Kennisbank

Lean en Toyota, alles wat u moet weten

Lean en Toyota

Het Lean productiesysteem wordt ook wel het Toyota Productiesysteem (TPS) genoemd. Zoals u al wel kunt raden, komt de naam voort uit de oorsprong van de Toyota Motor Corporation. Misschien heeft u dit gemist, maar Toyota is volgens Forbes in 2017 uitgeroepen tot het meest waardevolle autobedrijf. Terug naar de oorsprong, Toyota is een bedrijf wat voortkomt uit de Ford-productielijn in Detroit. Ze kopieerden echter niet precies dezelfde methode voor de massaproductie, maar kwamen met hun eigen productiesysteem dat gebaseerd is op de voortdurende verbetering van de productieprocessen. In dit artikel laten we u meer zien over het verband tussen Lean en Toyota.

Geschiedenis van Lean en Toyota

Voortdurende verbetering als bedrijfsstrategie  is ontwikkeld in Frederick Winslow Taylor’s Principles of Scientific Management. Taylor beschreef zaken als een reeks in elkaar grijpende workflows of processen die zouden moeten worden beheerd met behulp van gegevens. In de jaren ’30 ontwikkelde Walter Shewhart een reeks van managementdisciplines voor procesbeheersing en voortdurende verbetering. Deze disciplines werden gebaseerd op Taylor’s principes van zakelijke workflows en een afhankelijkheid van gegevens. Het werk van Shewhart is de basis voor de engineering- en managementdisciplines van Quality Assurance en Quality Control die vandaag de dag in de meeste organisaties worden aangetroffen.

Een van Shewhart’s studenten en protesten was Edward Deming, die deze principes gebruikte om de Japanse auto-industrie na de Tweede Wereldoorlog om te vormen tot een wereldwijde krachtpatser op het gebied van kwaliteit en engineering. Precies, dit is waar Toyota het vandaan heeft.

Lean en Toyota: ontwikkeling van het proces

Lean is ontwikkeld in Toyota als onderdeel van het Toyota Productiesysteem, dat is opgebouwd rond het werk van Shewhart en Deming. Toyota was een klant van Deming en heeft zijn operationele managementpraktijken gebaseerd op de principes die hij leerde. De fundamentele drijfveer van Lean en Toyota is het elimineren van afval en verspilling. Een goede beschrijving van de Lean-aanpak is in feite “een set tools die helpen bij de identificatie en de verwijdering van verspilling”. Het is dan ook niet zo vreemd dat er steeds meer bedrijven en organisaties zijn die de ideeën van Lean en Toyota op grote schaal zijn gaan toepassen op de werkvloer.

Als een bedrijf zoals Toyota op grote schaal en in grote hoeveelheden produceert dan betekent dit dat het bedrijf te maken krijgt met grote hoeveelheden afval. Geen enkel bedrijf wil dat de hoeveelheid afval te groot wordt, dit kost nu eenmaal veel te veel geld. De Lean en Toyota-aanpak maakt gebruik van tools om het bedrijfsproces te analyseren en te verbeteren. Door het toepassen van deze methode is Toyota in staat geweest om op een eenvoudige wijze de fouten binnen het proces tot een minimum te beperken. Dit heeft het mogelijk gemaakt om op de lange termijn beter te presteren dan de andere bedrijven in deze sector.

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank