Kennisbank

Cause & Effect Diagram (Visgraatdiagram)

Wat is een Cause & Effect diagram?

Het Cause & Effect diagram, vaak het visgraatdiagram genoemd vanwege zijn karakteristieke vorm, is een tool voor het visualiseren en analyseren van de oorzaken van een specifiek probleem of effect. Ontwikkeld door Kaoru Ishikawa, een vooraanstaande Japanse kwaliteitsbeheersing expert, wordt dit diagram breed toegepast in probleemoplossing, kwaliteitsverbetering en procesanalyse.

Structuur van het Diagram:

 • Effect: Aan het hoofd van de ‘vis’ wordt het probleem of effect geplaatst.
 • Hoofdoorzaken: De grote ‘botten’ die uit de ruggengraat van de vis steken, vertegenwoordigen de belangrijkste categorieën van oorzaken. Deze worden vaak gecategoriseerd als de 6M’s: Mensen, Methoden, Machines, Materialen, Metingen en Milieu.
 • Suboorzaken: Vanaf elke hoofdoorzaak vertakken kleinere lijnen die de specifieke onderliggende oorzaken weergeven.

Proces van Opstellen:

 1. Identificeer het Probleem: Begin met het duidelijk definiëren van het probleem of effect dat geanalyseerd moet worden.
 2. Categoriseer de Hoofdoorzaken: Bepaal de belangrijkste categorieën van oorzaken die relevant zijn voor het probleem.
 3. Verzamel Input: Brainstorm met teamleden over specifieke oorzaken binnen elke categorie.
 4. Organiseer de Input: Plaats de geïdentificeerde specifieke oorzaken onder de juiste categorieën op het diagram.
 5. Analyseer het Diagram: Bekijk het volledige diagram om relaties tussen verschillende oorzaken te identificeren en om te bepalen welke oorzaken het belangrijkst zijn.

Voordelen:

 • Visualisatie: Biedt een duidelijk beeld van alle oorzaken die bijdragen aan het probleem, wat helpt bij de analyse en communicatie.
 • Teamwork: Faciliteert samenwerking en inzicht door groepsdiscussies tijdens het brainstormproces.
 • Prioritisering: Helpt bij het identificeren en prioriteren van de root causes die het meest beïnvloedbaar zijn voor verbeteringen.

Toepassingen:

Cause & Effect diagrammen zijn bijzonder nuttig in omgevingen waar problemen systematisch moeten worden benaderd, zoals in de productie, softwareontwikkeling, klantenservice, en gezondheidszorg.

Conclusie:

Een Cause & Effect diagram is een essentieel hulpmiddel in de toolkit van elke kwaliteits- of procesprofessional. Door een systematische aanpak te bieden voor het ontleden van problemen, bevordert het een dieper begrip en effectievere oplossingen voor complexe uitdagingen.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank