Klassikale trainingen

Lean Black Belt training

Als Lean Black Belt kent de Lean-filosofie voor jou geen geheimen meer. En met de kennis, skills en ervaring die jij in deze training opdoet, treed jij zelfs de meest complexe verbeter opgaves onverschrokken tegemoet.

Na deze opleiding ben je in staat om zelfstandig processen te analyseren en te verbeteren, en een cultuur van continue verbetering te bevorderen. Daarnaast kun je leiding geven aan een team van Yellow en Green Belts. Veel Black Belts fungeren als strategische gesprekspartners voor het senior management. Het verbeteren van processen, het nastreven van continue verbetering en het streven naar klantgerichtheid - als Black Belt ben jij bedreven in de technieken en strategieën die nodig zijn om processen zelfstandig te analyseren en te verbeteren. Bovendien ben je goed in staat om mensen te motiveren en te faciliteren. Met deze vaardigheden kun je van toegevoegde waarde zijn in elke organisatie die een cultuur van continue verbetering wil creëren. Als kers op de taart krijg je de unieke kans om de Volkswagenfabriek te bezoeken.
Tip: volg de Lean Black Belt online training voor  599,95

Wat is Lean Black Belt?

Lean Black Belts zijn de projectleiders van verbetertrajecten en zijn verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Ze ondersteunen Green Belts in verbetertrajecten en overleggen met de proceseigenaar over de voortgang. Wil je processen verbeteren, klantgerichter werken en een verbetercultuur creëren? Als Black Belt beheers je de technieken en strategieën om zelfstandig processen te analyseren en te verbeteren. Daarnaast weet je als geen ander hoe je mensen motiveert en faciliteert. Hiermee ben je van meerwaarde in elke organisatie die een cultuur van continu verbeteren wil creëren. Deze Black Belt-opleiding biedt je de verdieping en de tools om met complexere verander- en verbetertrajecten aan de slag te gaan.

Het is belangrijk om te benadrukken dat Lean geen kant-en-klare oplossing is, maar eerder een filosofie en manier van denken die voortdurend vraagt om verbetering en optimalisatie. Door de juiste rollen en tools te gebruiken en medewerkers actief te betrekken bij het verbeterproces, kan je organisatie stappen zetten richting een efficiëntere en meer klantgerichte manier van werken. Na deze opleiding ben je in staat om zelfstandig processen te analyseren en te verbeteren en een continue verbetercultuur te realiseren. Daarnaast kun je leiding geven aan een team van Yellow en Green Belts. Veel Black Belts zijn op strategisch niveau sparringpartners voor het senior management.

De Lean Black Belt training is geschikt voor elke professional of leidinggevende die in organisaties problemen gestructureerd wil oplossen, verbeterprojecten wil leiden en een cultuur van continue verbetering wil creëren. Ook wanneer je nog geen Lean Green Belt certificaat hebt behaald, kun je via Lean.nl deze opleiding volgen.

Wat haal je uit de Lean Black Belt training?

Na voltooiing van deze opleiding ben je in staat om zelfstandig processen te analyseren en te verbeteren, en om een continue verbetercultuur te creëren. Bovendien kun je leidinggeven aan een team van Yellow en Green Belts. Veel Black Belts treden op strategisch niveau op als sparringpartner voor het senior management. Na deze training word je een belangrijke drijvende kracht achter continue verbetering binnen jouw organisatie. De Lean-filosofie kent voor jou geen geheimen meer en je beheerst de technieken om verbeter vraagstukken grondig te begrijpen en op te lossen. Daarnaast beschik je over de vaardigheden om op een inspirerende manier verbeter- en verandertrajecten te leiden. Na de training kun je het volgende verwachten:

 • Je begrijpt de principes van Lean en kunt deze toepassen in je dagelijkse werkzaamheden.
 • Je herkent verspillingen in processen en kunt deze elimineren om de efficiëntie te verbeteren.
 • Je bent in staat om problemen op een gestructureerde manier aan te pakken en duurzame oplossingen te implementeren.
 • Je kunt actief deelnemen aan Lean-implementaties binnen jouw organisatie en bijdragen aan continue verbetering.
 • Je kunt workshops leiden en faciliteren om teamleden te betrekken bij verbeter initiatieven.
 • Je kunt Quick Wins implementeren om snel resultaten te boeken en draagvlak te creëren.
 • Je bent in staat om verbetertrajecten te leiden en zelfstandig uit te voeren met behulp van Lean-methodologieën.
 • Je kunt data analyseren en gebruiken om feitelijke beslissingen te nemen en verbeteringen te onderbouwen.
 • Je kunt effectief communiceren en samenwerken met stakeholders op verschillende niveaus binnen de organisatie.

Wat leer je tijdens de Lean Black Belt training?

De Lean Black Belt training is een uitgebreide cursus die je in staat stelt om de principes van Lean effectief toe te passen in je dagelijkse werk. Houding en gedrag binnen organisaties zijn belangrijke aspecten binnen Lean. Daarom besteed je in deze cursus veel aandacht aan vaardigheden zoals faciliteren, coachen en communiceren.Hieronder staat een uitgebreidere beschrijving van wat je leert tijdens de training, verdeeld over de vijf fasen van het DMAIC-proces.

 1. Define – In deze fase leer je een probleem te definiëren en het verbeter potentieel te bepalen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: projectselectie, voice of the customer, brown paper-sessies, risicomanagement, projectmanagement, de Caluwé, MBTI, PDCA-cyclus, tollgates, SIPOC, storyboarding, projectcharters, faciliteren en teambuilding.
 2. Measure – Je leert in deze fase hoe je een procesflow visualiseert, beschrijft en hoe je een waardestroom opstelt en analyseert. De volgende onderwerpen komen aan bod: Value Stream Mapping, Swimlane, MIFA, UDMO, meetplan en de acht verspillingen.
 3. Analyze – Je gaat aan de slag met diverse Lean-metingen en leert procesprestaties te analyseren. In deze fase verdiep je je in: Lean-metingen, Run Chart, Histogram, Control Chart, brainstorming, Ishikawa, workshopping, Pareto Chart en 5 Times Why.
 4. Improve – Je leert hoe je medewerkers actief betrekt bij de implementatie van verbeteringen. Onder meer door je als leidinggevende aan de dag-tot-dag operatie te verbinden. Je leert werken met pilots, proces simulaties, Hoshin Kanri en storytelling. Hoe kun je projectleden stimuleren om ideeën te bedenken voor mogelijke oplossingen? Aan de hand van een impactanalyse leer je de beste oplossing kiezen. Verder ga je aan de slag met Kaizen, Kaikaku, TWI, Flow, Pull, SMED, Kanban, JIT en Timwoods.
 5. Control – Resultaat behalen is één, resultaat behouden twee. Je gaat aan de slag met onderwerpen zoals: Procedures, FMEA, RACI, 8D, Audit, dag -en weekstart, Visual Management en coaching.

Naast het leren van deze technieken en tools, zal de training ook aandacht besteden aan de ‘zachte’ kant van Lean, zoals leiderschap, teamdynamiek, en communicatie. Deze zijn net zo belangrijk voor het succes van je verbeterprojecten als de technische tools en technieken. Je leert hoe je effectief kunt communiceren met verschillende belanghebbenden, hoe je weerstand tegen verandering kunt overwinnen, en hoe je een cultuur van continue verbetering kunt bevorderen binnen je organisatie.

Al met al, de Lean Black Belt-training geeft je een uitgebreid inzicht in de Lean-filosofie en stelt je in staat om Lean-principes en -technieken effectief toe te passen in je werk. Of je nu nieuw bent in Lean of je vaardigheden wilt verbeteren, deze training zal je de kennis en vaardigheden geven die je nodig hebt om een effectieve Lean-leider te worden en om een significante bijdrage te leveren aan de continue verbetering van je organisatie.

Lean excursie: Een kijkje achter de schermen bij Volkswagen:

Stap in de wereld van Lean en ontdek de geheimen achter het succes van Volkswagen! Als onderdeel van de Black Belt training gaan we op een Lean excursie naar de Volkswagenfabriek in Emden, Duitsland. Laat je inspireren door het streven naar perfectie en de gestroomlijnde processen die Volkswagen zo succesvol maken.

Tijdens deze excursie krijg je een exclusief kijkje achter de schermen bij de Volkswagenfabriek in Emden, Duitsland, en leer je hoe Lean management in de praktijk wordt toegepast. Verbaas je over de precisie en efficiëntie van het productieproces en doe waardevolle inzichten op die je direct kunt toepassen in jouw eigen organisatie. De excursie omvat een uitgebreide rondleiding en een hands-on ervaring in de trainingsruimte van Volkswagen. Dit is jouw kans om mee te kijken, vragen te stellen en waardevolle inzichten op te doen.

Mis deze onvergetelijke ervaring niet en reserveer nu jouw plek op de Lean Excursie bij Volkswagen! De excursie vindt plaats in Emden, Duitsland, en duurt van 09.00 tot 17.00 uur. Het is een ervaring die je niet wilt missen!

Wat is het voordeel van een Lean Black Belt training?

Het volgen van een Lean Black Belt training en het behalen van de bijbehorende certificering biedt een reeks voordelen, zowel voor jou persoonlijk als voor de organisatie waarvoor je werkt. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Verhoogde efficiëntie: Door de inzichten en technieken die je tijdens de training opdoet, kun je inefficiënties binnen je organisatie identificeren en verhelpen. Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en productiviteitsverhogingen.
 2. Verbeterde klanttevredenheid: Lean-principes zijn erop gericht waarde te creëren voor de klant. Door deze principes toe te passen, kun je processen zo inrichten dat ze beter voldoen aan de behoeften en verwachtingen van klanten, wat kan leiden tot een hogere klanttevredenheid.
 3. Betere probleemoplossing: Lean Black Belt-training geeft je de tools en technieken om problemen systematisch te benaderen en op te lossen. Dit maakt je een waardevolle probleemoplosser binnen je organisatie.
 4. Leiderschapsontwikkeling: Als Lean Black Belt word je vaak gezien als een veranderaar binnen je organisatie. Je leert hoe je mensen kunt leiden en inspireren om veranderingen te omarmen en voortdurend te streven naar verbetering.
 5. Carrièreontwikkeling: Een Lean Black Belt-certificering is een erkend en gerespecteerd kwalificatie in vele industrieën. Het kan je helpen om je huidige rol te versterken, nieuwe carrièremogelijkheden te openen en je algemene marktwaarde te verhogen.
 6. Creëren van een cultuur van continue verbetering: Lean is meer dan een set tools en technieken – het is ook een mindset. Als Lean Black Belt kun je helpen bij het bevorderen van een cultuur van continue verbetering binnen je organisatie.
 7. Strategische inzichten: Als Lean Black Belt krijg je de kans om strategisch na te denken over hoe je processen kunt verbeteren en een cultuur van continue verbetering kunt bevorderen. Dit kan je een waardevolle strategische partner maken voor het senior management van je organisatie.

Samenvattend biedt een Lean Black Belt certificering je de kans om je vaardigheden en kennis te vergroten, je carrière te bevorderen en een waardevolle bijdrage te leveren aan je organisatie.

Schrijf je in voor onze Lean Black Belt training en ga mee naar Volkswagen.

 • De training duurt 8 dagen en omvat ook de excursie naar Volkswagen.
 • De training kan zowel op locatie als in-company worden gegeven.

Lean Black Belt: opleidingsmogelijkheden in elke regio:

 • Onze opleidingen vinden plaats op vaste locaties in Noord-, Midden- en Zuid-Nederland.

Wat ontvang je bij de Lean Black Belt training?

 • Zeven dagen intensieve training op een specifieke locatie, vol met interactieve sessies en praktijkvoorbeelden.
 • Een exclusieve eendaagse training bij Volkswagen in Emden, Duitsland, waar je de kans krijgt om Lean-principes in actie te zien in een van ‘s werelds meest efficiënte autofabrieken.
 • Onbeperkte toegang tot ons e-learning platform. Dit kan dienen als een handig naslagwerk voor het opfrissen van je kennis na de training.
 • Al het noodzakelijke studiemateriaal om je te ondersteunen tijdens je leerreis. Dit omvat: hand-outs, templates en digitale middelen.
 • Een officieel Black Belt-certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service, erkend als bewijs van je bekwaamheid in Lean-principes en technieken.

Liever online leren:

Heb je een voorkeur voor online leren? Ben je klaar om de ultieme sprong te maken in je Lean-reis, comfortabel vanuit je eigen huis? Dan is onze online Black Belt training precies wat je zoekt!

Deze diepgaande online cursus is ontworpen om je te laten leren op je eigen tempo, waar je ook bent. Het is de perfecte gelegenheid om je Lean-kennis uit te breiden en je expertise te perfectioneren.

Meld je vandaag nog aan en ervaar de kracht van online leren met Lean.nl. Wacht niet langer, ontdek de voordelen van online leren en bereik de top van je Lean-vaardigheden.

Klik Hier Voor Meer Informatie!

Amsterdam Startdatum: Februari 2024

Data

 • Februari 2024
Aanmelden

De fases van Lean

1

Define

Stap in de Define-fase en ontdek hoe je jouw verbetertraject kunt transformeren in een heldere roadmap naar succes! In deze belangrijke fase duik je diep in de kern van het probleem, bepaal je de reikwijdte van het verbetertraject en verzamel je 'Voice of the Customer'-informatie. Zo leg je een solide basis voor de optimalisatie van jouw proces

2

Measure

Betreed de Measure-fase en til je proces naar een hoger niveau! Hier ga je veel verder dan alleen het beschrijven en visualiseren van het proces. Je legt ook de vinger op de zere plek door verspillingen aan het licht te brengen en quick-wins te onthullen. Ontdek de kracht van datagedreven besluitvorming door het uitvoeren van metingen.

3

Analyse

Kom in actie met de waardevolle data die je in de Measure-fase hebt verzameld! Start met een nulmeting om je huidige prestaties in kaart te brengen. Na deze analyse is het tijd om je verbetertraject te finetunen en te speuren naar de echte kernoorzaken van je problemen. Maak gebruik van een arsenaal aan geavanceerde technieken om niet alleen problemen te identificeren, maar ook om oplossingen binnen handbereik te brengen.

4

Improve

Implementeer de verbeteringen in de Improve-fase! Nadat je diepgravende analyses hebt uitgevoerd en de kernoorzaken hebt ontrafeld, is het tijd om oplossingen te bedenken. Benut de creativiteit van de deelnemers en maak slim gebruik van Lean-tools om tot een doordachte selectie van oplossingen te komen.

5

Control

Deze stap leert je een scala aan robuuste borgingstechnieken toe te passen om te garanderen dat opgeloste problemen ook echt verleden tijd zijn. Je rondt het Lean-project af en betoont je dank aan het toegewijde projectteam dat dit alles mogelijk heeft gemaakt.

Aanmelden voor deze training

Aanmelden en informatie aanvragen voor één van onze workshops of trainingen is heel eenvoudig. Een kwestie van het formulier invullen en versturen. Wij nemen daarna contact met je op om te kijken waar én wanneer je de workshop kunt volgen. Hebben we een match? Dan sturen we je een definitieve uitnodiging.