Klassikale trainingen

Lean Six Sigma Black Belt training

Als Black Belt treed jij straks de meest complexe verbetervraagstukken onverschrokken tegemoet. Je bent meester over de technieken en strategieën om foutloos en efficiënter werken mogelijk te maken. Met jouw kennis, skills én ervaring leid jij organisaties, teams en processen naar continue verbetering.

lean black belt training, lean black belt opleiding en lean cursus", zou kunnen zijn: "Afbeelding van een cartoonfiguur met rood haar en een blauwe vest, die twee zwarte banden vasthoudt, wat metaforisch staat voor de vaardigheden verworven door Lean Black Belt training en opleidingen.

Faalkosten reduceren, bedrijfsresultaat verbeteren, klantgerichter werken? Na deze opleiding ben jij in elke organisatie en voor elk management van absolute meerwaarde. Je bent een strateeg die verbetertrajecten initieert en die in- en externe klanten tot grootse daden weet te inspireren.

Lean Six Sigma Black Belt training

Word expert in Lean.

 Complexe processen succesvol verbeteren, verandertrajecten leiden en het bedrijfsresultaat vergroten? Dit zijn slechts enkele van de vaardigheden die je kunt verwerven met onze Lean Six Sigma Black Belt Training. Onze opleiding maakt je tot een doorgewinterde Lean Six Sigma-expert die de kwaliteit van elke organisatie verrijkt.

Als je streeft naar klantgerichtheid, hogere kwaliteit en lagere kosten, kan de Lean Six Sigma Green Belt training je helpen deze doelen te bereiken. Maar als je nog een stap verder wilt gaan, dan is onze Lean Six Sigma Black Belt Training de perfecte oplossing voor jou. Deze training, die steeds vaker wordt gebruikt om bedrijfsprocessen op een gestructureerde manier te verbeteren, biedt je de tools om dergelijke trajecten succesvol te leiden en te faciliteren.

Wat is de Lean Six Sigma Black Belt training:

Wat houdt de Lean Six Sigma Black Belt Training precies in? Lean Six Sigma combineert twee verbeter methodieken: Six Sigma (gericht op beter en foutloos werken) en Lean (gericht op sneller en efficiënter werken). Onze Black Belt training biedt je de kennis en de tools om met complexe verander- en verbetertrajecten aan de slag te gaan.

Na de Lean Six Sigma Black Belt Training ben je in staat om zelfstandig processen te analyseren, perfecte processen te creëren en een continue verbetercultuur te realiseren. Veel Black Belts zijn op strategisch niveau sparringpartner voor het senior management. Daarnaast kun je leiding geven aan een team van Yellow en Green Belts.

De Lean Six Sigma Black Belt Training is geschikt voor iedere professional en leidinggevende die verbeterprojecten wil leiden en die een cultuur van continue verbetering wil creëren. Je kunt deze opleiding ook volgen wanneer je (nog) geen Lean Six Sigma Green Belt-opleiding hebt afgerond of wanneer je nog geen ervaring met verandertrajecten hebt opgedaan

Wat haal je uit de Lean Six Sigma Black Belt training:

Wil je faalkosten reduceren, het bedrijfsresultaat verbeteren en klantgerichter werken? Na deze opleiding ben jij in elke organisatie en voor elk managementteam van absolute meerwaarde. Je bent een strateeg die verbetertrajecten initieert en in- en externe klanten hierbij tot grootse daden weet te inspireren.

Als Black Belt treed jij straks de meest complexe verbeter-vraagstukken onverschrokken tegemoet. Je bent de technieken en strategieën meester om foutloos en efficiënter werken mogelijk te maken. Met jouw kennis, skills én ervaring leid jij organisaties, teams en processen naar continue verbetering.

 Na voltooiing van deze Lean Six Sigma Black Belt opleiding ben je in staat om zelfstandig processen te analyseren en te verbeteren, en om een continue verbetercultuur te creëren. Bovendien kun je leidinggeven aan een team van Yellow en Green Belts. Veel Black Belts treden op strategisch niveau op als sparringpartner voor het senior management. Na deze training word je een belangrijke drijvende kracht achter continue verbetering binnen jouw organisatie. De Lean Six Sigma-filosofie kent voor jou geen geheimen meer en je beheerst de technieken om verbeter-vraagstukken grondig te begrijpen en op te lossen. Daarnaast beschik je over de vaardigheden om op een inspirerende manier verbeter- en verandertrajecten te leiden.

Na de training kun je het volgende verwachten:

 • Je begrijpt de principes van Lean en Six Sigma en kunt deze toepassen in je dagelijkse werkzaamheden.
 • Je herkent verspillingen in processen en kunt deze elimineren om de efficiëntie te verbeteren.
 • Je bent in staat om problemen op een gestructureerde manier aan te pakken en duurzame oplossingen te implementeren.
 • Je kunt actief deelnemen aan Lean-implementaties binnen jouw organisatie en bijdragen aan continue verbetering.
 • Je kunt workshops leiden en faciliteren om teamleden te betrekken bij verbeter initiatieven.
 • Je kunt Quick Wins implementeren om snel resultaten te boeken en draagvlak te creëren.
 • Je bent in staat om verbetertrajecten te leiden en zelfstandig uit te voeren met behulp van Lean-methodologieën.
 • Je kunt data analyseren en gebruiken om feitelijke beslissingen te nemen en verbeteringen te onderbouwen.
 • Je kunt effectief communiceren en samenwerken met stakeholders op verschillende niveaus binnen de organisatie.

Wat leer je tijdens de Lean Six Sigma Black Belt training:

Tijdens de Lean Six Sigma Black Belt Training krijg je de kennis en de tools in handen om bedrijfsprocessen meetbaar, aantoonbaar en geaccepteerd te verbeteren. Procesmanagement, operations management en verandermanagement zijn hierin belangrijke pijlers. Je doorloopt de vijf fases van Lean Six Sigma: DMAIC. Per fase krijg je de Six Sigma-theorie, maar je ontwikkelt ook de competenties om methodieken en technieken zelfstandig toe te passen. DMAIC:

 1.  Define – In deze fase stel je de scope van een Lean Six Sigma-project vast. Je leert een probleem te definiëren en het verbeterpotentieel te bepalen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: projectselectie, Voice of the Customer, Critical to Quality, SIPOC, stakeholderanalyse, risicomanagement, Brown Paper-sessies, communicatieplan en projectmanagement.
 2. Measure – Bij Six Sigma draait alles om aantoonbaarheid en data. Je stelt een meetplan op, leert hoe je data op betrouwbaarheid toetst en analyseert. Je leert de volgende onderwerpen toe te passen: Value Stream Mapping, Swimlane, MIFA, UDMO, Meetplan en verandermanagement. Na deze fase ben je toegerust om workshops te faciliteren. 
 3. Analyze – Hoe analyseer je een proces, hoe meet je de effectiviteit en hoe vind je de oorzaken van een probleem? In deze fase ga je aan de slag met onderwerpen zoals: Lean Metingen, Run Chart, Histogram, Control Chart, Brainstorming, Ishikawa, Workshopping, Pareto Analyse, Hypothese Testen en Werkvormen en Workshopping.
 4. Improve – Hoe kun je projectleden stimuleren om ideeën te bedenken voor mogelijke oplossingen? En hoe kies je de beste oplossing? Je verdiept je in onderwerpen zoals Kaizen, Heijunka, Just in Time, Kanban, Jidoka, Flow, processimulaties en testen van oplossingen.
 5. Control – Resultaat behalen is één, resultaat behouden twee. Je gaat aan de slag met Procedures, FMEA, RACI, 8D, Audit en Visual Management.

Examen – Na het doorlopen van alle fases leg je een theorie-examen af.

Lean excursie: Een kijkje achter de schermen bij Volkswagen:

Stap in de wereld van Lean en ontdek de geheimen achter het succes van Volkswagen! Als onderdeel van de Green Belt training gaan we op een Lean excursie naar de Volkswagenfabriek in Emden, Duitsland. Laat je inspireren door het streven naar perfectie en de gestroomlijnde processen die Volkswagen zo succesvol maken.

Tijdens deze excursie krijg je een exclusief kijkje achter de schermen bij de Volkswagenfabriek in Emden, Duitsland, en leer je hoe Lean management in de praktijk wordt toegepast. Verbaas je over de precisie en efficiëntie van het productieproces en doe waardevolle inzichten op die je direct kunt toepassen in jouw eigen organisatie. De excursie omvat een uitgebreide rondleiding en een hands-on ervaring in de trainingsruimte van Volkswagen. Dit is jouw kans om mee te kijken, vragen te stellen en waardevolle inzichten op te doen.

Mis deze onvergetelijke ervaring niet en reserveer nu jouw plek op de Lean Excursie bij Volkswagen! De excursie vindt plaats in Emden, Duitsland, en duurt van 09.00 tot 17.00 uur. Het is een ervaring die je niet wilt missen!

Wat zijn de voordelen van een Lean Six Sigma Black Belt training:

Het volgen van een Lean Six Sigma Black Belt-training en het behalen van de bijbehorende certificering biedt een reeks voordelen, zowel voor jou persoonlijk als voor de organisatie waarvoor je werkt. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Verhoogde efficiëntie: Door de inzichten en technieken die je tijdens de training opdoet, kun je inefficiënties binnen je organisatie identificeren en verhelpen. Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en productiviteitsverhogingen.
 2. Verbeterde klanttevredenheid: Lean-principes zijn erop gericht waarde te creëren voor de klant. Door deze principes toe te passen, kun je processen zo inrichten dat ze beter voldoen aan de behoeften en verwachtingen van klanten, wat kan leiden tot een hogere klanttevredenheid.
 3. Betere probleemoplossing: Lean Black Belt-training geeft je de tools en technieken om problemen systematisch te benaderen en op te lossen. Dit maakt je een waardevolle probleemoplosser binnen je organisatie.
 4. Leiderschapsontwikkeling: Als Lean Black Belt word je vaak gezien als een veranderaar binnen je organisatie. Je leert hoe je mensen kunt leiden en inspireren om veranderingen te omarmen en voortdurend te streven naar verbetering.
 5. Carrièreontwikkeling: Een Lean Black Belt-certificering is een erkend en gerespecteerd kwalificatie in vele industrieën. Het kan je helpen om je huidige rol te versterken, nieuwe carrièremogelijkheden te openen en je algemene marktwaarde te verhogen.
 6. Creëren van een cultuur van continue verbetering: Lean is meer dan een set tools en technieken – het is ook een mindset. Als Lean Black Belt kun je helpen bij het bevorderen van een cultuur van continue verbetering binnen je organisatie.

Schrijf je in voor onze Black Belt training en ga mee naar Volkswagen:

 • De training duurt  8 dagen en omvat ook de excursie naar Volkswagen.
 • De training kan zowel op locatie als in-company worden gegeven.

Lean Six Sigma Black Belt: opleidingsmogelijkheden in diverse regio’s:

 • Onze opleidingen vinden plaats op vaste locaties in Noord-, Midden- en Zuid-Nederland.

Wat zijn de kosten van een Lean Six Sigma Black Belt training?

De kosten voor de opleiding bedragen € 4995,- (exclusief BTW) per deelnemer.

Wat is inbegrepen bij de training:

 • Zeven dagen intensieve training op een specifieke locatie, vol met interactieve sessies en praktijkvoorbeelden.
 • Een exclusieve eendaagse training bij Volkswagen in Emden, Duitsland, waar je de kans krijgt om Lean-principes in actie te zien in een van ‘s werelds meest efficiënte autofabrieken.
 • Onbeperkte toegang tot ons e-learning platform. Dit kan dienen als een handig naslagwerk voor het opfrissen van je kennis na de training.
 • Al het noodzakelijke studiemateriaal om je te ondersteunen tijdens je leerreis. Dit omvat: hand-outs, templates en digitale middelen.
 • Een officieel Black Belt-certificaat van Cardiff University, erkend als bewijs van je bekwaamheid in Lean Six Sigma-principes en technieken.

Als je een passie hebt voor het verbeteren van processen en het stimuleren van efficiëntie in je organisatie, dan is de Lean Six Sigma Black Belt-training perfect voor jou. Deze training zal je niet alleen waardevolle vaardigheden bijbrengen die je kunt toepassen in je dagelijkse werkzaamheden, maar het zal je ook helpen om een cultuur van continue verbetering in jouw organisatie te bevorderen. Met de Black Belt-certificering op zak, heb je de mogelijkheid om een significante bijdrage te leveren aan de groei en efficiëntie van je organisatie.

Als je nog verdere vragen hebt of behoefte hebt aan aanvullende informatie, laat het mij gerust weten. Bel 06 – 57 57 57 31 of neem contact op via Lean.nl.

Amsterdam Startdatum: Februari 2024

Data

 • Februari 2024
Aanmelden

De fases van Lean

1

Define

Stap in de Define-fase en ontdek hoe je jouw verbetertraject kunt transformeren in een heldere roadmap naar succes! In deze belangrijke fase duik je diep in de kern van het probleem, bepaal je de reikwijdte van het verbetertraject en verzamel je 'Voice of the Customer'-informatie. Zo leg je een solide basis voor de optimalisatie van jouw proces

2

Measure

Betreed de Measure-fase en til je proces naar een hoger niveau! Hier ga je veel verder dan alleen het beschrijven en visualiseren van het proces. Je legt ook de vinger op de zere plek door verspillingen aan het licht te brengen en quick-wins te onthullen. Ontdek de kracht van datagedreven besluitvorming door het uitvoeren van metingen.

3

Analyse

Kom in actie met de waardevolle data die je in de Measure-fase hebt verzameld! Start met een nulmeting om je huidige prestaties in kaart te brengen. Na deze analyse is het tijd om je verbetertraject te finetunen en te speuren naar de echte kernoorzaken van je problemen. Maak gebruik van een arsenaal aan geavanceerde technieken om niet alleen problemen te identificeren, maar ook om oplossingen binnen handbereik te brengen.

4

Improve

Implementeer de verbeteringen in de Improve-fase! Nadat je diepgravende analyses hebt uitgevoerd en de kernoorzaken hebt ontrafeld, is het tijd om oplossingen te bedenken. Benut de creativiteit van de deelnemers en maak slim gebruik van Lean-tools om tot een doordachte selectie van oplossingen te komen.

5

Control

Deze stap leert je een scala aan robuuste borgingstechnieken toe te passen om te garanderen dat opgeloste problemen ook echt verleden tijd zijn. Je rondt het Lean-project af en betoont je dank aan het toegewijde projectteam dat dit alles mogelijk heeft gemaakt.

Aanmelden voor deze training

Aanmelden en informatie aanvragen voor één van onze workshops of trainingen is heel eenvoudig. Een kwestie van het formulier invullen en versturen. Wij nemen daarna contact met je op om te kijken waar én wanneer je de workshop kunt volgen. Hebben we een match? Dan sturen we je een definitieve uitnodiging.