Lean Training: Ontdek Lean in Vogelvlucht

Lean, wat is het en wat doet het? Welke Lean-training past bij u en uw organisatie? Bij Lean.nl beantwoorden we zes veelgestelde vragen over Lean en presenteren we ons uitgebreide aanbod aan trainingen.

Wat is Lean?

Lean is een bedrijfsfilosofie en een manier van werken waarbij iedereen in een organisatie zich richt op het creëren van waarde voor de klant en het elimineren van verspilling. Het doel is om maximale toegevoegde waarde voor de klant te creëren met minimale inspanning, wat leidt tot verbeterde product- en servicekwaliteit, kortere doorlooptijden en verminderde kosten.

Wat is Lean Werken?

Lean werken is een managementfilosofie die gericht is op het creëren van maximale waarde voor de klant door het minimaliseren van verspilling en inefficiënties in bedrijfsprocessen. Het concept vindt zijn oorsprong in de Japanse productie, met name bij Toyota, en richt zich op het stroomlijnen van processen, het verbeteren van de kwaliteit en het verlagen van de kosten. Lean werken omvat verschillende technieken en tools, zoals Just-In-Time (JIT), Kaizen (continue verbetering), en 5S (organisatie en netheid). Door deze methoden te implementeren, kunnen organisaties hun operationele efficiëntie verhogen, de doorlooptijden verkorten en de klanttevredenheid verbeteren.

Waar komt de Lean-filosofie vandaan?

De basis van Lean ligt bij Toyota in Japan. Werkplaats-chef Taiichi Ohno bedacht dat bedrijfsprocessen alleen nuttig zijn wanneer de klant ervoor wil betalen of wanneer hij erop wil wachten. Alle overige activiteiten zijn verspilling en dus overbodig. Met deze filosofie legde hij de kiem voor het Toyota Production System. De kern van ‘the Toyota Way’ wordt gevormd door de vier P’s: philosophy, process, people (& partners) en problem solving.

Kan elke organisatie Lean worden?

Lean is toepasbaar in elk type organisatie. Maar ‘Lean’ worden doe je niet zomaar. Lean is een middel om je doel te bereiken: een bedrijfscultuur die gericht is op continue verbetering. Lean vergt daarom ook een mentaliteitsverandering in organisaties: alleen iets doen als de klant er om vraagt en dat door het hele proces doorvoeren. Niet voor niets dat aspecten als houding en gedrag belangrijke elementen zijn in onze trainingen.

Wat is het verschil tussen Lean en Six Sigma?

Lean wordt vaak in één adem genoemd met Six Sigma. Deze twee verbetermethoden kunnen prima samen worden toegepast. Lean legt de focus op snelheid van processen, het reduceren van verspilling in organisaties en de bedrijfscultuur. Six Sigma (de perfecte organisatie) richt zich vooral op het meetbaar maken van de kwaliteit van bedrijfsprocessen. Maar ook op de reductie van de variatie in productie- en bedrijfsprocessen.

Welke klassikale Lean trainingen biedt Lean.nl en welke past bij mij?

Bij Lean.nl hebben we een reeks Lean-trainingen voor verschillende behoeften:

Lean White Belt training: kort en krachtig kennismaken met de Lean-filosofie.
Kennismaken met Lean en de principes van Lean? Dan is de online Lean White Belt training een aanrader. In deze training ontdek je de basics van Lean. Op  jouw tempo, op jouw manier.

Lean Yellow Belt training: uitgebreid kennismaken met de Lean-filosofie.
De Lean Yellow Belt e-learning opent de deur naar het Lean Universum. In deze online training maak je uitgebreid kennis met de Lean-filosofie. Daarnaast biedt deze training je handige tips en technieken die je meteen kunt toepassen.

Lean Orange Belt training: dé opstap naar een Green Belt of Black Belt-certificering.
De Lean Orange Belt e-learning is dé perfecte opstap voor professionals die willen doorgroeien naar Green Belt of Black Belt. In deze online training maak je niet alleen uitgebreid kennis met de Lean-filosofie. Je verdiept je ook in veelgebruikte Lean-technieken en toepassingen.

Lean Green Belt training: (aankomend) projectleiders: voor het leiden van verbeter- en verandertrajecten.
Na deze Lean Green Belt e-learning beschik jij over alle skills om verbeter- en verandertrajecten te leiden. Hiermee word je een belangrijke kracht achter de filosofie van continu verbeteren in jouw organisatie.  Hoe lopen de processen binnen jouw team of project? Heb jij het idee dat het beter en efficiënter kan? Via de Lean Green Belt e-learning beschik jij straks over de skills én de kennis om teams, projecten en organisaties naar continue verbetering te leiden.

Lean Black Belt training: de Lean-filosofie kent voor jou geen geheimen meer.
Met de kennis, skills en ervaring die jij in deze online training opdoet, treed jij  de meest complexe verbeteropgaves onverschrokken tegemoet. En dankzij e-learning kan dit op jouw tempo, jouw manier.  Als Lean Black Belt kent de Lean-filosofie voor jou geen geheimen meer. Met de kennis, skills en ervaring die jij in deze online training opdoet, treed jij zelfs de meest complexe verbeteropgaves onverschrokken tegemoet.

Bieden jullie ook Lean Incompany maatwerktrainingen?

Wanneer er in jouw organisatie brede belangstelling is voor Lean, dan ontwikkelt Lean.nl op basis van jouw trainingsvraag een passende incompany training. Uiteraard maken wij hierin de verbinding tussen de theorie en de dagelijkse praktijk in jouw organisatie.

Welke online Lean trainingen biedt Lean.nl en welke past bij mij?

Een alternatief voor klassikale trainingen. Lean.nl biedt een uitstekend alternatief: vijf online Lean-opleidingen. Compleet, veelzijdig en te volgen waar en wanneer je maar wil. De inhoud van e-learning is gelijk aan onze klassikale cursussen. Deelnemers krijgen dezelfde informatie, voorbeelden en doen dezelfde oefeningen. En voor vragen of extra uitleg bieden we online ondersteuning.

Met E-learning kan je online en ‘Just in Time’ leren op momenten dat het jou uitkomt. We bieden voor al onze trainingen een e-learning variant.

  • Lean White Belt training: kort en krachtig kennismaken met de Lean-filosofie (Tijdsinvestering: 12 uur)
  • Lean Yellow Belt training: uitgebreid kennismaken met de Lean-filosofie (Tijdsinvestering: 18 uur)
  • Lean Orange Belt training: dé opstap naar een Green Belt of Black Belt-certificering  (Tijdsinvestering: 26 uur)
  • Lean Green Belt training: (aankomend) projectleiders: voor het leiden van verbeter- en verandertrajecten (Tijdsinvestering: 50 uur)
  • Lean Black Belt training: de Lean-filosofie kent voor jou geen geheimen meer. (Tijdsinvestering: 70 uur)

Meer weten over Lean en onze trainingen? Vraag het een specialist van Lean.nl.