Kennisbank

Milk Run

Wat is een Milk Run?

Een “Milk Run” verwijst naar een logistieke strategie die de efficiëntie van het transport van materialen tussen leveranciers en productielocaties verbetert. Deze term is afkomstig uit de tijd dat melkboeren dezelfde routes gebruikten om melk op te halen bij boerderijen en te leveren aan consumenten.

Kenmerken van een Milk Run

  • Regelmatige Routes: Een Milk Run omvat het opzetten van vaste routes en schema’s voor het ophalen en afleveren van materialen, wat zorgt voor regelmatige en voorspelbare leveringen.
  • Consolidatie van Ladingen: Tijdens elke route worden meerdere stops gemaakt om goederen op te halen of te leveren. Dit leidt tot consolidatie van vrachten, waardoor de transportefficiëntie toeneemt.
  • Reductie van Transportkosten: Door meerdere leveringen te combineren in één route, verminderen bedrijven de noodzaak voor meerdere trips, wat leidt tot een verlaging van transportkosten.
  • Just-in-Time Levering: Milk Runs zijn bijzonder effectief in omgevingen waar Just-in-Time productie wordt toegepast. Ze zorgen voor tijdige levering van materialen, wat essentieel is om productiestilstanden en voorraadkosten te minimaliseren.
  • Duurzaamheid: Door het aantal ritten te reduceren en routes te optimaliseren, dragen Milk Runs bij aan een lagere CO2-uitstoot en een verminderde milieu-impact.

Voordelen

  • Verhoogde Efficiëntie: Door de logistieke processen te optimaliseren, kunnen bedrijven sneller reageren op productiebehoeften en de algehele efficiëntie van de supply chain verbeteren.
  • Kostenbesparing: Vermindering van onnodige transportkosten en verbetering van de ladingefficiëntie leiden tot directe kostenbesparingen.
  • Verbeterde Voorraadbeheer: Milk Runs helpen bij het beheren van voorraden door de frequentie van leveringen af te stemmen op de productievereisten, wat overstocking en onderstocking voorkomt.

Toepassing

Milk Runs worden veel gebruikt in de automobielindustrie, productie, en andere sectoren waar de toeleveringsketen kritieke rollen speelt in de productie-efficiëntie. Ze zijn geschikt voor bedrijven die streven naar lean management en kostenreductie in hun logistieke processen.

Conclusie

Milk Runs vormen een cruciale component in geavanceerde supply chain strategieën, en bieden een pragmatische oplossing voor het verbeteren van logistieke efficiëntie en het verminderen van operationele kosten binnen diverse industrieën.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank