Kennisbank

Lean is vooral logisch nadenken

De logica achter Lean: het streven naar perfectie

Lean richt zich op het streven naar perfecte processen en prestaties door dagelijks verspillingen uit het proces te elimineren. De logica achter Lean is gebaseerd op de volgende principes:

Klantwaarde optimaliseren door perfecte processen

Perfecte processen dragen bij aan een optimale klantwaarde. Hoe beter een proces is, hoe effectiever de waardetoevoeging, en hoe groter de klanttevredenheid. Dit leidt tot een succesvollere onderneming.

De klant staat centraal

Producten en diensten worden geleverd aan klanten die behoeften en doelen hebben. Alles staat of valt met de eisen van de klant. Het is cruciaal om te begrijpen wat klanten willen en nodig hebben.

Waarde toevoegen is een proces

Waarde voor klanten wordt gecreëerd door een combinatie van correct uitgevoerde stappen, zoals marketing, ontwerp, productie, verwerking, levering en ondersteuning. Deze stappen leiden tot producten en diensten die klanten op waarde zullen schatten.

Verspillingen belemmeren waardetoevoeging

Verspillingen in processen hinderen de effectiviteit en snelheid van processtappen en doen afbreuk aan de waardetoevoeging. Door verspillingen te minimaliseren, kunnen organisaties efficiënter werken en beter voldoen aan de verwachtingen van klanten.

Mensen maken het verschil

Mensen zijn verantwoordelijk voor het creëren van waarde. Ze voeren processen uit en gebruiken technologie en apparatuur. Het succes van Lean hangt af van het ontwikkelen van de juiste cultuur en omgeving waar mensen betrokken, innovatief en in staat zijn om nuttige werkzaamheden uit te voeren.

Ieder proces heeft input, activiteiten en output

Lean draait om processen waarbij ieder proces een input heeft, activiteiten of subprocessen bevat en uiteindelijk iets levert aan een klant. Het continue verbeteren van deze processen draagt bij aan het leveren van meer waarde en het verhogen van de klanttevredenheid.

Door de logica achter Lean te begrijpen en toe te passen, kunnen organisaties zich richten op het verbeteren van hun processen en prestaties. Dit resulteert in een grotere klanttevredenheid.

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank