Kennisbank

5 Fasen van Tuckman

Wat zijn de 5 Fasen van het Tuckman-model?

Het 5 Fasen van Tuckman-model, ontwikkeld door Dr. Bruce Tuckman, beschrijft de progressie van een team door vijf stadia naar optimale functionaliteit en samenwerking. Dit model is breed geaccepteerd als een nuttige leidraad voor teamontwikkeling en wordt veel gebruikt in management en teamdynamiek.

De Vijf Fasen

 1. Forming (Vormen):
  • In de Forming-fase komen de teamleden voor het eerst samen. Deze fase is vooral verkennend en oriënterend. Teamleden zijn vaak beleefd en voorzichtig terwijl ze de grenzen, rollen en verwachtingen binnen het team aftasten.
 2. Storming (Stormen):
  • De Storming-fase kenmerkt zich door conflicten en meningsverschillen. Naarmate teamleden elkaar beter leren kennen, komen verschillen in stijl, persoonlijkheid en visie naar voren, wat tot confrontaties kan leiden. Dit is een cruciale fase voor de groei van het team, waarin leden leren omgaan met diversiteit en conflicten.
 3. Norming (Normeren):
  • In de Norming-fase beginnen teamleden elkaars sterke punten te waarderen en werken zij aan het vaststellen van normen en regels. Er ontstaat meer samenhang en een gevoel van eenheid binnen het team, wat de basis legt voor effectieve samenwerking.
 4. Performing (Presteren):
  • Tijdens de Performing-fase bereikt het team een hoog niveau van afstemming en vertrouwen, waardoor het effectief en efficiënt aan taken kan werken. In deze fase functioneert het team als een goed geoliede machine, met een duidelijke focus en doelgerichtheid.
 5. Adjourning (Afronden):
  • De Adjourning-fase is de fase van afsluiting en reflectie, die vaak voorkomt aan het einde van projecten. Het team reflecteert op de prestaties en de samenwerking. Deze fase kan gepaard gaan met gevoelens van voldoening over het bereikte resultaat, maar ook met sentimenten van verlies bij het uiteengaan van het team.

Belang en Toepassing

Het doorlopen van deze fasen stelt een team in staat om door natuurlijke groeiprocessen te gaan, die essentieel zijn voor het opbouwen van een sterke, functionele eenheid. Elk stadium brengt zijn eigen uitdagingen en kansen met zich mee, en het begrijpen van deze fasen kan leiders en teamleden helpen om effectiever te navigeren door de complexiteiten van teamdynamiek.

Dit model biedt waardevolle inzichten voor managers en leiders in hoe teams zich ontwikkelen en hoe interventies op het juiste moment de samenwerking en productiviteit kunnen bevorderen. Door het herkennen van de verschillende fasen kunnen leiders gerichte ondersteuning bieden om hun teams te helpen groeien en excelleren.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank