Kennisbank

Nulhypothese

Wat is een Nulhypothese?

De nulhypothese, aangeduid als H0, is een basisveronderstelling in de statistiek die stelt dat er geen significant verschil of effect is tussen bepaalde groepen of variabelen. Het dient als de standaard die getest en mogelijk verworpen wordt tijdens hypothesetoetsing.

Kenmerken

  • Neutraliteit: De nulhypothese gaat uit van geen effect, verschil of relatie tussen de onderzochte variabelen.
  • Formulering: Wordt uitgedrukt in termen van geen verschil of effect, zoals “Er is geen verschil in de gemiddelde hoogtes tussen groep A en B.”
  • Statistische Toetsing: Door het uitvoeren van geschikte statistische toetsen wordt gekeken of er genoeg bewijs is om de nulhypothese te verwerpen.

Belangrijke Concepten

  • Testen: Gegevens worden verzameld en statistische tests worden uitgevoerd om te zien of de waargenomen gegevens sterk genoeg afwijken van wat onder de nulhypothese verwacht wordt.
  • Besluitvorming: Afhankelijk van de uitkomst van de statistische toets wordt de nulhypothese aangenomen of verworpen.
  • Alternatieve Hypothese: Aangeduid als H1, stelt de alternatieve hypothese dat er een verschil of effect bestaat. Het wordt overwogen als de nulhypothese wordt verworpen.

Belang

  • Statistische Significantie: Het helpt onderzoekers te bepalen of de verschillen of relaties die ze observeren statistisch significant zijn, en niet het resultaat van willekeurige variatie.
  • Onderzoeksmethode: Dient als een controlemiddel in wetenschappelijk onderzoek, waardoor subjectiviteit in de interpretatie van resultaten wordt verminderd.
  • Fundament: De nulhypothese is essentieel voor de interpretatie van veel statistische tests, zoals t-toetsen, ANOVA’s, regressieanalyse en meer.

Toepassing

De nulhypothese wordt gebruikt in vrijwel elk veld dat afhankelijk is van kwantitatief onderzoek, inclusief psychologie, geneeskunde, sociale wetenschappen, biologie en economie, om te beoordelen of de gegevens voldoende bewijs leveren om de vooraf gestelde veronderstellingen te weerleggen.

Conclusie

Het correct gebruiken van de nulhypothese in hypothesetoetsing zorgt voor een methodische benadering in wetenschappelijk onderzoek en draagt bij aan de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de onderzoeksresultaten.

Portret van Anend Harkhoe, de eigenaar van lean.nl en een deskundige Lean specialist, met een vriendelijke glimlach, gekleed in een stijlvolle blazer over een polo shirt.
Anend Harkhoe
Lean Consultant & Trainer | MBA in Lean & Six Sigma | Oprichter van Lean.nl & DMAIC.com
Met uitgebreide ervaring in de zorg (ziekenhuizen, VVT, GGZ, huisartsenpraktijken), het bank- en verzekeringswezen, de productiesector, de foodsector, consulting, ICT-dienstverlening en de overheid, neemt Anend je graag mee in de wereld van Lean en Six Sigma. Hij gelooft in de kracht van mensen, actie en experimenteren. Bij Lean.nl en DMAIC.com draait alles om direct toepasbare kennis en praktijkgerichte trainingen. Lean is geen theorie, maar een ‘way of life’ die je moet ervaren. Van de karaokebar in Tokio tot de lessen van Toyota – Anend maakt Lean tastbaar en toepasbaar. Lean.nl organiseert inspirerende trainingen en studiereizen naar Lean-bedrijven in Japan, zoals Toyota. Contact: anend@lean.nl


Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank