Kennisbank

Lean training voor de overheid

Misschien heeft geen enkele organisatie meer behoefte aan procesverbetering dan de overheid. Zij zijn nu eenmaal belast met het leveren van de benodigde diensten voor iedereen in het land. Het doel is om die diensten zo efficiënt mogelijk te leveren. Iedereen die te maken heeft met overheidsinstanties weet dat dit vaak niet altijd even goed gaat. Hoewel er verbeteringen nodig zijn, zijn er maar weinig organisaties die zo lastig zijn om aan te pakken als de overheid. De omvang en reikwijdte van de dienstverlening is één ding, de grote hoeveelheid ambtenaren die op een eigen manier te werk gaat is het andere. Echter gaat hier misschien verandering in komen. De laatste tijd is er steeds meer vraag naar Lean training voor de overheid.

Een Lean overheid

Een Lean overheid verwijst naar de toepassing van Lean principes en methoden om de meest efficiënte overheidsdiensten kunnen leveren en om deze vervolgens te implementeren. Overheidsinstellingen hebben geconstateerd dat wanneer Lean wordt geïmplementeerd zij een beter begrip hebben van de manier waarop hun eigen processen werken. Dit zorgt ervoor dat een snelle identificatie van problemen makkelijker kan worden gemaakt. Daarnaast wordt de implementatie van verbeteringen verbeterd binnen de organisaties.

Een Lean training voor de overheid richt zich op het besturen en behandelen van burgers met respect en het continu verbeteren van de dienstverlening door “verspilling” en “inefficiëntie” in processen te voorkomen. Dit zal op zijn beurt leiden tot betere dienstverlening, betrokken ambtenaren en meer waarde voor door belastingen ondersteunde programma’s en diensten. Over het algemeen zien we dat een Lean training voor de overheid een middel is om de capaciteit van de overheid uit te breiden om zo meer diensten per investeringseenheid te leveren.

Vraag naar Lean training voor de overheid

In een recentelijke onderzoek over de invoering van Lean in de overheid is opgemerkt dat Lean het potentieel heeft om overheidsverspilling en inefficiëntie te verminderen. Maar gezien de uitdagingen die hierbij komen kijken van dusdanige proportie zijn, zeggen zij wel dat het toepassen van een Lean training voor de overheid “a highly variable and complex process” is. Toch hebben overheidsfunctionarissen op een groot aantal plaatsen Lean in de overheidsactiviteiten opgenomen. In de Verenigde Staten zijn er grote groepen werknemers in Lean opgeleid om ervoor te zorgen dat de wachttijden bij openbare gezondheidszorgprogramma’s zal verminderen. Daarnaast blijkt uit onderzoek onder regeringsleiders dat instanties die Lean hebben geïmplementeerd de procestijd, processtappen en fouten binnen de overheid hebben kunnen beperken.

Het volgen van een Lean training voor de overheid brengt dus een hele hoop voordelen met zich mee. Nu is het wel zo dat het een klus is die aardig wat tijd en moeite met zich mee zal brengen, echter is het door de vele voordelen dit meer dan waard. Door de toepassing van Lean is de overheid in staat om eenvoudiger en effectiever bepaalde processen uit te voeren. Dankzij onze Lean trainingen is iedere overheidsorganisatie in staat om de beste verbeteringen door te voeren in het bedrijfsproces.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black Belt

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank