Kennisbank

Early Equipment Management (EEM)

Wat is Early Equipment Management (EEM)?

Early Equipment Management (EEM) is een strategie die zich richt op het verbeteren van de efficiëntie en effectiviteit van productieapparatuur vanaf de allereerste ontwerpstappen. Het primaire doel is het minimaliseren van de totale levensduurkosten van apparatuur door het verminderen van uitvaltijd en het optimaliseren van onderhoudsvriendelijkheid.

Kernprincipes:

  1. Ontwerp voor Onderhoud: Apparatuur ontwerpen met een focus op gemakkelijke toegankelijkheid voor onderhoud en reparatie, wat resulteert in minder uitvaltijd en lagere onderhoudskosten.
  2. Integratie met Total Productive Maintenance (TPM): EEM en TPM werken hand in hand om de algehele apparatuur effectiviteit te verbeteren door proactieve onderhoudspraktijken en betrokkenheid van operators bij het onderhoudsproces.
  3. Cross-functionele Teams: Samenwerking tussen engineering, productie, en onderhoudsteams om ervoor te zorgen dat alle relevante aspecten van apparatuurbeheer worden overwogen.
  4. Data-gedreven Besluitvorming: Gebruik van historische onderhoudsgegevens en prestatieanalyses als basis voor het verbeteren van het ontwerp en de operationele procedures van nieuwe apparatuur.

Voordelen van EEM

  • Vermindering van Stilstand: Door beter ontworpen apparatuur die makkelijker te onderhouden is, wordt ongeplande stilstand aanzienlijk verminderd.
  • Kostenbesparing: Lagere operationele en onderhoudskosten door efficiënter ontwerp en verbeterde onderhoudsroutines.
  • Verhoogde Productiviteit: Minder onderbrekingen en efficiënter gebruik van apparatuur leiden tot hogere productiviteit.
  • Langere Levensduur: Door beter ontwerp en onderhoud kan de levensduur van apparatuur worden verlengd, wat bijdraagt aan duurzaamheid en kostenbesparingen op lange termijn.

Toepassingen

EEM is met name waardevol in sectoren waar apparatuur en machines een grote rol spelen in de productieprocessen, zoals de automobielindustrie, zware industrie, en productiefaciliteiten. Organisaties in deze sectoren profiteren enorm van een strategische aanpak om hun apparatuur te optimaliseren voor betere prestaties en lagere kosten.

Door EEM toe te passen, kunnen organisaties een voorsprong krijgen in een competitieve markt door de betrouwbaarheid en efficiëntie van hun productieapparatuur te verhogen. Dit leidt niet alleen tot kostenbesparingen, maar ook tot verbeteringen in de kwaliteit van de producten en diensten die zij aanbieden.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank