Klassikale trainingen

Lean Master Black Belt training

Als Lean Master Black Belt weet jij als geen ander op welke manier je mensen in je organisatie kan inzetten voor het leveren van topprestaties. Je ontwerpt het Lean-programma zo dat continu verbeteren en cultuurverandering hand in hand gaan.

Analyseren van bedrijfscultuur, verandertrajecten ontwerpen, medewerkers trainen: als Master Black Belt ben jij de technieken en de strategieën meester. Daarnaast weet je als geen ander hoe je managers motiveert en faciliteert. Dit maakt jou tot een grote meerwaarde in elke organisatie die een cultuur van continu verbeteren wil creëren. Je volgt een deel van je training in Japan waar je terug gaat naar de bron van Lean: Toyota.

Ben jij klaar voor de Lean Master Black Belt?

De Lean Master Black Belt training is alleen bestemd voor professionals die al een Lean Black Belt op zak hebben en aantoonbare ervaring hebben met DMAIC-verbeterprojecten. Wil jij in je organisatie verbeterteams coachen, Yellow, – Green, -en Black Belts trainen, en een cultuur van continue verbetering creëren? Dan is deze Lean Master Black Belt geschikt voor jou.

Wat ga je doen?

Op weg naar je Master Black Belt-certificering doorloop je de vijf fases van Lean: DMAIC. Je leert hoe je deze kennis overdraagt en medewerkers enthousiast maakt om met continu verbeteren aan de slag te gaan. Daarom besteed je in deze cursus veel aandacht aan vaardigheden zoals didactiek, coachen en communiceren. De nadruk in deze Master Black Belt opleiding ligt op het begeleiden van medewerkers, het ontwerpen van trainingen, geven van trainingen, cultuuranalyse en aantoonbaar verbeteren met datavisualisatie.

Naar de bron van Lean: Japan

Tijdens deze Lean-studiereis ga je terug naar de wortels van de Lean-filosofie. Je bezoekt organisaties die Lean tot een kunst hebben verheven: Toyota Factory, Nissan, Yamaha Piano, Tsjukiji Fishmarket maar ook zorgondernemingen en overheden. Van Lean Sensei’s, managers én medewerkers leer je hoe deze organisaties Lean succesvol toepassen. Daarnaast volg je diverse workshops in het kader van het Toyota Production System (TPS). De Japanse cultuur staat voor de passie voor superieure kwaliteit en het inspireren van klanten. Creating ‘Kando’ together noemen ze dit.

Trainingsduur en het programma:

 • Japan: In deze negendaagse opleiding in Japan leer je bij onder andere:
  Het Toyota Management instituut, Toyota fabriek, Overheids -en gemeente organisaties. Bij deze organisaties leren we alles over het creëren van een Continue Verbeter Cultuur, Visual Management, Kaizens, quality circle, Total Toyota Production System en het Total Management system en nog veel, veel meer.
 • Nederland: In de vierdaagse training in Nederland leer je over:
  Hoshin Kanri, OGSM, Lean Leiderschap en Coaching, Didactische vaardigheden, Training Design, Training geven, Advies vaardigheden, Programma management, Cultuur analyse, Lean Audit en Maturity modellen.

Locaties en data

Deze training start in november 2023 in Japan. In Nederland wordt de training gegeven op locatie:

Landgoed de Horst
De Horst 1
3971KR Driebergen

De kosten:

De training kost € 12.500,- (exclusief BTW) per deelnemer en is inclusief:

 • 4 dagen training in Nederland
 • 9 dagen training in Japan (all inclusive)
 • Certificering Master Black Belt
 • Studiemateriaal
Japan Startdatum: November 2023

Data

 • November 2023
Aanmelden

De fases van Lean

1

Define

In deze fase staat het omschrijven van het DMAIC-project centraal. Onderwerpen zoals probleemdefinitie, scope en ‘voice of the customer’ komen in deze fase aan de orde.

2

Measure

Deze fase beschrijft en visualiseert het proces. Je bepaalt wat je gaat meten, hoe je dit doet en hoe je een meetplan opstelt en uitvoert. Daarnaast analyseer je meetsystemen en data.

3

Analyse

Aan de hand van de data die je in fase 2 hebt verkregen, analyseer je de huidige prestaties. Je doet een 0-meting. Na de analyse scherp je de businesscase aan en zoek je naar oorzaken van problemen. Je zet hiervoor verschillende technieken in.

4

Improve

Zodra je de kernoorzaken hebt achterhaald, ga je op zoek naar oplossingen. Je benut de creativiteit van de deelnemers en de Lean-tools om tot een selectie van oplossingen te komen. Je valideert oplossingen in een pilot of simulatie. Maar je leert ook hoe je projectleden kunt stimuleren om ideeën te bedenken voor oplossingen. In deze fase ga je onder meer aan de slag met Kaizen, Kaikaku, TWI, Flow, Pull, SMED, Kanban, JIT en Timwoods.

5

Control

In deze fase implementeren we de oplossing. Je leert hoe je diverse borgingstechnieken kunt toepassen om te voorkomen dat een probleem zich weer voor doet. Het Lean (Six Sigma) project wordt afgesloten en het projectteam wordt bedankt voor hun diensten.

Aanmelden voor deze training

Aanmelden en informatie aanvragen voor één van onze workshops of trainingen is heel eenvoudig. Een kwestie van het formulier invullen en versturen. Wij nemen daarna contact met je op om te kijken waar én wanneer je de workshop kunt volgen. Hebben we een match? Dan sturen we je een definitieve uitnodiging.