Kennisbank

Kamishibai

Wat is Kamishibai?

Kamishibai, afgeleid van een Japanse vertelkunst waarbij verhaalkaarten worden gebruikt, is getransformeerd tot een effectieve visuele managementtool in moderne bedrijfsomgevingen, vooral binnen Lean management. Het systeem gebruikt Kamishibai-kaarten voor het faciliteren van regelmatige audits en het voortdurend verbeteren van processen binnen een organisatie.

Werking van Kamishibai:

  • Planbord: Een centraal planbord geeft een overzicht van de te auditeren gebieden, processen of taken binnen de organisatie.
  • Kamishibai-kaarten: Deze kaarten zijn tweezijdig, met een groene en een rode kant. De groene kant wordt getoond als de taak volgens de standaarden is uitgevoerd, terwijl de rode kant problemen aangeeft die aandacht vereisen.
  • Auditschema: Audits worden uitgevoerd volgens een vast schema, dat kan variëren van dagelijks tot wekelijks, afhankelijk van de kritiek van het proces of de operationele behoeften.
  • Aftekenlijsten: Na elke audit wordt er een aftekening gedaan om bij te houden wie de audit heeft uitgevoerd en wanneer, wat bijdraagt aan verantwoordelijkheid en transparantie.
  • 3C-lijst: Bij constatering van problemen worden deze genoteerd in een 3C-lijst, waarbij het probleem (Concern) wordt beschreven, de oorzaak (Cause) wordt geanalyseerd, en een tegenmaatregel (Countermeasure) wordt voorgesteld.

Voordelen van Kamishibai:

  • Vroege Probleemdetectie: Door regelmatige controle en onmiddellijke respons op geïdentificeerde issues, helpt Kamishibai problemen aan te pakken voordat ze groter worden.
  • Visuele Communicatie: Het gebruik van kleurgecodeerde kaarten biedt een duidelijk en snel overzicht van de status van processen en taken, wat de communicatie binnen teams verbetert.
  • Betrokkenheid en Verantwoordelijkheid: De methode bevordert actieve betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel bij medewerkers, doordat iedereen deelneemt aan het auditproces en de verbeteringen.
  • Continu Verbeterproces: Kamishibai ondersteunt een cultuur van voortdurende verbetering door systematische audits en gestructureerde feedbackloops.

Kamishibai is een krachtig instrument voor organisaties die streven naar operational excellence en voortdurende verbetering. Door de nadruk te leggen op zichtbaarheid, regelmatige controle en actieve deelname, helpt het systeem bedrijven om hun processen efficiënt en effectief te beheren.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank