Kennisbank

Constant Work in Progress (CONWIP)

Wat is Constant Work in Progress (CONWIP)?

Constant Work in Progress (CONWIP) is een productiebeheersysteem dat de hoeveelheid werk in uitvoering (WIP) binnen een productieproces beperkt en beheert. Het doel van CONWIP is het verbeteren van productie-efficiëntie door het maximaliseren van doorstroom en het minimaliseren van voorraadkosten.

Kernaspecten van CONWIP

  • Beperking van Work in Progress: CONWIP definieert een specifiek maximum voor het aantal items of orders dat tegelijkertijd in productie is. Dit helpt bij het voorkomen van overproductie en het verminderen van doorlooptijden.
  • Pull-systeem: In tegenstelling tot traditionele push-systemen, waar producten worden geproduceerd onafhankelijk van de vraag, gebruikt CONWIP een pull-mechanisme dat nieuwe werkitems initieert op basis van vraag en bestaande capaciteit.
  • Doorstroomtijdbeheer: Door de hoeveelheid WIP te beperken, helpt CONWIP de doorstroomtijd te verkorten, wat leidt tot snellere orderverwerking en verbeterde klanttevredenheid.
  • Flexibiliteit en schaalbaarheid: CONWIP is flexibel en kan worden aangepast aan verschillende productie-instellingen, waaronder make-to-order en make-to-stock omgevingen.

Voordelen van CONWIP

  • Verbeterde efficiëntie: Door het beheersen van het WIP-niveau, vermijdt CONWIP de valkuilen van overbelasting in het productieproces, wat kan leiden tot inefficiëntie en verhoogde kosten.
  • Verhoogde flexibiliteit: Het systeem biedt de mogelijkheid om snel te reageren op veranderingen in de vraag zonder de productiecapaciteit te overbelasten.
  • Vermindering van voorraadkosten: Beperken van onnodige WIP helpt de kosten van voorraad die niet direct bijdraagt aan de vraag te verminderen.
  • Vereenvoudigde planning en controle: Met een vaste limiet voor WIP, worden planning en controle van de productie eenvoudiger en voorspelbaarder.

Implementatie

De implementatie van CONWIP vereist nauwkeurige analyse van de bestaande productieprocessen en duidelijke communicatie met betrokken teams over de veranderingen. Training en betrokkenheid bij het personeel zijn cruciaal voor het succesvol adopteren van het CONWIP-systeem.

Conclusie

CONWIP is een essentieel onderdeel van moderne productiebeheersystemen en speelt een cruciale rol in Lean Manufacturing. Door het gebruik van CONWIP kunnen bedrijven hun productieprocessen stroomlijnen, verspilling verminderen en responsiviteit voor de marktvraag verbeteren.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank