Kennisbank

Lean Six Sigma in vogelvlucht

Lean Six Sigma in vogelvlucht

Lean Six Sigma, wat is het en wat is de meerwaarde? Welke Six Sigma-opleidingen bieden jullie en welke past bij mij? Lean.nl geeft antwoord op zes veel gestelde vragen over Lean Six Sigma.

1 Wat is Lean Six Sigma?

Lean Six Sigma combineert twee verbetermethoden: Six Sigma (beter en foutloos werken) en Lean (sneller en efficiƫnter werken). De methodiek heeft vele duizenden organisaties over de hele wereld geholpen om kosten te reduceren, klanttevredenheid te verhogen en de doorlooptijd te reduceren.

2 In welke organisaties is Lean Six Sigma toepasbaar?

Lean Six Sigma is ontstaan in de industrie, maar biedt zeker ook in andere organisaties en branches meerwaarde: van overheid, zakelijke dienstverlening tot de zorg. Of het nu gaat om het verkorten van de doorlooptijd voor hypotheek- of vergunningaanvragen, de reductie van voorraadkosten of meer efficiency in operatiekamers: Lean Six Sigma kent in nagenoeg elke organisatie een succesvolle toepassing.

3 Hoe werkt Lean Six Sigma?

Lean Six Sigma focust op het verhogen van de klanttevredenheid en het terugdringen van fouten in de uitvoering. Hierdoor wordt het aantal processtappen gereduceerd (Lean) en de uitkomst van processen voorspelbaar gemaakt (Six Sigma). Lean Six Sigma richt zich op vier aspecten:

  • Kwaliteitsverbetering
  • Verbetering van de doorlooptijd
  • Organisaties die zichzelf continu verbeteren
  • Beter bedrijfsresultaat

4 Lean Six Sigma, dat betekent toch ook veel statistiek?

Dat klopt. Data, metingen en cijfers vormen de basis. Bijvoorbeeld als het gaat om het meetbaar maken van resultaten, performance en klantwensen. In onze opleidingen Lean Six Sigma Green Belt en Lean Six Sigma Black Belt krijg je de kennis, instrumenten en best practices in handen om oplossingen te implementeren die aantoonbaar en meetbaar effect hebben.

5 Welke Lean Six Sigma opleidingen bieden jullie?

In onze Lean Six Sigma Yellow Belt opleiding maken we je in twee dagen wegwijs in de Lean Six Sigma-filosofie. Je maakt kennis met de methodieken, de instrumenten en de toepasbaarheid van de methodiek. Wil je meer verdieping? Start dan met onze Lean Six Sigma Green Belt of Lean Six Sigma Black Belt opleiding.

6 Bieden jullie ook Lean Six Sigma maatwerk opleidingen?

Wanneer er in een organisatie brede belangstelling is voor Lean Six Sigma, dan ontwikkelen wij op basis van een opleidingsvraag een passende in-company opleiding. Uiteraard maken wij hierin de verbinding tussen de theorie en de dagelijkse praktijk in jouw organisatie.

 

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank