Kennisbank

Green Belt

Wat is een Green Belt?

Een Green Belt in Lean en Six Sigma is getraind in de principes van de Lean Six Sigma methodologie en is gekwalificeerd om projecten te leiden die gericht zijn op procesverbetering, kostenreductie en efficiëntieverhoging binnen organisaties.

Kenmerken van een Green Belt:

  • Training: Green Belts ontvangen een gestructureerde training in Lean Six Sigma tools en technieken, die varieert van 5 tot 10 dagen. Deze training omvat de principes van zowel Lean als Six Sigma, inclusief de DMAIC-methodologie (Define, Measure, Analyze, Improve, Control).
  • Projectleiderschap: Green Belts zijn bevoegd om kleinere projecten te leiden of deel te nemen aan grotere projecten onder leiding van een Black Belt. Hun projecten richten zich vaak op specifieke afdelingen of specifieke aspecten van een proces.
  • Parttime rol: In veel gevallen is de rol van een Green Belt een parttime verantwoordelijkheid die parallel loopt aan hun reguliere baanfuncties. Dit stelt hen in staat om voortdurend verbeteringen te implementeren binnen hun eigen werkgebied.
  • Analytische vaardigheden: Een belangrijk aspect van de training van Green Belts is het ontwikkelen van vaardigheden in dataverzameling en -analyse, wat essentieel is voor het identificeren van problemen en het onderzoeken van effectieve oplossingen.
  • Ondersteuning van Black Belts: Green Belts werken vaak samen met Black Belts aan complexere projecten, waarbij ze ondersteunende analyses en onderzoek uitvoeren.
  • Verbetering van processen: De primaire focus van een Green Belt is het identificeren van inefficiënties en het voorstellen van verbeteringen die leiden tot meer gestroomlijnde en kosteneffectieve operationele processen.

Green Belts zijn van groot belang binnen de Lean Six Sigma hiërarchie van een organisatie, waar ze zowel een uitvoerende als een faciliterende rol spelen bij het streven naar continue procesverbetering.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank