Kennisbank

Impactanalyse

Wat is een Impactanalyse?

Een impactanalyse is een proces dat wordt gebruikt om de potentiële gevolgen en effecten van een verandering of beslissing binnen een organisatie, systeem of project te beoordelen. Het is een belangrijke stap in zowel projectmanagement als operationele planning, omdat het helpt om de implicaties van belangrijke acties te begrijpen voordat ze worden geïmplementeerd.

Proces van een Impactanalyse:

 1. Doelstelling Bepalen:
  • Vaststellen wat het doel is van de impactanalyse. Dit kan zijn het evalueren van een voorgestelde verandering in beleid, proces, technologie of zelfs de introductie van nieuwe producten of diensten.
 2. Belanghebbenden Identificeren:
  • Identificeer alle partijen die mogelijk beïnvloed worden door de verandering. Dit kunnen interne medewerkers, klanten, leveranciers, of zelfs de bredere gemeenschap zijn.
 3. Informatieverzameling:
  • Verzamel alle relevante gegevens die kunnen helpen bij het analyseren van de impact. Dit omvat operationele data, financiële rapporten, klantfeedback, en meer.
 4. Scenarioanalyse:
  • Ontwikkel verschillende scenario’s om de reikwijdte van mogelijke uitkomsten te onderzoeken. Dit helpt bij het visualiseren van de beste en slechtste situaties die kunnen voortvloeien uit de verandering.
 5. Evaluatie van de Impact:
  • Beoordeel hoe elk scenario verschillende aspecten van de organisatie zou beïnvloeden, zoals financiële gezondheid, medewerkertevredenheid, operationele efficiëntie, en klantrelaties.
 6. Risicobeoordeling:
  • Bepaal welke risico’s gepaard gaan met elke verandering en beoordeel de waarschijnlijkheid en potentieel effect van deze risico’s.
 7. Besluitvorming:
  • Gebruik de verzamelde informatie en de resultaten van de analyse om te bepalen of de verandering moet worden doorgevoerd, aangepast, of misschien zelfs verworpen.
 8. Implementatie en Monitoring:
  • Als de beslissing eenmaal is genomen om verder te gaan, omvat de volgende stap het implementeren van de verandering en het continu monitoren van de effecten om ervoor te zorgen dat de gewenste resultaten worden bereikt.
 9. Communicatie:
  • Effectieve communicatie van de analyse en de genomen beslissingen aan alle betrokken partijen is essentieel om steun te verkrijgen en misverstanden te voorkomen.

Belang van Impactanalyse:

Het uitvoeren van een impactanalyse biedt meerdere voordelen, zoals het verbeteren van de bewustwording van mogelijke uitdagingen, het verbeteren van de voorbereiding op verandering, het minimaliseren van ongewenste verrassingen, en het versterken van de strategische besluitvorming. Dit maakt het een onmisbaar onderdeel voor succesvol verandermanagement in elke organisatie.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank