Kennisbank

Cycle Time

Wat is Cycle Time?

Cycle Time: Dit is de tijd die nodig is om één eenheid van een product of dienst te produceren. Het wordt gemeten vanaf het moment dat het werk aan een eenheid begint tot het moment dat deze volledig verwerkt en klaar voor levering is. Cycle time omvat de daadwerkelijke arbeidstijd en alle wachttijden of vertragingen die optreden tijdens het productieproces.

Belangrijke Aspecten

  • Productiviteit: Cycle time is direct gerelateerd aan de productiviteit van een proces. Kortere cycle times betekenen dat meer eenheden in minder tijd kunnen worden geproduceerd, wat leidt tot hogere efficiëntie.
  • Bottleneck Identificatie: Door de cycle times van verschillende stappen in een productieproces te analyseren, kunnen organisaties bottlenecks identificeren waar het proces vertraagt.
  • Klanttevredenheid: Snellere cycle times kunnen leiden tot snellere levering van producten aan klanten, wat direct bijdraagt aan een hogere klanttevredenheid.

Meting

  • Directe Meting: Cycle time wordt gemeten door de tijd te registreren die nodig is om een product van start tot finish te voltooien.
  • Analyse van Componenten: Het bestuderen van individuele componenten van cycle time, zoals setup time, processing time, en wachttijden, kan helpen om specifieke gebieden voor verbetering te identificeren.

Voordelen van het Verkorten van Cycle Times

  • Verminderde Voorraden: Door cycle times te verkorten, kunnen bedrijven hun voorraadniveaus verlagen, omdat producten sneller door het systeem bewegen.
  • Flexibiliteit en Reactievermogen: Kortere cycle times verhogen de flexibiliteit van een organisatie om te reageren op veranderingen in de vraag.
  • Kostenbesparing: Efficiëntere processen met kortere cycle times kunnen leiden tot lagere operationele kosten door minder tijd en middelen te besteden aan elke eenheid.

Implementatie in Lean

  • Continue Verbetering: In Lean-initiatieven is het reduceren van cycle time een continue doelstelling, waarbij constant gezocht wordt naar manieren om processen te stroomlijnen en efficiënter te maken.
  • Tools en Technieken: Lean-tools zoals value stream mapping en kaizen worden gebruikt om de cycle times te analyseren en te verbeteren.

Door deze fundamentele principes van cycle time te begrijpen en toe te passen, kunnen organisaties hun operationele processen aanzienlijk verbeteren, wat resulteert in een betere algehele prestatie en concurrentiepositie.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank