Kennisbank

Automatic Line Stop

Wat is een Automatic Line Stop?

Automatic Line Stop is een belangrijk concept binnen productie- en kwaliteitsmanagement, ontworpen om productielijnen automatisch te stoppen zodra er een probleem wordt gedetecteerd. Dit mechanisme is essentieel voor het handhaven van kwaliteit en veiligheid binnen productieprocessen en speelt een centrale rol in het minimaliseren van verspilling en het verbeteren van de productefficiëntie.

Overzicht

Automatic Line Stop wordt geactiveerd door diverse problemen, zoals kwaliteitsissues, machinestoringen, veiligheidsincidenten of andere onregelmatigheden die de productie beïnvloeden. Het doel van dit systeem is om verdere schade of verspilling te voorkomen door onmiddellijk in te grijpen en het probleem aan te pakken voordat het escaleert.

Werking

 1. Monitoring:
  • Sensoren en software monitoren continu verschillende parameters van het productieproces.
 2. Detectie van Anomalieën:
  • Zodra activiteiten worden waargenomen die buiten vooraf vastgestelde normen vallen, wordt automatisch een stop van de productielijn geactiveerd.
 3. Interventie:
  • Deze snelle stop stelt operators en technici in staat om direct in te grijpen en correctieve acties te ondernemen.

Integratie met Jidoka

Automatic Line Stop is een sleutelcomponent van het Jidoka-principe in Lean Manufacturing, wat staat voor het autonoom beheersen van productieprocessen. Jidoka integreert kwaliteitscontrole direct in de productielijn en stelt operators in staat om onmiddellijk te reageren op problemen, wat de algehele productbetrouwbaarheid en efficiëntie bevordert.

Voordelen

 • Directe Responsiviteit: Snelle reactie op productieproblemen minimaliseert potentiële schade en verspilling.
 • Verhoogde Productkwaliteit: Vroege detectie van fouten zorgt voor een hogere kwaliteit van de eindproducten.
 • Verbeterde Betrouwbaarheid: Door consistente monitoring en de mogelijkheid tot onmiddellijke actie verbetert de betrouwbaarheid van het gehele productieproces.

Conclusie

Automatic Line Stop biedt een proactieve benadering van probleembeheersing in productieomgevingen. Door de integratie van dit systeem kunnen bedrijven niet alleen hun operationele efficiëntie verhogen, maar ook zorgen voor een consistent hogere kwaliteitsstandaard van hun producten. Dit maakt het een onmisbaar onderdeel van moderne productiestrategieën, vooral in hoogautomatiseerde en kwaliteitsgevoelige industrieën.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank