Kennisbank

Lean verspillingen: wat zijn Muda, Mura en Muri?

 

Wat is Muda, Mura en Muri?

Het Toyota Productie Systeem en later ook het concept van Lean, zijn ontwikkeld rondom het elimineren van de drie soorten verspillingen binnen het bedrijf. De drie typen zijn Muda (verspilling), Mura (oneffenheden) en Muri (overbelasting). Deze drie vormen van verspilling vereisen elk een aparte aanpak. Het is dus belangrijk om de onderliggende verschillen te kennen om te weten hoe u deze verspillingen kunt verminderen en elimineren.

 • Wat is Muda?

Muda betekent verspilling en verwijst naar alle niet-waarde toevoegende activiteiten in een bedrijfsproces die geen bijdrage leveren aan het uiteindelijke product of de dienst voor de klant. Er zijn twee soorten Muda: Type 1 en Type 2.

 • Muda Type 1 omvat activiteiten die nodig zijn voor de productie van een veilig product, maar die niet direct waarde toevoegen voor de klant, zoals inspectie en veiligheidstesten.
 • Muda Type 2 omvat activiteiten die geen waarde toevoegen voor de klant en dus moeten worden geëlimineerd om efficiëntie te bevorderen en kosten te besparen.

Muda Type 2 staat ook bekend als de “8 verspillingen”. Dit zijn de niet-waarde toevoegende activiteiten in de processen die geen enkele waarde leveren aan de klant. De 8 verspillingen zijn:

 1. Overproductie: het produceren van meer dan nodig is.
 2. Wachttijden: onnodig wachten op materialen, informatie of werkzaamheden.
 3. Transport: onnodig verplaatsen van materialen of producten.
 4. Overprocessing: meer doen dan nodig is om het product te maken.
 5. Voorraden: het hebben van meer materiaal of producten dan nodig is.
 6. Beweging: onnodige bewegingen van mensen of machines.
 7. Defecten: fouten die moeten worden hersteld of producten die moeten worden weggegooid.
 8. Ongerealiseerd talent: het niet benutten van de vaardigheden en kennis van medewerkers.

Door deze 8 verspillingen te identificeren en te elimineren, kunnen bedrijven hun efficiëntie verhogen en de kwaliteit van hun producten en diensten verbeteren.

 • Wat is Mura?

Mura is: oneffenheden, niet-uniformiteit en onregelmatigheid. Mura kan leiden tot Muda, omdat het de efficiëntie van het proces kan belemmeren. Bijvoorbeeld, als er onregelmatigheden zijn in de productiestroom, kan dit leiden tot overbelasting van bepaalde stations of onderbenutting van andere stations, wat kan leiden tot overproductie, wachttijden of onnodige bewegingen. Het doel van Lean is om Mura te elimineren door het creëren van een gelijkmatige en gestandaardiseerde productie, waardoor er een stabiel proces ontstaat zonder onregelmatigheden. Dit kan worden bereikt door het toepassen van methoden zoals Just-in-Time, waardoor productie en aanvoer worden aangepast aan de vraag en waardoor de workflow gestandaardiseerd wordt.

 • Wat is Muri?

Muri is overbelasting en het kan verschillende oorzaken hebben, zoals een te hoge werkdruk, onrealistische deadlines of het overbelasten van machines en apparatuur. Dit kan leiden tot fysieke en mentale stress bij medewerkers en kan ook leiden tot productiefouten en inefficiëntie in het proces. Het verminderen van Muri kan worden bereikt door het optimaliseren van de werkprocessen, het aanpassen van de werklast en het gebruik van geschikte apparatuur. Automatisering kan in sommige gevallen helpen om de werkdruk te verminderen, maar het is niet altijd de enige oplossing voor het verminderen van Muri.

Muda, Mura en Muri worden vaak aangeduid als de Japanse drieling omdat deze termen alle drie afkomstig zijn uit het Toyota Productie Systeem, een productiesysteem ontwikkeld door Toyota. De Japanse termen worden vaak gebruikt in de Lean methodologie en staan centraal bij het elimineren van verspillingen in processen. Het reduceren van Muda, Mura en Muri is van belangrijk bij het verbeteren van de efficiëntie en kwaliteit van een productieproces.

Hoewel de drie termen apart van elkaar staan, zijn ze sterk met elkaar verbonden. Zo kan het reduceren van Muda leiden tot Muri, terwijl het ontstaan van Mura weer kan worden gezien als een vorm van verspilling in Muda. Dit laat zien dat het belangrijk is om een holistische benadering te hebben bij het verminderen van de drie soorten lean verspillingen.

Het begrijpen van de Japanse drieling is van essentieel belang voor iedereen die betrokken is bij Lean processen. Door een dieper begrip te hebben van Muda, Mura en Muri, kan een organisatie gerichter en effectiever werken aan het elimineren van verspillingen en het verbeteren van processen.

Wil je aan de slag met het verminderen van Muda, Mura en Muri in jouw organisatie? Schrijf je dan nu in voor een Lean training en leer hoe je deze Lean verspillingen kunt verminderen en zo efficiënter kunt werken. Klik hier om ons aanbod van online Lean trainingen te bekijken.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank