Kennisbank

Stappenplan voor Lean product development

Wat is Lean Product development?

Lean Product Development (LPD) is een benadering die is ontworpen om de efficiëntie en effectiviteit van het productontwikkelingsproces te verbeteren door het elimineren van verspillingen en het bevorderen van continue verbetering. LPD richt zich op het leveren van maximale waarde aan de klant door middel van een gestroomlijnd en flexibel ontwikkelingsproces.

Hier zijn vijf stappen om Lean Product Development in je Nieuwe Productontwikkeling (NPD) proces te integreren:

  1. Definieer klantwaarde
  2. Optimaliseer de workflow 
  3. Creëer cross-functionele teams
  4. Implementeer feedback loops / Pull
  5. Streef naar continue verbetering en perfectie

1-Definieer de waarde voor uw klanten

Identificeer de behoeften en verwachtingen van de klant en zorg ervoor dat het ontwikkelingsproces hierop is gericht. Het is belangrijk op te merken dat voor een succesvolle en duurzame Lean production development methode waarde voorop staat. Kijk voordat de productontwikkeling begint naar de bestaande markt en werk terug om ervoor te zorgen dat u het product heeft dat uw klanten uiteindelijk zullen kopen. Deze “Market Back”-benadering stelt u in staat om u te richten op het investeren in goedlopende producten voordat de productie zelfs maar begint. Een zekere manier om te vinden wat uw klanten waardevol vinden en is om veel te proberen en snel te evalueren. Dit houdt in dat verliezers snel worden weggedaan en dat er geen kostbare tijd wordt verspild aan pogingen om van een verliezer een winnaar te maken.

2-Creëer Flow door afval te elimineren

Streef naar een soepel en efficiënt proces door het elimineren van knelpunten en het minimaliseren van wachttijden tussen stappen.Het Lean bedrijf wil altijd dat processen en waarde stromen sneller verlopen, maar waarom? Als processen sneller verlopen zullen de klanten sneller bediend worden en zal het beter gaan met de verkoop van bepaalde producten. Het belangrijkste is dat een snellere flow gelijk staat aan lagere productkosten. Een lean organisatie realiseert zich dat de kosten van een product vooral worden gedreven door de snelheid van de waarde stroom. Begin met het bestuderen van het proces om te begrijpen wat waarde toevoegt en wat niet, zo weet u waar u op moet letten.

3-Creëer cross-functionele teams

Zorg voor een nauwe samenwerking tussen verschillende disciplines en functies om een geïntegreerde en holistische benadering van productontwikkeling te waarborgen. Productontwikkeling heeft invloed op het hele ecosysteem van uw organisatie. Om ervoor te zorgen dat een product met succes op de markt kan worden gebracht, is het belangrijk om van begin tot eind te denken en ervoor te zorgen dat alle spelers van het bedrijf hun rol kennen. Ingenieurs, fabrikanten, verkoopteams, marketeers en veel meer. Als iedereen zijn rol in de waarde stroom kent verlopen organisaties veel soepeler dan voorheen.

4-Feedbackloops / Pull

Zorg voor regelmatige communicatie en feedback tussen teamleden, klanten en stakeholders om tijdige aanpassingen en verbeteringen mogelijk te maken. Om de Lean product development sneller te laten verlopen, is inzicht in de aantrekkingskracht van de klant essentieel. Pull is de noodzaak om een product te kopen (de vraag van de klant), de lens waarmee de stromen worden bekeken door de klant. Wanneer afval wordt verwijderd uit het bedrijfsproces wordt de doorstroming verbeterd en zal u een positieve invloed uitoefenen de klanten. Het is belangrijk om op te merken dat pull niet hetzelfde is als het overhaasten van processen.

5-Perfectie nastreven door stappen te herhalen

Wees altijd op zoek naar manieren om het productontwikkelingsproces verder te optimaliseren en de waarde voor de klant te verhogen. De belangrijkste voor een succesvolle Lean production development is herhaling. Naarmate de waarde wordt gedefinieerd, waarde stromen worden vastgesteld, afval wordt verwijderd en zowel stroom als trekkracht wordt geïntroduceerd, is het tijd om het proces opnieuw te beginnen totdat een staat van perfectie wordt bereikt. Dit heeft als gevolg dat meetbare waarde wordt gecreëerd zonder verspilling.

Hoewel Lean oorspronkelijk is ontwikkeld voor de productie-industrie, kan het succesvol worden toegepast in vele andere sectoren. Door Lean principes in het productontwikkelingsproces te integreren, kunnen organisaties profiteren van snellere cyclustijden, hogere productiviteit en kostenbesparingen, ongeacht de bedrijfstak.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank