Kennisbank

FIFO (First-In, First-Out)

Wat is FIFO (First-In, First-Out)?

FIFO, of “First-In, First-Out”, is een fundamenteel voorraadbeheersysteem dat essentieel is in verschillende industrieën, waaronder productie, detailhandel en logistiek. Het principe achter FIFO is eenvoudig: de goederen die het eerst de voorraad binnenkomen, moeten als eerste worden gebruikt of verkocht. Dit concept is bijzonder waardevol in omgevingen waar productversheid of houdbaarheid een rol speelt.

Kernaspecten van FIFO

  • Voorraadrotatie: FIFO bevordert een gezonde rotatie van voorraad door ervoor te zorgen dat items die als eerste zijn opgeslagen, ook als eerste worden gebruikt. Dit is cruciaal voor het beheersen van de kwaliteit en het verminderen van verspilling, vooral bij bederfelijke waren.
  • Efficiëntie in Productie: In productieomgevingen helpt FIFO bij het handhaven van een gestroomlijnde workflow en het minimaliseren van de stilstandtijd. Het zorgt ervoor dat materialen op een logische en voorspelbare manier worden verbruikt.
  • Financiële Voordelen: Het gebruik van FIFO kan helpen bij het verminderen van kosten door de oudste voorraad eerst te gebruiken, wat belangrijk is voor voorraadbeheer en financiële rapportage. Dit kan leiden tot accuratere kostprijsberekeningen en verminderde afschrijvingen.
  • Naleving van Regelgeving: In bepaalde industrieën, zoals de farmaceutische en voedingsindustrie, is het gebruik van FIFO niet alleen een best practice, maar ook een regelgevende vereiste om te zorgen voor veiligheid en naleving van gezondheidsnormen.
  • Beperkingen: Hoewel FIFO vele voordelen biedt, kan het in sommige situaties minder geschikt zijn, vooral als items niet gevoelig zijn voor veroudering of bederf. In dergelijke gevallen kunnen andere voorraadmethoden, zoals LIFO (Last-In, First-Out) of een op behoefte gebaseerde benadering, geschikter zijn.

Implementatie van FIFO

  • Visuele Hulpmiddelen: Gebruik van labels, datums en kleurcoderingen om de invoerdatum van goederen te markeren, helpt bij het beheren van de FIFO-methode.
  • Fysieke Inrichting: Het ontwerpen van magazijnen en opslagfaciliteiten om gemakkelijke toegang te bieden tot oudere voorraad kan de implementatie van FIFO ondersteunen.
  • Training en Cultuur: Het onderwijzen van medewerkers over het belang van FIFO en het creëren van een bedrijfscultuur die het belang van voorraadrotatie benadrukt, zijn cruciaal voor succes.

Conclusie

FIFO is een bewezen principe dat de efficiëntie en effectiviteit van voorraadbeheer verbetert. Het is bijzonder nuttig in omgevingen waar de kwaliteit van producten afhankelijk is van hun versheid. Door FIFO correct toe te passen, kunnen organisaties de kwaliteit van hun producten handhaven, voldoen aan wettelijke vereisten, en financiële nauwkeurigheid verbeteren.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank