8,8
48 beoordelingen
Trainingen

Lean Six Sigma Master Black Belt

Als Master Black Belt ben je straks van grote meerwaarde in elke organisatie die een cultuur van continu verbeteren wil creëren. Deze opleiding brengt je onder meer naar Japan.

Wordt de sleutelpersoon van Lean Six Sigma
Negendaagse studiereis naar Japan
Opleiding voor professionals

Voor ervaren Professionals met ervaring Continue Verbeteren
Eerstvolgende startdatum: nog niet bekend

Japan en Nederland

De training kost € 8.990,00 (excl. BTW) en is inclusief examenkosten

Wordt jij de kartrekker voor verbeterprojecten?

Analyseren van cultuur, verandertrajecten ontwerpen en medewerkers trainen: als Master Black Belt ben jij de technieken en de strategieën meester . Daarnaast weet je als geen ander hoe je managers hierin motiveert en faciliteert. Dit maakt jou tot een grote meerwaarde in elke organisatie die een cultuur van continu verbeteren wil creëren. Je volgt een deel van je training in Japan waar je leert bij de bron van Lean: Toyota.

Ben jij klaar voor de Lean Six Sigma Master Black Belt?

De Lean Six Sigma Master Black Belt opleiding is alleen bestemd voor professionals die al een Lean Six Sigma Black Belt op zak hebben en daarnaast aantoonbare ervaring hebben met DMAIC verbeterprojecten. Wil jij in je organisatie verbeterteams coachen, Yellow, – Green, -en Black Belts trainen, en een cultuur van continue verbetering creëren? Dan is deze Lean Six Sigma Master Black Belt geschikt voor jou.

Wat ga je doen?

Op weg naar je Master Black Belt certificering doorloop je de vijf fases van Lean Six Sigma: DMAIC en leert hoe je deze kennis overdraagt en medewerkers enthousiast maakt om met continu verbeteren aan de slag te gaan. Daarom besteed je in deze cursus veel aandacht aan vaardigheden zoals didactiek, coachen en communiceren. De nadruk in deze Master Black Belt opleiding ligt dan ook op het begeleiden van medewerkers, het ontwerpen van trainingen, geven van trainingen, cultuuranalyse en aantoonbaar verbeteren met data visualisatie.

Naar de bron van Lean: JAPAN

JAPAN: Tijdens deze Lean-studiereis ga je terug naar de wortels van de Lean-filosofie. Je bezoekt organisaties die Lean tot een kunst hebben verheven: Toyota Factory, Nissan, Yamaha Piano, Tsjukiji Fishmarket maar ook zorgondernemingen en overheden. Van Lean Sensei’s, managers én medewerkers leer je hoe deze organisaties Lean succesvol toepassen. Daarnaast volg je diverse workshops in het kader van het Toyota Production System (TPS). De Japanse cultuur staat voor de passie voor superieure kwaliteit en het inspireren van klanten. Creating ‘Kando’ together noemen ze dit.

Opleidingsduur en het programma:

 • JAPAN: In deze negendaagse opleiding in Japan leer je bij onder andere:
  Het Toyota Management instituut, Toyota fabriek, Overheids -en gemeente organisaties. Bij deze organisaties leren we alles over het creëren van een Continue Verbeter Cultuur, Visual Management, Kaizens, quality circels, Total Toyota Production System en het Total Management system en nog veel, veel meer.
 • NEDERLAND: In de vijfdaagse opleiding in Nederland leer je over:
  Statistics, Hoshin Kanri, OGSM, Lean Leiderschap en Coaching, Didactische vaardigheden, Training Design, Training geven, Advies vaardigheden, Programma management, Cultuur analyse, Lean Audit en Maturity modellen.

Locaties en data:

Deze opleiding start ieder jaar in januari en september. De deelnemers gaan ieder jaar in juni naar Japan.
In Nederland wordt de training gegeven op locatie:
Landgoed de Horst
De Horst 1
3971KR Driebergen

De kosten:

De dagopleiding kost € 8.990,- (exclusief BTW) per deelnemer en is inclusief:

 • 5 dagen training in Nederland
 • 9 dagen training in Japan (all inclusive)
 • Examenkosten (Total-Toyota Production System en Total Management System)
 • Certificering Master Black Belt
 • Studiemateriaal

De fases van Lean

1Define

De Define fase is de eerste fase in de DMAIC cyclus. In deze fase staat het omschrijven van het DMAIC project centraal, probleemdefinitie, scope en de Voice of the Customer wordt specifiek gemaakt

2Measure

In deze fase van het Lean Six Sigma project wordt het proces beschreven en gevisualiseerd. We gaan bepalen wat er gemeten moet worden, hoe we gaan meten en het meetsysteem wordt geanalyseerd en het meetplan opgesteld en uitgevoerd. We hebben data verzameld om te analyseren.

3Analyse

Op basis van de verkregen data wordt in deze fase van het Lean Six Sigma project de huidige prestatie geanalyseerd. We stellen een 0-meting op. Na de data-analyse wordt de business case verder aangescherpt en wordt gezocht naar de oorzaken van het probleem. Met diverse technieken worden de oorzaken verder verfijnd naar kernoorzaken.

4Improve

Zodra in Lean Six Sigma projecten de kernoorzaken zijn achterhaald kan men zoeken naar oplossingen. Voor het vinden van de juiste oplossingen zijn er 3 facetten: Het maximaal benutten van de creativiteit van de betrokkenen, Het gebruik van Lean tools, het verantwoord selecteren van de oplossingen. De oplossingen worden in een pilot of simulatie gevalideerd.

Hoe kun je projectleden stimuleren om ideeën te bedenken voor mogelijke oplossingen? Aan de hand van een impactanalyse leer je de beste oplossing kiezen. Verder ga je aan de slag met Kaizen, Kaikaku, TWI, Flow, Pull, SMED, Kanban, JIT en Timwoods.

5Control

In de control fase van het Lean Six Sigma project wordt de oplossing in de praktijk geimplementeerd. Tijdens de implemetatie worden er diverse borgings technieken toegepast om ervoor te zorgen dat het probleem zich niet meer voordoet. Het Lean Six Sigma project wordt afgesloten en het projectteam wordt bedankt voor hun diensten.

Locaties en data

Er zijn nog geen data bekend.
De Lean-opleidingen van Lean.nl zijn sinds 2016 geaccrediteerd voor het Toyota Production System (TPS). Hiermee zijn we uniek in West-Europa. Buiten Japan zijn er slechts een handvol opleidingsinstituten die aan de standaarden en eisen van TPS voldoen.
8,8
48 beoordelingen
Een praktisch toepasbare, interactieve en informele training!
Anke
Ik heb de training green belt gevolgd via lean.nl. Ik kijk hier met een zeer goed gevoel op terug. Het was een erg leuke training...
Dirk
Een cursus waar ik met veel plezier naar toe ging! Deskundig en professionele trainers die de juiste koppeling naar de praktijk weten te maken...
Tiffeny
Anend is een gepassioneerde enthousiaste Master Black Belt waar ik goed mee heb samengewerkt in mijn reis naar SixSigma Black Belt...
Wilco

Veelgestelde vragen

Kan ik direct een Lean Black Belt certificering halen?

Jazeker. Bij Lean.nl hoef je niet eerst de Lean Yellow Belt of Lean Green Belt certificering te halen. In de Lean Black Belt wordt alles behandeld.

Bieden jullie ook incompany-trainingen?

Jazeker, Lean.nl verzorgt ook interne trainingen. Dit kunnen maatwerktrajecten zijn gebaseerd op de uitdagingen die binnen een organisatie spelen. Vaak vormen incompany trainingen een onderdeel van onze adviestrajecten.

Welke accreditaties hebben jullie?

Alle Lean opleidingen zijn geaccrediteerd door het ‘Lean Competency System’ van Cardiff University, en als enige in Europa door “Toyota Production- en Management System” van het Toyota Management Instituut.

Wat houdt een Black Belt opleiding in?

Deelnemers kunnen na deze training op strategisch niveau meedenken over verbetertrajecten, deze trajecten zelfstandig initiëren en verbeterteams (bege)leiden en enthousiasmeren.

Welke opleiding past bij mij?

Met onze Lean Yellow Belt opleiding maak je een uitstekende start. In deze tweedaagse opleiding maken we je wegwijs in de Lean-filosofie. Je maakt kennis met de methodieken, de instrumenten en de toepasbaarheid van Lean. Wil je meer verdieping? Start dan met onze Lean Green Belt of Lean Black Belt opleiding. Hierbij verdiep je je niet alleen in de theorie, maar ga je ook echt aan de slag met Lean.

Wat is Lean?

Lean is een managementfilosofie en een manier van werken waarbij iedereen in een organisatie zich richt op het creëren van waarde voor de klant en het elimineren van verspilling. Door de klant centraal te stellen creëer je met Lean maximale toegevoegde waarde voor de klant tegen een minimale inspanning. Lean verbetert de kwaliteit van producten en diensten, verkort de doorlooptijden en vermindert de kosten.

Veel basisprincipes van Lean werden in Japan al eeuwen geleden toegepast. Toyota was verantwoordelijk voor de verdere uitwerking hiervan. Lean richt zich met name op snelheid en efficiëntie. Door Lean toe te passen ontdoe je processen van overbodige stappen, om zo een gestroomlijnd proces over te houden. Dit allemaal met als focus: de klant.

Wat zijn de verschillen tussen Lean en Six Sigma?

Lean wordt vaak in één adem genoemd met Six Sigma. Deze twee verbetermethoden kunnen prima samen worden toegepast. Lean legt de focus op snelheid van processen, het reduceren van verspilling in organisaties en de bedrijfscultuur. Six Sigma (de perfecte organisatie) richt zich vooral op het meetbaar maken van de kwaliteit van bedrijfsprocessen. Maar ook op de reductie van de variatie in productie- en bedrijfsprocessen.

Kan elke organisatie Lean worden?

Lean is toepasbaar in elk type organisatie. Maar ‘Lean’ worden doe je niet zomaar. Lean is een middel om je doel te bereiken: een bedrijfscultuur die gericht is op continue verbetering. Lean vergt daarom ook een mentaliteitsverandering in organisaties: alleen iets doen als de klant er om vraagt en dat door het hele proces doorvoeren. Niet voor niets dat aspecten als houding en gedrag belangrijke elementen zijn in onze opleidingen.

Nog geen antwoord op je vraag? Neem gerust contact met ons op.058 843 3352
Enkele opdrachtgevers
Nationale Nederlanden
Politie
Pinkroccade
KPN
Holland Casino
ABN Amro

Andere Lean Six Sigma trainingen

Trainingen