Kennisbank

Engineer-to-Order (ETO)

Wat is Engineer-to-Order (ETO)?

Engineer-to-Order (ETO) is een productieproces waarbij elk product specifiek volgens de eisen en specificaties van de klant wordt ontworpen en geproduceerd. Dit proces is vooral van toepassing in industrieën waar producten hoog complex en technisch zijn, zoals zware machines, gespecialiseerde apparatuur, en grootschalige bouwprojecten.

Kernaspecten van Engineer-to-Order

 1. Klantspecifiek Ontwerp: Elk ETO-project begint met een gedetailleerde beoordeling van de klantbehoeften en -specificaties. Ingenieurs werken nauw samen met de klant om een ontwerp te creëren dat volledig aan hun eisen voldoet.
 2. Flexibiliteit en Complexiteit: ETO vereist een hoge mate van flexibiliteit in zowel ontwerp als productieprocessen om aanpasbare oplossingen te bieden. Dit leidt tot complexe productieprocessen met hoge variabiliteit.
 3. Projectbeheer: Effectief beheer van tijd, kosten, en resources is cruciaal, gezien elk product uniek is en de planning kan variëren afhankelijk van de projectvereisten.
 4. Kosten: ETO-producten zijn vaak duurder dan standaardproducten vanwege de extra engineeringtijd en gespecialiseerde productieprocessen.
 5. Lange Doorlooptijden: Vanwege het ontwerp- en goedkeuringsproces, samen met de productie, kunnen ETO-projecten lange doorlooptijden hebben.

Voordelen van Engineer-to-Order

 • Hoge Klanttevredenheid: Klanten krijgen precies wat ze nodig hebben, wat leidt tot hogere tevredenheid en vaak tot meer loyaliteit.
 • Minder Voorraadkosten: Er is minder behoefte aan voorraad omdat producten pas worden geproduceerd nadat de order is geplaatst.
 • Differentiatie: Bedrijven kunnen zich onderscheiden van concurrenten door unieke oplossingen aan te bieden die niet massaal geproduceerd kunnen worden.

Uitdagingen van Engineer-to-Order

 • Resourcebeheer: De noodzaak om elke order als een uniek project te behandelen, vereist zorgvuldig beheer van middelen en planning.
 • Kostenbeheersing: De uniekheid van elk project kan leiden tot hogere productiekosten en uitdagingen in kostenbeheersing.
 • Technische Expertise: ETO vereist diepgaande technische expertise en vaak geavanceerde engineeringcapaciteiten.

Toepassingsgebieden

ETO wordt veel gebruikt in sectoren zoals lucht- en ruimtevaart, scheepsbouw, zware machines, en complexe industriële installaties. Elk van deze gebieden vereist specifieke aanpassingen die standaardproductieprocessen te boven gaan.

Samengevat, Engineer-to-Order is een essentieel model voor bedrijven die zich richten op maatwerkoplossingen met hoge waarde, waarbij elk product specifiek naar de wensen van de klant wordt ontworpen en vervaardigd.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank