Kennisbank

Keep it simpel stupid (KISS)

Wat is het KISS-principe (Keep it simpel stupid)

De KISS-principe, wat staat voor “Keep It Simple, Stupid”, is een ontwerpregel die benadrukt dat eenvoud en helderheid leidend moeten zijn in ontwerp en besluitvorming. Oorspronkelijk gebruikt door de Amerikaanse marine in de jaren ’60, is het principe in veel disciplines van toepassing, zoals softwareontwikkeling, marketing, schrijven en productontwerp. Het doel van het KISS-principe is om complexiteit te vermijden en oplossingen zo simpel mogelijk te houden zonder afbreuk te doen aan de noodzakelijke functionaliteit.

Kenmerken van het KISS-principe:

  • Eenvoud: Producten en processen dienen zo eenvoudig mogelijk te zijn. Dit verbetert het gebruiksgemak en de toegankelijkheid.
  • Duidelijkheid: Door zich te richten op eenvoud, worden overbodige elementen verwijderd, waardoor de kernfuncties duidelijker worden.
  • Efficiëntie: Simpele ontwerpen zijn vaak efficiënter in productie en onderhoud. Ze verlagen de kans op fouten, vergemakkelijken snellere ontwikkeling en verbeteren de gebruikerservaring.
  • Doeltreffendheid: Door complexiteit te verminderen, kunnen ontwerpers en ingenieurs zich richten op het verbeteren van de prestaties van hun systemen of producten.

Het KISS-principe is met name invloedrijk in gebieden waar complexiteit een barrière kan vormen voor effectiviteit, zoals in software engineering waar het kan helpen om de onderhoudbaarheid van code te verbeteren. In productdesign helpt het om producten te ontwikkelen die intuïtief en gemakkelijk te gebruiken zijn. Het aanhouden van het KISS-principe kan leiden tot betere producten en diensten die toegankelijker en betrouwbaarder zijn voor eindgebruikers.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank