Klassikale trainingen

Lean studiereis Japan

Laat je inspireren door één van de meest fascinerende culturen op aarde. Doorkruis het universum van Lean en doe kennis en ervaring op die je nergens anders ter wereld op kunt doen. Onze negendaagse Lean studiereis verandert jouw kijk op organisaties, leiderschap en management voorgoed.

Lean training Japan
Tijdens deze Lean-studiereis ga je terug naar de wortels van de Lean-filosofie. Je bezoekt organisaties die Lean tot een kunst hebben verheven: Toyota Factory, Nissan, Yamaha Piano, Tsjukiji Fishmarket maar ook zorgondernemingen en overheden. Van Lean Sensei’s, managers én medewerkers leer je hoe deze organisaties Lean succesvol toepassen. Daarnaast volg je diverse workshops in het kader van het Toyota Production System (TPS).

Lean studiereis Japan – Verander je kijk op organisaties en leiderschap voorgoed!

Lean studiereis naar Japan: Laat je inspireren door één van de meest fascinerende culturen op aarde. Doorkruis het universum van Lean en doe kennis en ervaring op die je nergens anders ter wereld op kunt doen. Deze achtdaagse Lean Training in Japan verandert jouw kijk op Lean, organisaties, leiderschap en management voorgoed. Een ongelooflijke Reis naar het Hart van Lean Management.

Dompel je onder in de fascinerende wereld van Lean en de betoverende Japanse cultuur tijdens onze negendaagse Lean Training Japan. Perfect voor zowel beginnende als gevorderde Lean-liefhebbers. Bezoek toonaangevende organisaties, leer van Lean Sensei’s, managers en medewerkers, en neem deel aan boeiende workshops. Deze ervaring zal je kijk op organisaties, leiderschap en management voorgoed veranderen. Ervaar de magie van Lean management in het land van de rijzende zon en keer terug met een schat aan nieuwe inzichten, ervaringen en onvergetelijke herinneringen.

Bovendien zal dit unieke avontuur je leven en carrière verrijken. Het zal je de kans geven om je netwerk uit te breiden, je horizon te verbreden en nieuwe inzichten en ideeën op te doen die je als Lean specialist naar nieuwe hoogtes zullen tillen.

Wat is een Lean studiereis Japan?

Een Lean training of studiereis naar Japan is een uniek programma dat je naar het hart van de Lean-filosofie brengt. Het is een kans om je onder te dompelen in de cultuur waarin Lean zijn oorsprong vond en om te leren van de beste Lean meesters  in Japan.

Japan staat bekend als de geboorteplaats van Lean en heeft deze methodologie tot een ware kunstvorm verheven. Tijdens deze Lean Training zul je de mogelijkheid hebben om legendarische organisaties te bezoeken die Lean-principes hebben geïntegreerd in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Onder deze bedrijven bevinden zich industrie leiders zoals Toyota en Nissan, maar ook kleinere ondernemingen en overheidsinstellingen.

Je leert direct van Lean Sensei’s, managers en medewerkers die Lean-principes dagelijks toepassen. Ze delen hun ervaringen, inzichten en leren je de diepte en breedte van de Lean-filosofie te begrijpen.

Naast bedrijfsbezoeken omvat de Lean Training  Japan ook hands-on workshops en training-sessies. Je krijgt de kans om de Lean-theorie in de praktijk te brengen. Deze workshops kunnen betrekking hebben op uiteenlopende onderwerpen zoals het Toyota Production System (TPS), Cultuur, Kaizen en 5S.

Maar deze Lean studiereis Japan is meer dan alleen een professionele ontwikkelingskans. Het is ook een culturele ervaring. Je zult worden ondergedompeld in de Japanse cultuur, die een grote rol speelt in de Lean-filosofie. De integratie van respect voor mens en natuur, continue verbeteren en teamwork – allemaal kernprincipes van Lean die in het dagelijks leven een grote rol spelen in Japan.

Kortom, een Lean studiereis naar Japan is een intensieve leerervaring die je inzicht in Lean zal verdiepen, je professionele vaardigheden zal verbeteren en je zal inspireren om Lean-principes in je eigen organisatie toe te passen.

Ben jij klaar voor de Lean studiereis Japan?

Of je nu een beginnend of gevorderd Lean-liefhebber bent, deze Lean studiereis biedt een schat aan waardevolle inzichten en ervaringen voor iedereen. Je kunt de studiereis boeken zonder een Lean training bij ons te volgen.

De studiereis is gericht op (toekomstige) functies zoals Lean Specialist, Lean Black Belt, procesmanager, kwaliteitsmanager, of verbeter-manager. Onder leiding van een Lean Master Black Belt doorloop je een intensief negendaags leertraject. Aan het einde van de studiereis ontvang je een deelname-certificaat.

Ben je klaar om je kennis van Lean naar een hoger niveau te tillen? Meld je dan nu aan voor deze onvergetelijke Lean Studiereis Japan!

Wat levert deze Lean studiereis Japan je op?

De Japanse cultuur staat voor de passie voor superieure kwaliteit en het inspireren van klanten. Ze noemen dit ‘Creating Kando together’. Uiteraard krijg je volop de gelegenheid om ‘Kando’ te ervaren. Zo heb je een dag om Tokio te ontdekken: maak gebruik van de befaamde zwevende Yurikamome-trein, bezoek het indrukwekkende Koishikawa Korakuen Park, Tokyo Tower of de uitgaanswijk Izakaya (mét karaokebars).

Tijdens de Lean studiereis Japan ervaar je de authentieke essentie van Lean. Je krijgt training van Japanse Toyota Sensei’s, je bezoekt organisaties die Lean tot een kunst hebben verheven, en je verdiept je in de unieke Japanse cultuur waar klantbeleving hoog in het vaandel staat.

Je kijk op Lean wordt voorgoed veranderd en jij wordt de Lean-specialist in je organisatie waar niemand meer omheen kan.

Je zult unieke kennis en ervaring opdoen, iets wat je nergens anders ter wereld kunt krijgen. De lessen die je leert zijn zowel praktisch als theoretisch, en je zult ontdekken hoe je deze kunt toepassen in jouw eigen werk en organisatie. Deze ervaring zal ongetwijfeld leiden tot professionele groei en persoonlijke ontwikkeling.

Deze Lean studiereis Japan zal niet alleen jouw kijk op Lean, maar ook op organisaties, leiderschap en management voorgoed veranderen. Als Lean-specialist zul je ervaren hoe Lean kan helpen om efficiëntie en effectiviteit te verbeteren, verspilling te verminderen en de klanttevredenheid te verhogen.

Wat leer je tijdens de Lean studiereis Japan?

Tijdens deze Lean studiereis Japan ga je terug naar de wortels van de Lean-filosofie. Je bezoekt organisaties die Lean tot een kunst hebben verheven: Toyota Factory, Nissan, Yamaha Piano, Tsukiji Fishmarket, maar ook zorgondernemingen en overheden. Van Lean Sensei’s, managers én medewerkers leer je hoe deze organisaties Lean succesvol toepassen. Daarnaast volg je diverse workshops in het kader van het Toyota Production System (TPS), Continue verbeteren en Kaizen. We gaan onder andere leren bij: Toyota, Nissan, Yamaha Piano, Kikuya stomerij, Fujitsu, zorginstellingen, de gemeente en een bank.

Tijdens deze Lean studiereis word je meegenomen in een breed scala aan relevante onderwerpen, waaronder de kunst van het Japanse vakmanschap en de befaamde Japanse gastvrijheid. Verder zullen aspecten zoals klanttevredenheid, Kaizen (continue verbetering), visueel management, leiderschap, doelstellingen bepalen en medewerkerstevredenheid uitvoerig en interactief worden belicht. Elk thema draagt bij aan een dieper en vollediger begrip van Lean-principes en -praktijken. Je leert over de interactie tussen Lean en de cultuur van een organisatie.

Wat krijg je tijdens de Lean studiereis Japan?

Deze negendaagse Lean studiereis Japan omvat: vervoer in Japan, accommodatie en georganiseerde activiteiten. Je verblijft op basis van volpension en de begeleiding door Lean.nl en een Nederlandstalige gids/tolk is ook inbegrepen. Tijdens de reis verblijf je in uitstekende hotels in het centrum van Nagoya en Tokio. De perfecte plek om na een intensieve dag tot rust te komen.

Belangrijk om te weten: De vlucht naar Japan (Tokio) is niet inbegrepen in ons programma en moet zelf geregeld worden. Dit biedt je de vrijheid om je verblijf in Japan naar eigen wens te verlengen. Aangezien zo’n reis een unieke ervaring is, moedigen we je aan om van deze gelegenheid gebruik te maken en meer tijd door te brengen in dit fascinerende land.

Dit is wat je krijgt bij de Lean studiereis Japan:

  • 8 dagen Lean training in Japan
  • Volpension hotelovernachtingen
  • Vervoer van en naar workshop locaties
  • Certificaat van deelname als bewijs van deze training
  • Toegang tot ons Lean Expert pakket (van White Belt naar Black Belt).

Programma Lean studiereis Japan:

Zondag:

Het programma start op zondag en na aankomst in Tokio spreken we af op een centrale plaats. We starten we onze reis naar Nagoya aan boord van de beroemde Bullet Train, die snelheden tot wel 300 km/u kan halen. De Lean-reis begint hier meteen; je ervaart hoe de conducteur passagiers begroet en bedient. Met een takt-tijd van slechts 7 minuten wordt de hele trein gereinigd. Efficiëntie en snelheid zijn kenmerkend voor de Japanse aanpak.

Na onze aankomst in Nagoya en het inchecken in het hotel, nemen we wat tijd om te acclimatiseren en te herstellen van de reis. In de loop van de middag brengen we een bezoek aan het Toyota Museum. Hier verdiepen we ons in de ontwikkeling van het Toyota Production System (TPS), dat onder leiding van de familie Toyoda tot stand kwam. De Lean-principes worden er van begin tot eind helder uiteengezet, van het weefgetouw tot aan de autoproductie. We maken er kennis met concepten zoals Jidoka (het stoppen van de productielijn), Kanban, Just-in-time, de inzichten van Taiichi Ohno, en de grote waarde die gehecht wordt aan respect voor mensen.

Het museum biedt de mogelijkheid om foto’s en video’s te maken. Deze mogen later worden gebruikt in je eigen presentaties of Lean-trainingen.

Maandag:

Op maandag bezoeken we het Toyota Management Instituut, waar we leren van ervaren Lean-meesters, ofwel ‘Sensei’s’. We doen hier hands-on ervaring op met Lean en ontdekken hoe Lean in de cultuur van continue verbetering binnen een organisatie geïntegreerd kan worden. We duiken dieper in het Toyota Way Management System, ook bekend als TPS, en verkennen de concepten van Lean. Daarnaast wordt van ons verwacht dat we actief deelnemen en zelf aan de slag gaan. We leren onder andere hoe we visueel management – obeya kunnen toepassen om resultaten te monitoren.

Dinsdag:

Op dinsdag brengen we een bezoek aan een Toyota fabriek, waar we een uitgebreide rondleiding krijgen. Hier kunnen we met eigen ogen zien hoe Toyota elke 63 seconden een auto van de productieband laat rollen. Tijdens dit bezoek ontdek je dat Lean niet enkel om de tools draait, maar dat de ontwikkeling van medewerkers minstens zo belangrijk is. Je krijgt inzicht in hoe Toyota een cultuur van continue verbetering heeft weten te creëren. Bovendien leer je hoe Toyota, in samenwerking met haar toeleveranciers, het Just-in-Time concept heeft ontwikkeld. Bij Toyota worden toeleveranciers beschouwd als onderdeel van de familie.

Woensdag:

Op woensdag bezoeken we een toeleverancier van Toyota, waar we leren hoe de 5S-methode bijdraagt aan een cultuur van continue verbetering. We krijgen inzicht in het belang van het Kanban-systeem en hoe foutloos werken essentieel is voor het bereiken van perfecte processen.

Vervolgens brengen we een bezoek aan een Zen-tempel. Onder leiding van een Zen-priester leren we over het streven naar dagelijkse perfectie en hoe dit de kern vormt van de Zen-filosofie.

Daarna reizen we met de Bullet Train, die snelheden tot 300 km/u kan bereiken, naar Tokio. Op het station ervaren we het principe van foutloos werken en zien we hoe de techniek van ‘Pointing and Calling’ in de praktijk wordt gebracht. De Japanse Bullet Train staat bekend om zijn punctualiteit, met een gemiddelde jaarlijkse vertraging per trein van slechts 40 seconden!

We sluiten de dag af door in te checken in ons hotel in Tokyo aan het eind van de middag.

Donderdag:

We brengen een bezoek aan diverse dienstverlenende organisaties, waaronder een gemeente, bank, zorginstelling en ICT-organisatie. Hier doen we inzicht op over hoe de Lean-principes, oorspronkelijk ontwikkeld voor productieprocessen, worden toegepast in een dienstverlenende context. We leren over welke principes effectief zijn in een dienstverlenende omgeving en hoe het management functioneert in een kantoorsetting.

We verdiepen ons in concepten zoals daily stand-up meetings (dagstarten) en Obeya, en leren over de technieken die worden ingezet om medewerkers te motiveren en te betrekken bij continue verbeteringsprocessen.

Vrijdag:

Lean draait in de eerste plaats om cultuur en mensen. Het gaat om het dagelijks nastreven van klantwaarde en perfecte processen, waarbij medewerkers continu bezig zijn met het doorvoeren van verbeteringen. Maar hoe creëer je een cultuur van voortdurende verbetering? Op deze dag gaan we diepgaand in op dit onderwerp.

In de avond begeven we ons naar de vechtsportzaal voor een sessie Aikido. Je vraagt je wellicht af, wat heeft dit te maken met Lean? Binnen de Budo sporten vormt Kata een belangrijk element. Een Kata is een set oefeningen die tot in het oneindige wordt herhaald om zo de beweging tot perfectie te kunnen uitvoeren. Dit kan je vergelijken met bijvoorbeeld een Standard Operating Procedure in de Lean-methodiek.

Zaterdag:

Vandaag heb je een vrije dag. Uiteraard wil je graag thuiskomen met een tas vol souvenirs. Je krijgt de gelegenheid om te winkelen in het bruisende centrum van Tokio. Als je meer een natuurliefhebber bent, kun je ervoor kiezen om een wandeling te maken in de bergen. Op slechts een uur reizen met de trein bevind je je in schitterende natuurlijke omgevingen.

Zondag:

Zorg ervoor dat je wekker is ingesteld en maak je klaar voor de reis naar het vliegveld; het is tijd voor onze terugvlucht naar Amsterdam. Bij aankomst op Schiphol nemen we afscheid van elkaar. We gaan terug naar huis, onze koffers gevuld met inspiratie, vernieuwende ideeën en onvergetelijke herinneringen.

Ontdek de magie van Lean management in Japan!

Wil je meer weten over deze onvergetelijke Lean Studiereis Japan en wat het voor jou en je organisatie kan betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via Lean.nl. We staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het plannen van deze Lean training in Japan.

Zij gingen je voor:

 ‘In Japan ging er een wereld voor me open. Negen dagen vol inspirerende workshops, bijzondere ontmoetingen én een kennismaking met een fascinerende cultuur. Bij thuiskomst ben ik meteen aan de slag gegaan met onze processen. Het is mede dankzij de Lean-studiereis dat we in staat zijn geweest om deze blijvend te verbeteren.’

 Robert Brekelmans – directeur van Piant Stanztechnieken.

 ‘Deze reis was in alle opzichten inspirerend. Al op de terugreis stroomde ik over van de ideeën om onze processen te verbeteren. De eyeopener? Lean is een manier van werken waar je jouw eigen smaak aan kunt geven. Op mijn aanraden zijn enkele collega’s ook met Lean.nl naar Japan geweest: ook zij kwamen meer dan geïnspireerd terug’

 Robin Foolen – Procesmanager Secrid

Japan Startdatum: 7 tot en met 15 september

Data

  • 7 tot en met 15 september
Aanmelden

De fases van Lean

1

Define

Stap in de Define-fase en ontdek hoe je jouw verbetertraject kunt transformeren in een heldere roadmap naar succes! In deze belangrijke fase duik je diep in de kern van het probleem, bepaal je de reikwijdte van het verbetertraject en verzamel je 'Voice of the Customer'-informatie. Zo leg je een solide basis voor de optimalisatie van jouw proces

2

Measure

Betreed de Measure-fase en til je proces naar een hoger niveau! Hier ga je veel verder dan alleen het beschrijven en visualiseren van het proces. Je legt ook de vinger op de zere plek door verspillingen aan het licht te brengen en quick-wins te onthullen. Ontdek de kracht van datagedreven besluitvorming door het uitvoeren van metingen.

3

Analyse

Kom in actie met de waardevolle data die je in de Measure-fase hebt verzameld! Start met een nulmeting om je huidige prestaties in kaart te brengen. Na deze analyse is het tijd om je verbetertraject te finetunen en te speuren naar de echte kernoorzaken van je problemen. Maak gebruik van een arsenaal aan geavanceerde technieken om niet alleen problemen te identificeren, maar ook om oplossingen binnen handbereik te brengen.

4

Improve

Implementeer de verbeteringen in de Improve-fase! Nadat je diepgravende analyses hebt uitgevoerd en de kernoorzaken hebt ontrafeld, is het tijd om oplossingen te bedenken. Benut de creativiteit van de deelnemers en maak slim gebruik van Lean-tools om tot een doordachte selectie van oplossingen te komen.

5

Control

Deze stap leert je een scala aan robuuste borgingstechnieken toe te passen om te garanderen dat opgeloste problemen ook echt verleden tijd zijn. Je rondt het Lean-project af en betoont je dank aan het toegewijde projectteam dat dit alles mogelijk heeft gemaakt.

Aanmelden voor deze training

Aanmelden en informatie aanvragen voor één van onze workshops of trainingen is heel eenvoudig. Een kwestie van het formulier invullen en versturen. Wij nemen daarna contact met je op om te kijken waar én wanneer je de workshop kunt volgen. Hebben we een match? Dan sturen we je een definitieve uitnodiging.