Kennisbank

Build in Quality

Wat is Build in Quality?

“Build in Quality”, ook wel bekend als Jidoka of “Stop the Line”, is een cruciaal concept in Lean en Lean Six Sigma-methodologieën die de nadruk leggen op het integreren van kwaliteit gedurende het gehele productieproces. Dit principe helpt om ervoor te zorgen dat fouten niet worden doorgegeven naar volgende processtappen, waardoor de algehele kwaliteit en efficiëntie worden verbeterd.

Jidoka

Jidoka, een Japans concept dat letterlijk “automatisering met een menselijke aanraking” betekent, werd populair gemaakt door Toyota als een essentieel onderdeel van het Toyota Productie Systeem (TPS). Het staat voor:

  • Autonomie van Machines: Machines zijn uitgerust om automatisch te stoppen bij de detectie van afwijkingen.
  • Empowerment van Medewerkers: Werknemers hebben de autoriteit om het productieproces te stoppen wanneer zij problemen detecteren.

Build in Quality

Dit concept benadrukt dat kwaliteit niet het resultaat moet zijn van inspecties aan het einde van de productielijn, maar ingebouwd moet worden vanaf het begin van het productieproces. Elk onderdeel van het proces is verantwoordelijk voor het leveren van hoogwaardige output, met als doel het voorkomen van fouten voordat ze optreden.

Stop the Line

De bevoegdheid die werknemers hebben om de productielijn te stoppen wanneer een kwaliteitsissue wordt gedetecteerd, staat centraal in het vermogen van een organisatie om hoogwaardige producten te garanderen. Deze aanpak voorkomt dat defecte producten verder in het productieproces terechtkomen en stimuleert onmiddellijke probleemoplossing.

Voordelen van Build in Quality

  • Vermindering van Verspilling: Door fouten vroegtijdig te ontdekken en te corrigeren, worden kostenbesparingen gerealiseerd door de vermindering van verspilling.
  • Verhoogde Klanttevredenheid: Producten van hogere kwaliteit leiden tot een hogere klanttevredenheid.
  • Verbeterde Procesefficiëntie: Minder tijd wordt besteed aan het herwerken of corrigeren van fouten, wat de algehele procesefficiëntie verhoogt.

“Build in Quality” is een kernstrategie binnen Lean en Six Sigma die toepasbaar is in diverse industrieën, waaronder productie, dienstverlening en gezondheidszorg. Door dit principe te implementeren, kunnen organisaties niet alleen de kwaliteit van hun producten en diensten verbeteren, maar ook hun operationele efficiëntie en klanttevredenheid aanzienlijk verhogen.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank