. In deze blog leggen we uit wat swimlane diagrammen zijn, hoe ze werken en hoe je ze kunt maken om processen binnen je organisatie te visualiseren en verbeteren.

Wat is een swimlane diagram?

Een swimlane diagram is een type flowchart dat extra informatie biedt over rollen, afdelingen (actoren) en sub-processen binnen een proces. Het diagram wordt opgedeeld in horizontale of verticale “lanes” (zwembanen), waarbij elke rol, afdeling of subproces zijn eigen baan heeft. Dit maakt het eenvoudiger om te zien wie verantwoordelijk is voor welk deel van het proces.

Hoe werkt een swimlane diagram?

Het swimlane diagram toont de stappen van een proces binnen de horizontale of verticale zwembanen. Parallelle lijnen verdelen het diagram in banen, waarbij elke rol, afdeling of subproces zijn eigen baan heeft. Het proces begint altijd met de klant in de linkerbovenhoek en beweegt van links naar rechts door de verschillende banen, waarbij het afdelingen en sub-processen doorkruist.

Stappenplan voor het maken van een swimlane diagram:

  1. Proces selecteren: Kies het proces dat je wilt visualiseren en stel een team samen van medewerkers die betrokken zijn bij het proces en weten hoe het werkt.
  2. Functies bepalen: Identificeer de functies of disciplines die een rol spelen in het proces en zet deze uit op de verticale as. Elke functie krijgt zijn eigen zwembaan.
  3. Activiteiten beschrijven: Noteer de activiteiten in logische volgorde, van links naar rechts. Gebruik werkwoorden om de belangrijkste activiteiten te beschrijven en focus niet op uitzonderingen. Bepaal de activiteiten van de huidige situatie zonder verbeteringen aan te brengen.
  4. Verbinden: Verbind de activiteiten met pijlen om de ‘flow’ van het proces te laten zien. Dit verschilt enigszins van een standaard flowchart en biedt extra informatie. Je kunt het swimlane diagram uitbreiden met aanvullende gegevens.

Swimlane diagram is een effectieve Lean tool om processen inzichtelijk en begrijpelijk te maken. Door het visualiseren van rollen, afdelingen en sub-processen in een duidelijke structuur, kunnen swimlane diagrammen helpen bij het identificeren van verbetermogelijkheden en het stroomlijnen van werkzaamheden binnen een proces. Neem de tijd om swimlane diagrammen te maken en te gebruiken als onderdeel van je Lean management strategie om de efficiëntie en effectiviteit van je processen te optimaliseren.

Wil jij meer leren over Lean en Swimlane diagrammen en hoe je dit effectief kunt toepassen? Meld je dan nu aan voor onze Lean Green Belt training en word een expert op het gebied van processen. Let’s get Lean together!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank