Kennisbank

Kanban-kaart

Wat is een Kanban-kaart?

Een Kanban-kaart is een belangrijk onderdeel van het Kanban-systeem, een methodologie ontwikkeld in de Lean manufacturing omgeving. Deze kaarten zijn instrumenteel in het visualiseren van werk en het beheersen van de productie- en materiaalstroom binnen fabrieken. Het doel van Kanban-kaarten is om een efficiënte productie en voorraadbeheer te waarborgen door alleen datgene te produceren wat nodig is, wanneer het nodig is.

Functies van de Kanban-kaart

  • Voorraadbeheer: Kanban-kaarten helpen bij het beheren van voorraadniveaus door het signaleren wanneer materialen of producten aangevuld moeten worden.
  • Visualisatie: Elke kaart vertegenwoordigt een specifieke hoeveelheid van een product of component, waardoor werknemers duidelijk kunnen zien wat nodig is voor productie.
  • Productieaanvraag: De kaart wordt gebruikt om productieaanvragen te doen. Wanneer een product een bepaald voorraadniveau bereikt, wordt de Kanban-kaart verplaatst of verzonden naar de voorgaande productiefase als signaal om meer te produceren.
  • Communicatiemiddel: Dient als een communicatiemiddel tussen verschillende delen van het productieproces, van bevoorrading tot fabricage en assemblage.

Voordelen van Kanban-kaarten

  • Vermindering van Overproductie: Zorgt ervoor dat er niet meer wordt geproduceerd dan noodzakelijk, wat helpt bij het verminderen van de kosten en verspilling.
  • Verbeterde Doorstroomtijd: Door de productie te stroomlijnen en overbodige voorraad te elimineren, kan de doorstroomtijd aanzienlijk worden verkort.
  • Flexibiliteit: Kanban-kaarten bieden de flexibiliteit om de productie snel aan te passen aan veranderende klantvragen of productievereisten.
  • Transparantie: Biedt transparantie in productie- en voorraadprocessen, wat essentieel is voor continue verbetering.

Implementatie

Bij de implementatie van Kanban-kaarten worden deze fysiek of digitaal geplaatst bij de corresponderende partijen binnen de productielijn. Het proces begint wanneer de vraag naar een product een bepaald niveau bereikt, waarna de kaart wordt verplaatst om de noodzakelijke acties te initiëren.

Kanban-kaarten zijn een effectief hulpmiddel binnen Lean manufacturing en andere productie-omgevingen waar just-in-time productie en minimalisering van verspilling prioriteit zijn. Ze spelen een sleutelrol in het optimaliseren van productie- en voorraadbeheerprocessen, wat bijdraagt aan een algemene verbetering van operationele efficiëntie en klanttevredenheid.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank